Tupulikilju

Suomalaisen perinnejuoman oma keskustelualue.

Valvojat: suorama, Elmo

Kiljumies
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1052
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2009 22:54 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Tupulikilju

ViestiKirjoittaja Kiljumies » La Syys 10, 2011 9:56 am

Syksyn pimetessä alkoi tekemään mieli tummaa ja vahvaa sahtikiljua. Lähdin tekemään ihan haitarituntumalla käyttäen 10l ämpäriä mittana. Kylmälaukkuun meni pari ämpärillistä sahtimallasta (n.7kg) ja ripaus kotikaljamallasta (n. 150g) ja päälle n.85C vettä. Aikomuksena on n. tunnin päästä laskea joku vajaa 20l vierrettä jota sitten keittelen kokoon 15 litraksi.

Mieli tekisi vähän kujeilla ja käyttää pullahiivan sijaan S-33:sta,mutta sitten tuotetta ei enää voi sanoa sahdiksi...

Kiljumies
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1052
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2009 22:54 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Tupulikilju

ViestiKirjoittaja Kiljumies » La Syys 10, 2011 16:23 pm

20l jälkeen mäskistä tulevan vierteen og oli vielä 1020 joten päätin laskea sitä vielä reilun 10l ja käyttää APAKin mäskäysvetenä.

Piipa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 76
Liittynyt: Pe Joulu 11, 2009 15:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahest
18 tai yli: Olen
Viesti:

Re: Tupulikilju

ViestiKirjoittaja Piipa » Su Syys 18, 2011 9:57 am

Kiljumies kirjoitti:....,mutta sitten tuotetta ei enää voi sanoa sahdiksi...

No eipä voi sanoa ....... mutta tupulia kuitenkin .
SAHTI - aurinkoa juoksevassa muodossa.
sahti.vuodatus.net

Kiljumies
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1052
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2009 22:54 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Tupulikilju

ViestiKirjoittaja Kiljumies » Ma Syys 19, 2011 9:31 am

Pullahiivalla mentiin kummiskin niin pysyy tyylipuhtaana suorituksena. Pitäisi varmaan keräillä hiivaa jostain sahtia varten, koska tuo pullahiivan makuprofiili ei mielestäni ole se optimaalisin. Pahimpina puutteina pidän sitä että käy hieman liian kuivaksi ja tuottaa aika voimakkaita makuja etenkin lämpimässä käytettäessä. 10°C tienoilla tekee ihan siistiä jälkeä mutta silloinkin maussa on semmonen pippurinen maku tai miten sitä nyt kuvailisi. Hyvä hiivalajike auttaisi myös säilymisessä juurikin tuon käymisasteen kautta.

Mielestäni kuvaus "Sahti valmistetaan perinteen mukaisista raaka-aineista, joihin kuuluvat ohramaltaan lisäksi muu viljamallas ja vilja (ruis, ohra, vehnä ja kaura) sekä usein humala. Alkoholikäymiseen käytetään leivinhiivaa tai kerättyä hiivaa." jättää aika paljon tulkinnanvaraa tuon hiivan osalta, siis että mikä vielä lasketaan kerätyksi hiivaksi?

Piipa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 76
Liittynyt: Pe Joulu 11, 2009 15:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahest
18 tai yli: Olen
Viesti:

Re: Tupulikilju

ViestiKirjoittaja Piipa » Ti Syys 20, 2011 17:04 pm

Totta on eihän siinä sanota mistä sen saa kerätä. Jos kerran tekee sahdin (tai oluen ?) jollakin muulla hiivalla ja ottaa siitä käytteen niin silloinhan se on jo kerättyä aineskin minun mielestäni. Pitäisiköhän oikein ottaa selvää...

Mullahan ei ole kokemusta kuin pullahiivasta ja minähän sen käytän mieluusti niin että käyte ( välillä kyllä nakkaan sekaan pelkän hiivan) kylmään vierteeseen vuorokausi 'huoneen lämmössä' tai jos on kiirus niin sitten kaks sen jälkeen tavalliseen 'jääkaappi kylmään' jos voisin niin laittaisin ehkä kylmempään. Kaikkihan riippuu siitä koska sahdin pitää olla valmista ja kenelle sitä juottaa niin kylmässä käyminen kestää 2-4 viikkoa.
SAHTI - aurinkoa juoksevassa muodossa.
sahti.vuodatus.net

Piipa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 76
Liittynyt: Pe Joulu 11, 2009 15:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahest
18 tai yli: Olen
Viesti:

Re: Tupulikilju

ViestiKirjoittaja Piipa » Ke Syys 21, 2011 15:00 pm

No niin nyt olen kysynyt asiaa viisailta ja tässä on vastaus ;
Kerätty hiiva?
"Ajatus tuossa kerätyssä hiivassa on se, että sahdin valmistuksessa käytettävä hiiva voi olla edellisestä satsista tai kanta voisi olla hyvinkin vanhaa. Tapanahan oli ennen vanhaan säilyttää hiivaa pullossa esim. lähteessä tai kaivossa ja lisätä siihen hiukan sokeria, että se pysyisi hengissä. Hiivaa on kerätty myös siten, että on kuivatettu käytetyt humalat tai perimätiedon mukaan hiiva on voitu kuivata vaikka saunavastaan, josta se on taas herätetty henkiin seuraavaan satsiin."

Siis avain sanahan on sahdista kerätty hiivaa siis jos tekee 'sahdin' muuhun kuin pullahiivaan niin silloinhan juoma ei ole sahti ja näin ollen siitä kerätystä hiivasta ei voi valmistaa sahtia. Näin minä sen ymmärsin :confus:

Hankalaa ja monimutkasta mutta pitää tähän sanoa että mulle on ihan sama millä sen tekee vaan on pää-asia että perinne pidetään yllä ja että tulee juotavan hyviä sahteja.
SAHTI - aurinkoa juoksevassa muodossa.
sahti.vuodatus.net

Kiljumies
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1052
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2009 22:54 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Tupulikilju

ViestiKirjoittaja Kiljumies » Ke Syys 21, 2011 15:43 pm

Täytyyhän se hiiva jostain muualta siihen perinnesahtiin saada kuin Suomen Hiivan tehtaalta? Aivan kuten leivän taikinajuurikin onnistuu itse kasvattaa niin kai se sahdin hiivakin saa olla spontaanisti ilmasta tulevaa, homma menee hieman tulkinnanvaraiseksi jos samassa tilassa mistä hiivan kaappaa käsitellään muita oluita.

Taitaa olla niin että hiivajuuri pitäisi hakea mesiheinästä.

http://www.kaapeli.fi/maailma/kalevala/ ... MENES.html
http://www.hear.org/pier/images/464_Holcus_lanatus.jpg

"Kantoipa Kavon kätehen, hyvän immen hyppysihin.
Kapo kaksin kämmeninsä, hykerti käsin molemmin
molempihin reisihinsä: mehiläinen siitä syntyi.

"Niin se neuvoi lintuansa, mehiläistänsä opasti:
'Mehiläinen, lintu liukas, nurmen kukkien kuningas!
Lennä tuonne, kunne käsken, kunne käsken ja kehoitan:
saarelle selälliselle, luo'olle merelliselle!
Siell' on neiti nukkununna, vyö vaski valahtanunna,
sivulla simainen heinä, mesiheinä helmassansa.
Tuo simoa siivessäsi, kanna mettä kaavussasi
heleästä heinän päästä, kukan kultaisen kuvusta;
se kanna Kavon kätehen, tuo olallen Osmottaren!'

"Mehiläinen, lintu liukas, jopa lenti jotta joutui.
Pian lenti matkan pitkän, välehen välit lyhenti,
meren poikki, toisen pitkin, kolmannen vähän vitahan
saarehen selällisehen, luotohon merellisehen.
Näki neien nukkunehen, tinarinnan riutunehen
nurmelle nimettömälle, mesipellon pientarelle,
kupehella kultaheinä, vyöllänsä hopeaheinä.

"Kasti siipensä simahan, sulkansa mesi sulahan
helevässä heinän päässä, kukan kultaisen nenässä;
sen kantoi Kavon kätehen, hyvän immen hyppysihin.

"Osmotar oluehensa, Kapo pisti kaljahansa:
siit' otti olut hapata, siitä nousi nuori juoma
puisen uuen uurtehessa, korvon koivuisen sisässä;
kuohui korvien tasalle, ärjyi päällen äyrähien,
tahtoi maahan tyyräellä, lattialle lasketella.

"Oli aikoa vähäisen, pirahteli pikkaraisen.
Joutui juomahan urohot, Lemminkäinen liiatenki:
juopui Ahti, juopui Kauko, juopui veitikkä verevä
oluelta Osmottaren, kaljalta Kalevattaren.

"Osmotar, oluen seppä, Kapo, kaljojen tekijä,
hän tuossa sanoiksi virkki: 'Voi, poloinen, päiviäni,
kun panin pahan oluen, tavattoman taarin laitoin:
ulos korvosta kohosi, lattialle lainehtivi!'

"Punalintu puusta lauloi, rastas räystähän rajalta:
'Ei ole pahaoloinen, on juoma hyväoloinen,
tynnyrihin tyhjettävä, kellarihin käytettävä
tynnyrissä tammisessa, vaskivannetten sisässä.'

"Se oli oluen synty, kalevaisten kaljan alku;
siitä sai hyvän nimensä, siitä kuulun kunniansa,
kun oli hyväoloinen, hyvä juoma hurskahille:
pani naiset naurusuulle, miehet mielelle hyvälle,
hurskahat iloitsemahan, hullut huppeloitsemahan."

Tarinan mehiläinen on mielestäni vain hiivan kuljettaja, menee muuten hieman hankalaksi. =)


Palaa sivulle “Sahti”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa