Sima

Siideri, viini, juusto ja muut sellaiset.

Valvojat: suorama, Elmo

Brother
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 39
Liittynyt: Su Helmi 28, 2016 10:27 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Pohjois-Savo
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja Brother » Ti Maalis 29, 2016 11:20 am

Miksiköhän sitruunan kuoret keitetään? Ennen kun äiskä teki simaa niin sitruunat vejettiin vain kokonaisina puukolla siivuiksi ja pönttöön mutta ei niitä keitetty.

PetteriSeppänen
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1185
Liittynyt: Ke Tammi 30, 2013 21:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Suomi
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja PetteriSeppänen » Ti Maalis 29, 2016 14:07 pm

Ehkäpä pöpöjen tappamiseksi? Jos vaikka kuoressa on jotain likaa tms.

Brother
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 39
Liittynyt: Su Helmi 28, 2016 10:27 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Pohjois-Savo
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja Brother » Ti Maalis 29, 2016 14:33 pm

Sitruunahan on pikaisen kuuklauksen mukaan jonkinverran antibakteerinen joten pöpöjen ei pitäisi olla ongelma.
Itse epäilen keittämisen liittyvän jotenkin kuoren irtoamiseen.
Pitäisi vain kokeilla, eihän nuo hirmu kalliita ole.

PetteriSeppänen
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1185
Liittynyt: Ke Tammi 30, 2013 21:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Suomi
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja PetteriSeppänen » Ti Maalis 29, 2016 17:31 pm

Ei ne kuoret irtoa, ne kuoritaan ensin sitruunasta ja vain keltainen osa keitetään (lähteet joista itse ohjeita katsonut).
Kaitpa tuosta irtoaa tehokkaammin makua keittämällä, huoneenlämmössä lilluttamalla ehkä sitten irtoaa vähemmän makua kuorista, mutta hedelmäliha korvaa sen?

Brother
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 39
Liittynyt: Su Helmi 28, 2016 10:27 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Pohjois-Savo
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja Brother » Ti Maalis 29, 2016 18:46 pm

Pannaanko kuoret keitinveden kanssa pönttöön?

Justiinsa keittelin reilut 20litraa vettä, 3850g hunajaa ja kourallisen Cascade pellettiä. Kunhan kattila jäähtyy niin suodatuksen kautta Suomihiivalla käymissankkoon porisemaan.

PetteriSeppänen
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1185
Liittynyt: Ke Tammi 30, 2013 21:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Suomi
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja PetteriSeppänen » Ke Maalis 30, 2016 15:44 pm

Tuosta kuorien käyttämisestäkin on varmasti monta mielipidettä, itse olen ne suodattanut pois. Tuskin haittaa vaikka menisi käymisastiaan.

Lärry
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 46
Liittynyt: Ti Helmi 02, 2016 15:55 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hamina
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja Lärry » To Maalis 31, 2016 6:44 am

Oma reseptini simalle on puolet hunajaa, puolet sokeria, kahden sitruunan kuoret, kolmen hedelmä lihat, kourallinen rusinoita ja loput mitä kanisterin 15 litran kanisterin mahtuu vettä.

Hunajan ja sokerin määrä märäytyy sen mukaan haluaako jano juomaa vai koivuhalolla päähän tavaraa. Käytännössä olen sitruunat viipaloinnut ja käyttänyt vain viipaleet jossa on hedelmälihaa. Hiivan on tähän mennessä käytetty tuoreta leivinhiiva.

Brother
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 39
Liittynyt: Su Helmi 28, 2016 10:27 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Pohjois-Savo
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja Brother » To Maalis 31, 2016 8:52 am

Mitenkäs tuo rusinapuolen teoria menee? Vanhassa ohjeessa oli että rusinat pestään. Onhan niissä villihiivoja ja säilöntäaineita mutta en kyllä vielä tiedä pesenkö ne vai en.
Jossain hunajaviini ohjeessa käyminen käynnisteltiin "rusinapommilla" niin siitä tuli mieleen onko rusinoilla muutakin merkitystä kun maun antaminen.

Lärry
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 46
Liittynyt: Ti Helmi 02, 2016 15:55 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hamina
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja Lärry » To Maalis 31, 2016 14:36 pm

Rusinapommilla pistetään sima käymmän rusinoissa olevien villihiivojen kanssa. Tänä päivän on saatavissa erinläisia viini- siideri- ja oluthiivoja, joten niisä löytyy kyllä varmana käyttön sopiva. Mutta jos haluaa kokeilla vanhoja konsteja niin miksi ei. Pitää muista ettei sitten pesu korkeintaan kylmällä vedellä ettei hiivat kuole. pommissa rusinoiden määrä on senverta valtava että se pitää otta huomioon laskelmissa. ominaispaino mitteri ei tässä tapauksessa toimi koska sokeri pysyy rusinassa eikä välittömästi liukune virteesen.

Avatar
BrewZealot
Kisälli
Kisälli
Viestit: 682
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja BrewZealot » La Huhti 02, 2016 18:58 pm

Teoriaa ilmiön taustalla en tunne, mutta kotiviiniohjeissa on usein mainittu, että rusinat parantavat viinin käymistä. Tämä voi olla yksi syy lisätä niitä simaankin.

Brother
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 39
Liittynyt: Su Helmi 28, 2016 10:27 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Pohjois-Savo
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja Brother » La Huhti 02, 2016 20:53 pm

Tein TM-testiä ja pistin 100g rusinoita purkkiin ja vettä päälle. Senhän pitäisi alkaa käymään ja kuohumaan kun villihiivat heräilee. Olleet nyt reilun vuorokauden purkissa mutta vielä ei näy elonmerkkejä. Jos tuo heräilee ja maistuu hyvälle niin voisi laittaa kunnon luomuhunajaviinin porisemaan. :mrgreen:

Brother
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 39
Liittynyt: Su Helmi 28, 2016 10:27 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Pohjois-Savo
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja Brother » Ke Huhti 06, 2016 20:38 pm

Nuo rusinathan käydä siplattelee hyvin. Alkupanos heräsi kuplimaan toisella vuorokaudella ja kun se tuoksui ja maistui hyvälle vaihdoin isomman sankon ja lisäsin rusinoiden määrän kiloon ja vettä on siinä parisen litraa.

PetteriSeppänen
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1185
Liittynyt: Ke Tammi 30, 2013 21:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Suomi
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja PetteriSeppänen » Ti Huhti 19, 2016 19:15 pm

Laitoin vappusimat tulemaan. Hieman perinteistä poiketen 8 litraan : 250g fariinisokeria, 250g muscovadosokeria, 500g taloussokeria, 1/2pss kuivahiivaa ja 100ml sitrunamehutiivistettä.
Käymään huoneenlämpöön pariksi päiväksi jonka jälkeen pullotus ilman lisäsokereita minikegeihin jotka parin päivän päästä kylmään.

777
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 11
Liittynyt: To Loka 29, 2015 20:39 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja 777 » La Huhti 23, 2016 13:36 pm

Sima o nyt kypsymässä jääkaapin uumenissa, tein herkun seuraavalla reseptillä:
8L vettä
500g sokeria
500g fariinisokeria
2rkl hunajaa
6 sitruunaa
1 greippi
Juomassa ei ole vielä happoja, mutta se maku nam :)
Laitoin reseptin myös kotikokki sivulle, jossa tarkempi ohjeistus. http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/674624/Simasuun%20sima%2023.4.2016/

KPA
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 36
Liittynyt: Ke Tammi 07, 2015 19:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Varsinais-Suomi
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja KPA » La Huhti 23, 2016 14:46 pm

PetteriSeppänen kirjoitti:Laitoin vappusimat tulemaan. Hieman perinteistä poiketen 8 litraan : 250g fariinisokeria, 250g muscovadosokeria, 500g taloussokeria, 1/2pss kuivahiivaa ja 100ml sitrunamehutiivistettä.
Käymään huoneenlämpöön pariksi päiväksi jonka jälkeen pullotus ilman lisäsokereita minikegeihin jotka parin päivän päästä kylmään.


Omien kokemusten mukaan pullahiiva ei lopeta (täysin) toimintaansa jääkaappilämmöissä, eli kannattanee olla juomisen kanssa nopea mikäli paineen päästäviä kumitulppia ei ole käytössä. Tommosen pikkukegillisen vois itekkin pyöräyttää kyllä!

miksu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 128
Liittynyt: Pe Syys 04, 2015 11:15 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Järvenpää
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja miksu » Su Huhti 24, 2016 7:19 am

Mitähän tuolla reseptillä tulee ABV:ksi?

kanerjus
Oppilas
Oppilas
Viestit: 193
Liittynyt: La Loka 04, 2014 0:12 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: orimattila
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja kanerjus » Su Huhti 24, 2016 12:31 pm

tein siman missä on fariinisokeria, intiaanisokeria, candisiirappia ja hunajaa sekä ihan pieni määrä panimosokeria. og .040 tippui viikossa fg 0.034. hiivana weihenstephanierin vehnäolut hiiva. onkohan vika hiivassa vai eikö nuo "sokerit" vain ole oluthiivalle kelpaavia? odotin lähelle 100% aa:ta kun käytännössä pelkkää sokeria pöntössä.

kanerjus
Oppilas
Oppilas
Viestit: 193
Liittynyt: La Loka 04, 2014 0:12 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: orimattila
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja kanerjus » Ti Huhti 26, 2016 17:02 pm

panimosokeria reilu kilo pyttyyn lisää kun ei meinaa käydä. nyt og 1.070 fg 1.046. eikö kukaan nyt viitsi paljastaa mikä tuossa kusee kun vähän käy mutta ei kuitenkaan kunnolla. vai käykö panimosokeri muka noin hitaasti?

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 810
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sima

ViestiKirjoittaja Naali » Ti Huhti 26, 2016 19:41 pm

kanerjus kirjoitti:panimosokeria reilu kilo pyttyyn lisää kun ei meinaa käydä. nyt og 1.070 fg 1.046. eikö kukaan nyt viitsi paljastaa mikä tuossa kusee kun vähän käy mutta ei kuitenkaan kunnolla. vai käykö panimosokeri muka noin hitaasti?


Käytitkö hiivaravinnetta? Yleensä sita kai on hyvä laittaa noin vahvoihin sokeriliemiin.
http://www.panimonurkka.fi, toistaiseksi uusin yrittäjä kotiolutainesten kaupassa Suomessa

kanerjus
Oppilas
Oppilas
Viestit: 193
Liittynyt: La Loka 04, 2014 0:12 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: orimattila
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja kanerjus » Ti Huhti 26, 2016 21:35 pm

tänää tuli laitettua viimesen fg:n mittauksen jälkeen


Palaa sivulle “Muut käymistuotteet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa