sahti vierteen lopusta olutta

Suomalaisen perinnejuoman oma keskustelualue.

Valvojat: suorama, Elmo

Piipa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 76
Liittynyt: Pe Joulu 11, 2009 15:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahest
18 tai yli: Olen
Viesti:

sahti vierteen lopusta olutta

ViestiKirjoittaja Piipa » Ma Maalis 16, 2015 21:00 pm

Tämä kysymys saattaapi olla väärässä paikassa.
Useat ovat valmistaneet sahtivierteen jälkeisestä vierteestä olutta.
Tein kokeeni ihan vapaalla kädellä mutta kertokaahan menikö edes sinnepäin.

Keitin laihaa vierrettä reilun tunnin (lisäsin joukkoon humalaa ja suklaamallasta) jäähdytin seuraavaan päivään siivilöin kankaan läpi, kiehautin sekä jäähdytin , lisäsin oluthiivan ja laitoin käymisastiaan vesilukolla.

Nyt sarja kysymyksiä; Onko jotain nyrkkisääntöä kuinka paljon humalaa ja hiivaa laitetaan esim 5 litralle? Ehdotuksia mikä humala ja mikä hiiva? Sahdin valmistumisen katson kalenterista mutta mistä tietää koska olut on valmista jos siitä nyt jotain tulee .....
SAHTI - aurinkoa juoksevassa muodossa.
sahti.vuodatus.net

Avatar
BrewZealot
Kisälli
Kisälli
Viestit: 707
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: sahti vierteen lopusta olutta

ViestiKirjoittaja BrewZealot » Ti Maalis 17, 2015 7:11 am

Toinen kiehautus on mielestäni tarpeeton, riittää kun kerran keittää ja jäähdyttää. Toki jos epäilee että suodatuksessa tuli kontaminaatio ja halusi pelata varman päälle.

Olut on valmista kun se ei enää käy (vesilukko on hiljaa ja vaahto laskeutunut oluen pinnalta). Täyden varmuuden saa ominaispainomittarilla kun op ei enää ole muutamaan päivään muuttunut.

Humalaan ei taida varsinaisia nyrkkisääntöjä olla, enemmän kyse on makuasioista. Ibu-laskureilla saa jotain arvioita tehtyä (jos on mielessä haluttu katkeruus). Helpolla pääsee vertaamalla johonkin valmiisiin resepteihin (mielellään samantyylinen olut ja vielä sellainen jonka mausta pidät! =) ) ja skaalaamalla määrät suhteessa omaan satsikokoon. Sekin vaikuttaa missä kohtaa keittoa humalat lisää. Pitkään kiehuneet tuovat katkeroa, vähemmän aikaa kiehuneet aromia ja flavouria.

Vähän ympäripyöreästi vastattu, joku muu voinee halutessaan laajentaa ja tarkentaa tai linkata sopiviin keskusteluihin foorumilla. :arrow:

Piipa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 76
Liittynyt: Pe Joulu 11, 2009 15:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahest
18 tai yli: Olen
Viesti:

Re: sahti vierteen lopusta olutta

ViestiKirjoittaja Piipa » Ti Huhti 21, 2015 19:15 pm

Enhän mä vieläkään tiedä oluen panemisesta mitään mutta ensimmäinen neljän pullon satsi onnustui, kiitos neuvoista. Toinen on pulloissa kypsymässä .ja kolmas käymässä inkivääri lisällä.
Minäkö muka teen sahtia usein ?
SAHTI - aurinkoa juoksevassa muodossa.
sahti.vuodatus.net

3xJ
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 46
Liittynyt: Su Marras 13, 2011 6:55 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Janakkala
18 tai yli: Olen

Re: sahti vierteen lopusta olutta

ViestiKirjoittaja 3xJ » Pe Huhti 24, 2015 7:54 am

Oikaisten voi toimia myös näin (ainakin itsellä sahdinteko päivät venyvät muutenkin pitkiksi). Olen kerännyt jälkivierrettä sahdista ja terästänyt sokerilla, kunnes tiheys on 1.05 luokkaa. Yleensä tässä vaiheessa on jo ehtinyt myös jäähtymään, niin suoraan vaan oluthiiva (ale) joukkoon ilman keittoa. Jos sahdin suodattaa runsaalla katajapedillä, jälkivierteessä kataja maistuu oikein hyvin ja korvaa humalaa, näin siis olen saanut hyvää katajaolutta.

Piipa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 76
Liittynyt: Pe Joulu 11, 2009 15:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahest
18 tai yli: Olen
Viesti:

Re: sahti vierteen lopusta olutta

ViestiKirjoittaja Piipa » Ti Heinä 21, 2015 7:50 am

Mitä hiivaa?
Tekisi jo mieli kokeilla sahtioluseen jotakin muuta. Nyt olen käyttänyt us-05.
SAHTI - aurinkoa juoksevassa muodossa.
sahti.vuodatus.net

Accu
Jäsen
Jäsen
Viestit: 1
Liittynyt: La Syys 12, 2015 10:13 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Nokia
18 tai yli: Olen

Re: sahti vierteen lopusta olutta

ViestiKirjoittaja Accu » Su Syys 13, 2015 17:50 pm

Kaikki ale-tyyppiset hiivat soveltuu varmasti, kuten 3xJ asiaa sivusi. Mutta US-05 korvaajaksi ehdottaisin S04 - English Ale. S04 ei käytä olutta yhtä kuivaksi kuin US05 ja käyminen tuottaa hiivan tuottamia aromeita olueen.
Toisena ehdotuksena Belgihiivat (esim. Fermentis Abbaye tai Danstar - Belle Saison). Näillä saa vielä lisää aromia, jopa pippurisuutta. Ja sokeria voi käyttää Belgityylisesti OG:n nostoon, vaikka sahdin tekijälle se on varmaan vaikea päätös :wink:
Tein itse viimeksi saison-oluen, jonka pohjan oli sahtimaltaat ja tuoppi-maltaat. Humaloinnin lisänä käytin katajanmarjoja. Tästä syntyi jonkin sorttinen Suomalais- ja Belgialais-maalaisoluiden fuusio, eli Kataja Saison. Oluesta tuli hyvin kuiva ja mausteinen, katajaa olisi saanut olla enemmän.
Sitten vielä jos sahdissa on käytetty reilusti vehnämaltaita, niin vehnäoluthiiva käy loistavasti. Tällöin päästään hyvin sahtimaisin aromeihin esim. banaania

true panomies
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 18
Liittynyt: Ti Tammi 12, 2016 12:58 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hanko
18 tai yli: Olen

Re: sahti vierteen lopusta olutta

ViestiKirjoittaja true panomies » Ma Huhti 02, 2018 14:58 pm

Eilen mäskäilin sahtia perus 3kg mallasta 8l vierrettä ohjeella. Kun 8l oli täynnä lirutin vielä 2-3l jonka pistin inkivääristä kerätyllä hiivalla käymään.
Olin siis aikasemmin tehnyt tuopin ääressä blogin ohjeella ginger beeriä johon kasvatin ginger bugin joka pääsi vielä uusio käyttöön!


Palaa sivulle “Sahti”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija