sahti kokeilu

Suomalaisen perinnejuoman oma keskustelualue.

Valvojat: suorama, Elmo

olutttavaan
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 36
Liittynyt: La Helmi 27, 2016 22:49 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: keskeltä mitään
18 tai yli: Olen

sahti kokeilu

ViestiKirjoittaja olutttavaan » To Kesä 08, 2017 11:44 am

Tein tuossa kuukausi sitten koe erän sahtia ,, ei taida olla minun suulle sopivaa .

eli 13 kg sahtimallas viking
800g tuoppi kaljamallas
40l vettä

vesi pääsi liian lämpimäksi ? -- kun heitin maltaat sekaan ja sekoitin niin lämpö oli 53 astetta

53 astetta noin 20 min
60 astetta noin 40 min
65 astetta noin 25 min
73 astetta noin tunti
lämmön nosto noin aste/min
kiehautin liemen ja siivilöin mehumaijalla mäskäyspussin avulla
noin 5 cm mallaspatjan päälle murskattuja katajanmarjoja 20g ja siihen lisää mallasta astian täydeltä ja siivilöin kirkasta vierrettä 20 litraa sahtiin .
Tuli noin 1090 vahvuista vierrettä , hiiva oli unohtunut ostaa joten heitin sekaan pussillisen 11g Rainbow kuivahiivaa kun vierre oli jäähtynyt .

Loppu vierteestä tuli sitten huuhteluvesineen olutta parikymmentä litraa og. 1070 johon keittelin humalat sekaan .

Sahti kävi lämpimässä +25 astetta neljä päivää ja noin + 13 asteessa kolme päivää ominaispaino oli 1030 ja sitten siirrettiin + 6 asteeseen .
ei ollut hyvää tuossa kun mittasin ominaispainon .

Maku on vähän parantunut säilytyksessä . Taitaa joutua kuitenkin kaveri uhrautumaan tuon juomisessa.

Olut joutui käymään myös kuumassa hiivana US-05 ja myös siihen tuli mukaan sahtimaku.
Pitänee kokeilla muitakin maltaita oluen tekoon ..

Oliko tuo hiiva nyt sitten väärin ?
tosin sahti maistui suunnilleen samalta kuin parikymmentä vuotta sitten maistettu oikea sahti .. "märäntynyt kilju"

sahtijorma
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 11
Liittynyt: La Touko 06, 2017 15:38 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: sahti kokeilu

ViestiKirjoittaja sahtijorma » To Kesä 08, 2017 13:59 pm

Kuulostaa aika nopealta mäskäykseltä, onkohan siinä vika? Itsellä kestää 2,5 tuntia.

Olen pari satsia tehnyt Rainbown kuivahiivalla kun tuoretta ei ole ollut jääkaapissa ja hyvää on tullut, toki olen herätellyt sen ensin. Heititkö pussin suoraan vierteeseen?

olutttavaan
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 36
Liittynyt: La Helmi 27, 2016 22:49 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: keskeltä mitään
18 tai yli: Olen

Re: sahti kokeilu

ViestiKirjoittaja olutttavaan » To Kesä 08, 2017 15:23 pm

klo 11.20 +58 maltaat veteen 14.30 lämpöä täysillä lisää 14.50 kiehuu hiivan taisin vaan ripotella pinnalle.


Onkohan tuo sahdin maku vaan minulla lähinnä " m'r'ntynyttä kiljua"

Teppo saalasmaa
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 205
Liittynyt: Ke Touko 04, 2016 9:46 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuikkapanta
18 tai yli: Olen

Re: sahti kokeilu

ViestiKirjoittaja Teppo saalasmaa » To Kesä 08, 2017 16:52 pm

Minkälainen se vikamaku on?

olutttavaan
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 36
Liittynyt: La Helmi 27, 2016 22:49 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: keskeltä mitään
18 tai yli: Olen

Re: sahti kokeilu

ViestiKirjoittaja olutttavaan » To Kesä 08, 2017 17:53 pm

mär'ätynyttä kiljua lähäinnä ehkä se on sahdin ominaismaku

olutttavaan
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 36
Liittynyt: La Helmi 27, 2016 22:49 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: keskeltä mitään
18 tai yli: Olen

Re: sahti kokeilu

ViestiKirjoittaja olutttavaan » To Kesä 08, 2017 17:54 pm

Ei sitä kuitenkaan maahan tarvitse kaataa

olutttavaan
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 36
Liittynyt: La Helmi 27, 2016 22:49 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: keskeltä mitään
18 tai yli: Olen

Re: sahti kokeilu

ViestiKirjoittaja olutttavaan » Ma Kesä 19, 2017 12:06 pm

Sahti on tekeentynyt kylmässä ja alkaa olla juotavan makuista . Tuo virhemaku on hävinnyt lähes kokonaan . Tulikin sitten juhannussahtia tuosta 4.5. mäskätystä liemestä.

olutttavaan
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 36
Liittynyt: La Helmi 27, 2016 22:49 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: keskeltä mitään
18 tai yli: Olen

Re: sahti kokeilu

ViestiKirjoittaja olutttavaan » La Heinä 01, 2017 23:43 pm

Jäi juhannuksena maistamatta tuo sahti . Nyt on semmoista hedelmäisen tuoksuista kirkasta ja jotenkin juotavaa sahtia , ilmeisesti se alkaa olla vanhuuttaan pilalla (sahtina) .
Taidan kuitenkin jatkossa tehdä omaan käyttöön olutta ...

Matts
Kisälli
Kisälli
Viestit: 597
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: sahti kokeilu

ViestiKirjoittaja Matts » Ma Heinä 03, 2017 9:44 am

Mjoo, tuo lämmin käymislämpö yhdistettynä tuohon kuivahiivaan on varmaan syypää. Normi pullahiiva olis varmaan ollu passeli.

Myöskään US-05:sen käymisestereistä ei ainakaan itellä isommin tietoa noissa lämmöissä.


Palaa sivulle “Sahti”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa