Sima

Siideri, viini, juusto ja muut sellaiset.

Valvojat: suorama, Elmo

Kissala
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 26
Liittynyt: To Marras 05, 2015 21:58 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lappeenranta
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja Kissala » Pe Kesä 09, 2017 10:20 am

Kesäsimat tuli laitettua käymään tolla samalla ohjeella ku aikasemmin. Hunajana tälläkertaa jotain Espanjalaista hunajaa. Tälläkertaa vois kokeilla vähän ronskimpaa kuivahumalointia, rokkaa simassa älyttömän hyvin!

pohjoses
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 32
Liittynyt: Ti Huhti 11, 2017 18:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahti
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja pohjoses » Ke Loka 18, 2017 15:58 pm

Eli siis nyt kun ei löydy kunnollista mallasmyllyä ja tekis mieli tehdä jotain alkoholipitosta niin ajattelin tehdä simaa. Kaveri tekee siideriä omenamehusta, omatekosia viinejä on jo viimeaikoina maisteltu ja kilju on pahaa joten noita juomia en viitsinyt. Teen kuitenki siman hieman eri tavalla ja miksaan tämän https://www.kotikokki.net/reseptit/nayt ... un%20sima/ ja tämän https://www.lappo.fi/page/31/ reseptin yhteen. Joulunen sima siis tulossa ihan huumorimielessä. =)

1 ) Pese sitruunat hyvin ja kuori perunakuorimaveitsellä keltainen kuori ja laita se sivuun.
2 ) Ota sitruunoista valkoinen osa pois ja jätä hedelmäliha sivuun.
3 ) Keitä 8-9l vettä.
4 ) Lisää 60min kohdalla 9,6g simcoe
5 ) Lisää 30min kohdalla 3g cascade
6 ) Lisää 15min kohdalla 2kpl neilikankukkia
7 ) ... 10min kohdalla 3g cascade
8 ) ... 5min kohdalla 1kpl kanelitanko, sitruunanliha + kuoret + 0,5kg normisokeria ja 0,5kg fariinisokeria.

Olen tällä hetkellä saanut tuon nesteen pois levyltä ja jäähdytän sen hiljalleen. Varmaan myöhemmin jäähdytän sitä kylmällä vedellä kun on taas aikaa.

Sitten ajattelin pistää Safale S04 tai S05 oluthiivaa 0,5-1g/l riippuen kumpi vajaa pussi riittää. Käyminen 2vk tms.

Saa ehdottaa parempia toimintatapoja.

pohjoses
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 32
Liittynyt: Ti Huhti 11, 2017 18:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahti
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja pohjoses » To Loka 19, 2017 14:07 pm

pohjoses kirjoitti: - -
1 ) Pese sitruunat hyvin ja kuori perunakuorimaveitsellä keltainen kuori ja laita se sivuun.
2 ) Ota sitruunoista valkoinen osa pois ja jätä hedelmäliha sivuun.
3 ) Keitä 8-9l vettä.
4 ) Lisää 60min kohdalla 9,6g simcoe
5 ) Lisää 30min kohdalla 3g cascade
6 ) Lisää 15min kohdalla 2kpl neilikankukkia
7 ) ... 10min kohdalla 3g cascade
8 ) ... 5min kohdalla 1kpl kanelitanko, sitruunanliha + kuoret + 0,5kg normisokeria ja 0,5kg fariinisokeria.

Olen tällä hetkellä saanut tuon nesteen pois levyltä ja jäähdytän sen hiljalleen. Varmaan myöhemmin jäähdytän sitä kylmällä vedellä kun on taas aikaa.

Sitten ajattelin pistää Safale S04 tai S05 oluthiivaa 0,5-1g/l riippuen kumpi vajaa pussi riittää. Käyminen 2vk tms.

- -


Lisäsin seuraavana päivänä nesteiden jäähdyttyä vielä jäljelle jääneet 377g kidesokeria ja 123g hunajaa.

Sitten kiehautin hyvin pienen määrän vettä ja pistin 200g rusinoita sinne pastöroitumaan. (En sitten tiedä onko tarpeellista)

Jäähdytin jääkaapissa ja pistin nesteeseen. Siirsin käymisastiaan ja lisäsin n. 15g hiivaa.

pohjoses
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 32
Liittynyt: Ti Huhti 11, 2017 18:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahti
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja pohjoses » To Marras 09, 2017 22:18 pm

luovahulluus kirjoitti:Nyt ei ehkä ole enää se kovin simasesonki, mutta kirjaillaan nyt tähän maailmalle (ja omiksi muistiinpanoiksi) millainen keitos tuli tänä vuonna vapuksi tehtyä. Tämän vuoden sima oli, näin vaatimattomasti itse arvioiden, parasta simaa mitä ikinä olen maistanut. Myös ihminen, joka ei normaalisti pidä simasta, joi sitä mielellään koko pullollisen. Appelsiini tuo siman makuun vähän pyöreyttä ja verigreippi simuloi kivasti humalan katkeruutta.

Näillä ohjeilla tulee 8 litraa simaa, jossa on 4,5% alkoholia. Kuivempaa kuin perinteinen munkin kanssa tarjottava sokeriliemi, mutta ei lähellekään kuivaa skumppaa. Ehkä jotain Crowmoorin luokkaa, joka on mun makuuni liian makea siideriksi, mutta simaan vähän makeampi meininki toimii. Aloita valmistus mielellään vähintään 23 päivää ennen juomista.

0,5kg Fariinisokeri
0,8kg Sokeri
2kpl sitruuna
1kpl appelsiini
1kpl verigreippi
2tl Barshop viinihiivaa (SafAlen US-05 voisi olla parempi, mutta tuota Barshoppia löytyi viereisestä Tokmannista.)

Keitä 2l vettä, raasta joukkoon kuori sitruunoista ja appelsiinista (ei valkoista osaa). Purista kaikki hedelmät joukkoon, ei haittaa vaikka saisit sinne hedelmälihaakin. Lisää sokerit. Kun sokerit ovat liuenneet, kaada käymisastiaan ja lisää loput 6l vettä kylmänä. Tarkista lämpötila ja lisää hiiva. Ominaispainon pitäisi nyt olla noin 1.059.

Juomassa on paljon happoa hedelmistä, joka hidastaa käymistä. Tarkkaile ominaispainoa, ja pullota sima olutpulloihin kun se on 1.028. Tähän meni minulla 8 vuorokautta.

Kesken käymisen pullotettu juoma tietenkin jatkaa käymistä pullossa kehittäen hiilidioksidia. Seuraavana päivänä, avaa yksi pullo ja tarkista ominaispaino. Sen pitäisi olla pudonnut 0.003 yksikköä (eli on nyt 1.025). Minulla siihen meni tarkalleen yksi vuorokausi. Nyt pulloissa on sopivasti happoa, ja sima pitää pastöroida käymisen pysäyttämiseksi.

Pastörointi:
Varoitus!
Tämä vaihe voi aiheuttaa pullon räjähtämisen, joka voi johtaa haavoihin tai sokeutumiseen! Käytä siis vähintään suojalaseja, parempi vielä olisi koko naaman peittävä suoja. Myös vähintään toinen käsi kannattaa suojata patakintaalla tai tukevalla nahkaisella työhansikkaalla. Kattilan kantta voi myös käyttää kilpenä pullon ja itsesi välissä.

Kuumenna suuressa kattilassa vettä 78-83 -asteiseksi. Vettä saa olla noin 10cm kerros kattilan pohjalla. Väännä levy kiinni, mutta jätä kattila kuumalle levylle. Asettele pulloja varovasti ja väljästi kattilaan. Omaan 25l kattilaan laitoin 7 pulloa kerrallaan. Jätä ne sinne kymmeneksi minuutiksi kannen alle lämpeämään.

Siman lämpötila pitää saada riittävän korkeaksi, jotta kaikki hiiva kuolee, mutta ei niin korkeaksi, että lisääntynyt paine räjäyttää pullon. Olen pastöroinut noin 50 pulloa siidereitä ja simoja. Onnistuin yhden pullon räjäyttämään, kun kattilan vesi oli vähän liian kuumaa ja pullo oli vähän liian kauan vedessä. Onneksi liesituuletin otti vastaan suurimmat sirpaleet. Älä siis ylitä annettuja raja-arvoja. Jos hiivaa jää eloon, pullossa oleva paine kasvaa, ja pullo voi taas räjähtää. Älä siis myöskään alita annettuja raja-arvoja.

Kun pullo on ollut 10 minuuttia vedessä, siirrä se sieltä suojatulla kädellä varovasti pyyhkeen päälle kuivumaan ja jäähtymään, kolhimatta pulloa mihinkään matkalla. Kun kattila on tyhjä, lämmitä vesi uudelleen noin 80-asteiseksi ja pastöroi lisää pulloja.

Anna makujen kehittyä pulloissa pari viikkoa ennen nauttimista.


Voisko joku kertoa mitä teen kun OG on 1,050... Miten saisin sen ylös 1,059? Heitin hiivan jo tuonne. Pitäiskö heittää sokeria perään tms?

PS. Vanha ylläoleva resepti meni pilalle omasta mielestä. Haisi kyllä simalta, mutta maistu katkeralta kampparilta.

raaste
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 18
Liittynyt: To Elo 17, 2017 21:44 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuopio
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja raaste » Ma Joulu 18, 2017 20:52 pm

Tein kesällä simaa. Resepti oli preston käymisainepaketti + hunajaa + vettä. Annoin tavaran olla primäärissä alusta loppuun. Kaiken kaikkiaan viini oli käymisastiassa 4-5 viikkoa. Ennen pullotusta siirsin viinin kahteen astiaan, joista toiseen laitoin jälkikäymistä varten hunajaa. Toisen pullotin sellaisenaan. Ajattelin pullottaessani että maku ehkä kehittyy maagisesti ja siitä tulee vielä hyvää, mutta viime viikonloppuna tavaraa maistaessani totesin sen olevan aika pahaa. =) Viinit on pullotettu heinäkuussa.

OGta en mitannut koska oli harrastus niin alussa että luulin pärjääväni alkoholipitoisuus mittarilla. Hommasin kuitenkin mittarin ja FG oli 0.998 tjsp. Prosentteja tuli n. 11%. Maku on vähän niinkuin maustamaton kotiviini tai todella laadukas kilju. :lol: Maku paranee huomattavasti kun lisää hunajaa lasiin.

Mietin tässä että voisiko tuolle tehdä vielä jotain? Voiko noita pulloja avata ja lisätä vaan hunajaa tai jotain muuta makeutetta/maustetta? Jos on järkeä lähteä pulloja aukaisemaan, kannattaako lisätä käymisen pysäyttäjä vielä tässä vaiheessa?

Avasin myös yhden shamppanjaversion ja se oli ihan flättiä. Osaako joku tuosta mun prosessin kuvauksesta päätellä mikä ois voinut mennä pieleen? Käyminen tapahtui autotallissa ulkona, eli lämpötila vaihteli jonkin verran. Ehkä 15-20c ympäristössä pysyttiin kuitenkin käymisen ajan. Viini oli aika pitkään käymisen päätyttyä vielä käymisastiassa varmuuden vuoksi ja kirkastumassa. Korkkina toimi muovinen shampanjakorkki. Annoin pullojen olla huoneen lämmössä 2-3 vko ennen kun varastoin ne kylmäkellariin.

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 813
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sima

ViestiKirjoittaja Naali » Ma Joulu 18, 2017 23:47 pm

Noin äkkiseltään kun tuollainen käymisainepaktti oli mukana niin tulee mieleen tuosta shampanjaversion kuplattomuudesta, että mukana oli aika todennäköisesti joku käymisenpysäyttäjä jos käytit ohjeen mukaan. Tämä vaihe kun tapaa hiivan ja hiivan ollessa kuollut ei kupliakaan muodostu kun ei pullotussokeria ole mikään syömässä.
http://www.panimonurkka.fi, toistaiseksi uusin yrittäjä kotiolutainesten kaupassa Suomessa

raaste
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 18
Liittynyt: To Elo 17, 2017 21:44 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuopio
18 tai yli: Olen

Re: Sima

ViestiKirjoittaja raaste » Ti Joulu 19, 2017 0:11 am

En käyttänyt käymisenpysäyttäjää. Enkä tainnut käyttää kirkastettakaan. Hiivat ja ravinteet käytin alkuvaiheessa vain. Voiko olla että matala lämpötila ja pitkä aika pöntössä sokerin loppumisen jälkeen olisi tappanut hiivan?


Palaa sivulle “Muut käymistuotteet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa