Siiderin alkoholipitoisuusongelma - keltanokka huutelee

Siideri, viini, juusto ja muut sellaiset.

Valvojat: suorama, Elmo

piafisti
Jäsen
Jäsen
Viestit: 1
Liittynyt: Ti Syys 27, 2016 19:46 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Nastola
18 tai yli: Olen

Siiderin alkoholipitoisuusongelma - keltanokka huutelee

ViestiKirjoittaja piafisti » Ti Syys 27, 2016 19:53 pm

Heippa,

Ensimmäistä kertaa tehtiin siideriä. Kotipihan omenat pestiin ja lohkottiin + soseutettiin kuorineen. Käytettiin Tokmannilta löytyvää siiderintekopakettia, jossa siis shampanjahiiva ja entsyymi mukana. Hiivaravinnetta en laittanut, ajattelin että kun tehdään kokonaisista omenoista niin luonnonhiivaa on mukana - enkä halua kuplivaa vahvaa viiniä. Sokeria en lisännyt.

Omenasose siivilöitiin viikon jälkeen pois, kun kuplia tuli enää n.5 min välein. Sen jälkeen on viikottain otettu maistiaiset. Nyt kuukauden jälkeen siideri on melko kirkasta ja hiivan maku on oikeastaan täysin hävinnyt, tilalle on tullut kuiva mutta raikas omenainen maku. Ostettiin Tokmannilta tuollainen alkoholipitoisuusmittari, mutta se näyttää jopa negatiivista lukemaa. Olisi kiva tietää minkä verran tässä on alkoholia, tarkoituksena laittaa pullotuksen yhteydessä panimosokeria hiilihappojen muodostumista varten joka tapauksessa... eli pientä arviota mitä voltteja tältä voisi odottaa vai onko mahdollista, että voltteja ei ole? Desinfioitiaineita käytetty huolella, mutta ne on huuhdeltu.

ossis
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 298
Liittynyt: Ma Helmi 02, 2015 9:09 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Siiderin alkoholipitoisuusongelma - keltanokka huutelee

ViestiKirjoittaja ossis » Ke Syys 28, 2016 10:57 am

Ominaispaino olisi pitänyt mitata alkuun jotta tietäisi lähtötilanteen sokerien määrän suhteen. Nyt käymisen jälkeen, kun mittaisi lopullisen ominaispainon kertoisi erotus paljonko sokeria on muuttunut alkoholiksi.
Koska alkuun ei ole mitattu pitää arvioida. Useammasta lähteestä lukenut ja omankin siiderin mitannut niin kesä/alkusyksyn omenat tuottavat noin 1.040 ominaispainon verran sokeria. Eli jos tuosta lähtee ja mittaa lopullisen painon voi arvioida alkoholin määrää. Jos käytitte kuivaksi ja hiiva on toiminut kuten pitää on se heittoarviona siellä 4-5,5% tienoilla.


Palaa sivulle “Muut käymistuotteet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa