Sivu 1/1

siideri ja kegi

Lähetetty: Su Maalis 11, 2018 0:19 am
Kirjoittaja Von Retee
Hitto! (tai heureka)

Eikö näissä makeissa siidereissä ole se ongelma, että luontaista sokeria ei voi jättää, kun se jatkais käymistä ja toisaalta, et saa hiilihappoa, jos pysäytät käymisen kemikaali-alin mixeillä.

Eikö tämä ongelma ratkea ihan pelkästään kegihommilla eli käyttää siiderin haluamaansa makeusasteeseen ja pysäyttää käymisen ja siirtää kegiin? Pullosta saa sitten hiilihapot.

Miksi rupesi mietityttämään, niin tykkään ite sellaisesta puolimakeasta siideristä, aidolla sokerin maulla, ei makeutusainetavarasta siis.

Re: siideri ja kegi

Lähetetty: Su Maalis 11, 2018 9:02 am
Kirjoittaja Darep
Von Retee kirjoitti:Eikö tämä ongelma ratkea ihan pelkästään kegihommilla eli käyttää siiderin haluamaansa makeusasteeseen ja pysäyttää käymisen ja siirtää kegiin? Pullosta saa sitten hiilihapot.


Joo, toi on yks keino! Mitä ite lueskellu ni yleistä on antaa käydä loppuun ja sit laittaa hiivan pysäyttäjää ja lisätä jotain makeuttavaa. Esim. samaa omenamehua lisää mistä käyttikin alunperin. Tai jotain hyvää sokeria, hunajaa, yms. yms. yms. mikä nyt sun reseptiin kuuluukin ja millä saat just semmosta siideriä kuin haluat :D

Googleen ku pistää "back sweeten cider" ni löytyy jos jonkinmoista

Re: siideri ja kegi

Lähetetty: Ma Maalis 12, 2018 15:37 pm
Kirjoittaja PetteriSeppänen
Itse olisin myös sen kannalla, että antaa siiderin käydä loppuun ja tekeytyä kaikessa rauhassa käymisastiassa. Kun on kegityksen aika, niin lisäät hiivantappajan ja haluamaasi makeutusta. Kegissä sitten ne hiilihapot kuten meinasitkin

Re: siideri ja kegi

Lähetetty: Su Huhti 29, 2018 15:49 pm
Kirjoittaja Yeast73
Itse olen tekemässä kohtapuoliin ekaa siideri satsia, ja meinasin hoitaa makeutuksen laktoosilla ennen carbonointia kegissä.

Re: siideri ja kegi

Lähetetty: Ti Heinä 10, 2018 12:49 pm
Kirjoittaja Von Retee
Kerro miten kävi. Itellä on siiderit vielä kokeilematta. Aion kyllä makeuttaa sokerilla tms. En tykkää keinotekosista makusista yhtään. Sitten siis jos joskus kokeilen. Nyt vähän hommat seis panojen ja käymisten osalta. Ehkä vkloppuna taas tulee laitettua tulille pitkästä aikaa.

Re: siideri ja kegi

Lähetetty: Ke Elo 08, 2018 12:02 pm
Kirjoittaja kyosho
Pari vuotta sitten kokeilin makeuttaa laktoosilla, xylitolilla ja stevialla, paras näistä mun mielestä oli xylitoli, laitoin siiderin silloin pulloon kun ei vielä ollut kegiä. Tänä vuonna tulee ihan sairaasti omenoita niin tänä vuonna tehdään sit ihan sairaasti siideriä, 80-100 litraa :D
Ajatus minullakin on se että annan kaäydä pitkään(3-12kk) ja sitten aina kegittää sen 20 litraa kerralla ja muut saa vielä olla tekeytymässä.
Sitten tapaa hiiva campdenilla ja sokeria perään niin että tulee makeaa ja sit vaan co2 päälle.

Re: siideri ja kegi

Lähetetty: Su Syys 30, 2018 10:49 am
Kirjoittaja Mika80
Heu
Kokeneemmat ovat mua viisaampia. Mulla on ollut hieman oma tyyli tehdä siideriä. Ensin olen käyttänyt omenamehun kartiopohjaisissa käymisastioissa loppuun, mikä on vienyt ec-1118 hiivalla noin kuukauden verran. Tämän jälkeen olen siirtänyt siiderin 50l tynnyreihin. Samalla olen tässä vaiheessa lisännyt jälkikäymissokerinkin mukaan. Yleensä laitan yläkanttiin tuon sokerin määrän 10g/l, koska tynnyreissä on varoventtiilit ja mittarit. Tämän jälkeen nuo tynnyrit ovat olleet samassa lämmössä vielä parista viikosta kuukauteen ja sitten vienyt tynnyrit kellariin vielä "kypsymään". Pari kuukautta tästä on alettu maistelemaan tuotoksia. :cheers2:
Tänä vuonna laitoin 19l tynnyriin koemielessä käymisenpysäyttimen mukaan, tarkoituksena saada aikaiseksi makeutettua siideriä. Aikaisemmin olen saanut aikaiseksi vain todella kuivia siidereitä, koska en ole lisäillyt käymisen pysäyttäjää.

Re: siideri ja kegi

Lähetetty: Ke Loka 03, 2018 15:37 pm
Kirjoittaja Matts
Sen lisätyn sokerin / mehun on parempi olla pastoroitua, muuten voi messissä olevat pöpöt/villihiivat jatkaa käymistä.

Itellä nyt testissä ekaa kertaa täysin pastoroimatonta omapuristeista mehua. Seassa US-05 (+ villimömmöt mitä niissä nyt oli). Mielenkiinnolla odota lopputulemaa. Aiemmat pastoroidut matskut ovat olleet herkkua useamman vuoden ajan kun vielä pullokarbonoitu.