Cider Jkl 2014

Siideri, viini, juusto ja muut sellaiset.

Valvojat: suorama, Elmo

CideErik
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 50
Liittynyt: Pe Huhti 22, 2011 8:43 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Jyväskylä
18 tai yli: Olen

Cider Jkl 2014

ViestiKirjoittaja CideErik » Su Syys 07, 2014 18:45 pm

Eilen lähti tämän vuoden ensimmäinen siiderisatsi valmistumaan. Sekalaisista omenoista tuorepuristettua, pastöroimatonta mehua (OG1.045), josta 5 litraa käymään US-05:llä, 5 litraa käymään S-04:llä ja 15 litraa käymään WLP775:llä. Jääkaappiin jäi vielä 20 litraa pastöroitua mehua ja pakkaseen samanverran pastöroimatonta mehua odottamaan tulevaa.

Homebrewtalk.comin cider forumilta on tullut luettua siiderin valmistamisesta eri hiivoilla. Asiallinen ja asiapitoinen paketti. http://www.homebrewtalk.com/f32/results ... nts-83060/ . Tämän kauden päämääränä on kokeilla joitain eri hiivoja sekä jättää siideriin makeutta pullopastöroinnilla. Optimaalista siideriä omaan makuun jälleen tavoitellen.

Vuorokausi kulunut mehujen hiivauksesta ja vesilukot pulputtavat US-05:ssä ja WLP775:ssä. S04:ssä ei vielä liikettä vesilukossa. Mehun hiivauslämpö oli 20c ja huoneessa, jossa käymisastiat ovat, lämpötila oli äsken 20.3 astetta.

Voimakerroin
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 12
Liittynyt: Ti Huhti 01, 2014 16:04 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Cider Jkl 2014

ViestiKirjoittaja Voimakerroin » Ma Syys 08, 2014 21:57 pm

Milläs sä saat prässättyä hedelmästä mehut ulos? Itsellä olisi tuossa kilotolkulla omenia, joista voisi koittaa saada mehut talteen.

CideErik
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 50
Liittynyt: Pe Huhti 22, 2011 8:43 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Jyväskylä
18 tai yli: Olen

Re: Cider Jkl 2014

ViestiKirjoittaja CideErik » Ma Syys 08, 2014 22:21 pm

Jyväskylässä paikallinen Lions Clubin osasto pitää tuoremehuasemaa Viherlandian takana vanhassa navetassa. Siellä olen omenat puristuttanut mehuksi. 100kg omenaa tuottaa noin 60 litraa mehua. Hinta 70 senttiä per omenakilo. Pastöroituna hinta on 1€ per omenakilo. Hyväntekeväisyyteen menee tuotto tuosta toiminnasta Lions Clubin välityksellä. Ja lopputulos pullotettuna henkilökohtaiseen hyväntekeväisyyteen.

Pesusieni
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 32
Liittynyt: La Syys 06, 2014 15:58 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lohja
18 tai yli: Olen

Re: Cider Jkl 2014

ViestiKirjoittaja Pesusieni » Ma Syys 08, 2014 23:16 pm

Hong Kong myy omenamurskainta ja omenapuristinta, niillä tuli omat mehut puristeltua. En tosin päässyt yhtä hyvään tulokseen kuin mehuasemilla, mutta hieman yli 50% painosta sain muutettua mehuksi.

CideErik
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 50
Liittynyt: Pe Huhti 22, 2011 8:43 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Jyväskylä
18 tai yli: Olen

Re: Cider Jkl 2014

ViestiKirjoittaja CideErik » To Syys 11, 2014 22:56 pm

Viisi päivää käymistä takana noin 20c asteisessa huoneessa. Verrattuna aiempiin vuosiin, jolloin käymislämpötila on ollut korkeampi, liike vesilukoissa on ollut nyt huomattavasti rauhallisempaa.

Illan mittaustulokset:
WLP775 1.016
S-04 1.020
US-05 1.022

Oluthiivoilla käyvissä siidereissä maku ihan kohdillaan. WLP775 versiossa olin aistivinani hyvin miedosti´kynsilakanpoistoainearomia´, mikä on tuttu tuoksu villihiivalla käytetystä siideristä aiemmilta vuosilta.

WLP775 lähestyy ensimmäisenä 1.010 tasoa, jolloin puolet tuosta satsista päätyy pullotukseen ja jonkin ajan päästä pastörointiin. Toisen puolikkaan annan käydä kuivaksi ja pullotankarbonointisokerin kanssa. Myös oluthiivoilla käyville siiderille samanlainen käsittely.

CideErik
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 50
Liittynyt: Pe Huhti 22, 2011 8:43 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Jyväskylä
18 tai yli: Olen

Re: Cider Jkl 2014

ViestiKirjoittaja CideErik » La Syys 13, 2014 20:38 pm

WLP775 hiivalla käyvä siideri oli aamulla lukemassa 1.010. Pullotin 12kpl 0,33l pulloja. Paremman makuista oli kuin edellisessä arvioinnissa. Vähemmän liuotinmaista aromia havaittavissa. Pitänee testailla parin päivän välein, miten hiilihapot kehittyvät pulloissa ja sitten oiken hetken tullen pullopastörointiin. Loppu siideri saa käydä niin kuivaksi kuin hiiva sen käyttää. Suurimmalle osalle kuivasta siideristä karbonointisokerit pulloihin, jokunen saa kypsyä still -versiona ilman sokerointia.

S-04 hiivalla käyvän siiderin lukema oli 1.012. Huomenna/ylihuomenna osa siideristä pulloihin.
US-05 hiivalla käyvän siiderin lukema oli 1.016. Osa siideristä pulloihin, kun lukema on 1.010.

Miellyttävän makuisia ovat olleet maisteltaessa kaikki eri hiivoilla käyvät siiderit. US-05 nousee hieman kahta muuta versiota paremmaksi tässä vaiheessa prosessia. Siinä maku on tasapainoisin ja pehmein, toki siinä on myös eniten sokeria jäljellä.

CideErik
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 50
Liittynyt: Pe Huhti 22, 2011 8:43 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Jyväskylä
18 tai yli: Olen

Re: Cider Jkl 2014

ViestiKirjoittaja CideErik » Ke Syys 17, 2014 8:11 am

Eilen illalla oli vuorossa syksyn ensimmäisten siiderien pullopastörointi. WLP775 hiivalla käyvä siideri oli kehittänyt sopivan määrän hiilihappoa itseensä lauantai-tiistai -ajanjaksolla. Testasin päivittäin karbonointitilanteen avaamalla yhden testipullon. Eilen kun avasin testipullon, niin kuohuminen oli sellaista, että siideri pysyi juuri ja juuri pullossa. Pullokäyminen tapahtui n.19-20 asteisessa huoneessa, pulloina ruskeita 0,33l perus olutpulloja ja läpinäkyviä 0,33 vichypulloja.

Pastörointiprosessi: styroksiseseen kylmälaukkuun hanasta kuuminta mahdollista vettä (n.+50c), pullot sinne esilämpenemään ja kansi päälle. Samaan aikaan isossa kattilassa irtovastuksella veden lämmitys. Kattilassa oleva vesi oli +82c, kun siirsin pullot kylmälaukusta sinne. Kansi päälle ja pullot saivat olla kuumassa kylvyssä 15 min. Kun otin pullot pois kattilasta, niin veden lämpötila oli tuolloin +76c. Pullot varovasti koriin ja homma oli valmis.

Lasiset pullot, painetta pullon sisällä ja kuuma vesi - jos sattuisi ja tapahtuisi, niin jälki voisi olla ikävän näköistä ja tuntuista. Suojavarusteina pastöroinnissa käytin ´rälläköintiin´ tarkoitettuja silmien suojalaseja ja paksuja, kuumaa vettä hyvin kestäviä hanskoja.

Osa S-04 ja US05 siidereistä on päässyt pulloihin hiilihapottumaan ja niille suoritan saman varmaan parin kolmen päivän sisällä.
Käymisastioissa vielä olevat siiderit alkavat kohta puolin käymään kuiviksi. Niille pullotuksen yhteydessä karbonointisokeria ehkä 6-7g per litra.

Tuolla hyvät jutut pullopastöroinnista: http://www.homebrewtalk.com/f32/easy-st ... cs-193295/

CideErik
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 50
Liittynyt: Pe Huhti 22, 2011 8:43 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Jyväskylä
18 tai yli: Olen

Re: Cider Jkl 2014

ViestiKirjoittaja CideErik » Su Syys 21, 2014 9:21 am

Syksyn ensimmäinen satsi on nyt kokonaisuudessaan pulloissa. Pullopastoröinnit onnistui kiitettävän hyvin, lopullinen arviointi onnistumisesta muodostuu pulloja avattaessa ja lopputuotoksia maisteltaessa. Kolmella eri hiivalla käytettyjä siideritä on nyt pulloissa sekä kuivana että 1.010 makeudesta pastöroituna. Siiderit lähtevät nyt kypsymään vanhan kerrostalon kylmäkellariin.

Seuraavaksi käymään lähtee 10 litran satsi pastöroimatonta, pakasteessa säilöttyä, OG1.045 tuorepuristettua omenamehua . Hiivaksi laitan http://shop.humle.se/jast/vinjast-mjodj ... -s-m02-9-g . Uusi tuttavuus tämä hiiva, mainosmiehiä uskoen lopputuloksena tulee olemaan maailmanluokan siideri.

Suunnitelma: 3 litraa pullopastörointiin 1.015, 3 litraa pullopastörointiin 1.010, loput kuivaksi käyneenä pullotussokerin kera pulloihin.

CideErik
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 50
Liittynyt: Pe Huhti 22, 2011 8:43 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Jyväskylä
18 tai yli: Olen

Re: Cider Jkl 2014

ViestiKirjoittaja CideErik » Pe Syys 26, 2014 6:03 am

Parin tunnin päästä tuoremehuasemalle puristamaan syksyn toinen satsi omenamehua. Sitten pitäisi olla mehua pakasteena ja pastöroituna sen verran, että rauhallisella tahdilla ja analyyttisellä otteella pitäisi syksyn, talven ja kevään aikana päästä lähelle sitä omaa makumaailmaa maksimaalisesti miellyttävää siideriä. Jos siihen lopputulokseen ei kuitenkaan päästä, niin pitää jatkaa kokeiluja seuraavan omenasadon antimilla. Ja vaikka päästäisiinkin, niin eiköhän sitä kuitenkin tule siideriä ja siiderikokeiluja jatkossakin tehtyä.

Ma 22.09. illalla lähti 2 x 5 litraa pakasteessa ollutta 1.046 mehua käymään Mangrove Jack´s M2 -hiivalla. Toinen pullo käy 19 asteisessa huoneessa, toinen 21 asteisessa huoneessa.
Pe 26.09. aamulla 19 asteisessa huoneessa 1.024, 21 asteisessa huoneessa 1.020. Molemmissa maku tasapainoinen ja miellyttävän pehmeä.

Huomenna varmaan on toisessa lukema lähellä 1.015, jolloin osa siideristä päätyy pulloon. Ja hiilihappojen kehityttyä pastörointiin.

CideErik
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 50
Liittynyt: Pe Huhti 22, 2011 8:43 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Jyväskylä
18 tai yli: Olen

Re: Cider Jkl 2014

ViestiKirjoittaja CideErik » La Syys 27, 2014 18:40 pm

Syksyn toinen ja samalla viimeinen mehusatsi on nyt puristettuna. Mukava yllätys oli kun kotona mittasin mehun ominaispainon +20 asteisena, 1.050. Aiempina vuosina ei ole noin korkeaa lukemaa mehusta saanut. Omenoiden lajikkeista ei ole tietoa, kolmesta eri paikasta niitä hommasin. Osa mehusta lähti pastöroimattomana pakkaseen ja osa pastöroituna kylmäkellariin odottamaan talven syksyn ja talven siiderikokeiluita.

CideErik kirjoitti:Ma 22.09. illalla lähti 2 x 5 litraa pakasteessa ollutta 1.046 mehua käymään Mangrove Jack´s M2 -hiivalla. Toinen pullo käy 19 asteisessa huoneessa, toinen 21 asteisessa huoneessa.
Pe 26.09. aamulla 19 asteisessa huoneessa 1.024, 21 asteisessa huoneessa 1.020. Molemmissa maku tasapainoinen ja miellyttävän pehmeä.


La 27.09. aamulla lukemat olivat tippuneet 19 asteisessa huoneessa 1.016 ja 21 asteisessa huoneessa 1.012. Ratkaisin tilanteen siten, että pullotin molempien käymisastioiden siiderit kokonaisuudessaan pulloihin.

Tästä satsista ei siten tule dry -versiota lainkaan. Ja se saattaa myös olla suunta tulevaisuudessakin, sillä hieman miellyttävämmiltä ovat vaikuttaneet jäännössokeria omaavat siiderit kuin aivan kuivat. Tarkkana saa olla pulloissa kehittyvän hiilihapon kanssa varsinkin tämän satsin kanssa, sillä käyminen oli viimeisen vuorokauden aikana aika merkittävää 1.024 -> 1.016 ja 1.020 ->1.012.

CideErik
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 50
Liittynyt: Pe Huhti 22, 2011 8:43 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Jyväskylä
18 tai yli: Olen

Re: Cider Jkl 2014

ViestiKirjoittaja CideErik » Su Syys 28, 2014 6:02 am

CideErik kirjoitti: Ma 22.09. illalla lähti 2 x 5 litraa pakasteessa ollutta 1.046 mehua käymään Mangrove Jack´s M2 -hiivalla. Toinen pullo käy 19 asteisessa huoneessa, toinen 21 asteisessa huoneessa.

Pe 26.09. aamulla 19 asteisessa huoneessa 1.024, 21 asteisessa huoneessa 1.020. Molemmissa maku tasapainoinen ja miellyttävän pehmeä.

La 27.09. aamulla lukemat olivat tippuneet 19 asteisessa huoneessa 1.016 ja 21 asteisessa huoneessa 1.012. Ratkaisin tilanteen siten, että pullotin molempien käymisastioiden siiderit kokonaisuudessaan pulloihin.


La 27.09. klo 21.00 ennen saunaan menemistä ajattelin, että testaan päivän aikana pulloihin kehittyneen hiilihapon määrän ja saan molemmista versioista samalla sopivat saunasiiderit. Korkki auki ja välittömästi oli geysir irti. Puolet pullon sisällöstä tuli komeasti vaahdoten ulos pullosta molemmista versioista. Reilun kellonympäryksen aikana +21c asteisessa huoneessa oli pulloihin kehittynyt tuo määrä hiilihappoa. Hieman pääsi yllättämään noin nopealla aikataululla tapahtunut hiilihapottuminen, vaikkakin käyminen oli pe-la vielä melko kovassa vauhdissa.

Laitoin jäljelle jääneet pullot molemmista satseista jääkaappiin +4c asteeseen ja siellä saavat olla muutaman päivän rauhoittumassa. Ilmeisesti hiivan toiminta loppuu tuossa lämpötilassa eikä lisää hiilihappoa pulloihin muodostu. Pitänee rauhassa katsella ja testailla, mihin suuntaan pulloissa tapahtuva toiminta etenee.

CideErik
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 50
Liittynyt: Pe Huhti 22, 2011 8:43 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Jyväskylä
18 tai yli: Olen

Re: Cider Jkl 2014

ViestiKirjoittaja CideErik » Ma Loka 06, 2014 9:22 am

Perjantaina ja lauantaina testasin jääkaapissa rauhoittumassa olleita Mangrove Jack´s M2 -siidereitä ja niiden maku sai heti ensimmäisestä kulauksesta lähtien hymyn huulille. Nyt oli siiderin maku siellä päin, mitä olen hakenut. Nautintoa ei edes haitannut se, että pulloja avattaessa hiilihappoa lähti purkautumaan siten, että siideri alkoi kuohuta ulos pullosta aika pian avaamisen jälkeen ja nosti mukaan pohjalle kehittyneen hiivasakan. Sameaa ja runsaasti hiilihappoa sisältävää siideriä päätyi lasiin. Jääkaapissa hiivan toiminta oli siis pysähtynyt ja pulloissa ei ollut enempää hiilihappoa/painetta kuin jääkaappiin laitettaessa.

Asiaa monelta eri kantilta tarkasteltuani päätin eilen suorittaa jääkaapissa jäljellä oleville pulloille pastöroinnin. Aiempien kokemusten perusteella tiedostin pastöroinnin olevan riskialtista puhaa noin rankasti hiilihapottuneelle siiderille, mutta ´jos ei koita, ei voita´ -mentaliteetilla lähdin toimimaan. Ei tullut voittoa. Suoritin pastöroinnin isossa teräskattilassa, jonka pohjalle laitoin pullot seisomaan. Laitoin irtovastuksen pullojen sekaan ja kaadoin n. +50 asteista vettä kattilaan pullojen korkkien tasolle asti. Sitten vaan vastus päälle ja odottamaan veden lämpötilan nousua. Koska kattilassa oleva irtovastus estää kattilan kannen laittamisen paikoilleen, asettelin puolimetriä pitkiä kakkosnelosia kattilan suuaukolle kannen virkaa toimittamaan. Eikä mennyt kovin pitkään, kun kakkosneloset olivat osoittaneet tarpeellisuutensa. Kova pamaus ja lankut hypähtivät hieman ilmaan kun oli vuorossa ensimmäinen ´bottle bomb´. Välittömästi otin vastuksen johdon irti seinästä ja laitoin lankkujen päälle viiden litran kanisterin painoksi, jos lisää pommeja olisi tulossa. Ja niitähän tuli, yhteensä neljä kappaletta. Laittoi oikein ihmettelemään, miten kova jysäys lähtee yhdestä lasisesta 0,33l ruskeasta kaljapullosta. Jokainen räjäntänyt pullo hajosi kattilassa omia aikojaan, ne eivät aiheuttaneet ketjureaktioita. Riskit tiedostaen olin varustautunut pastörointiin suojalaseilla, kovilla hanskoilla ja paksulla takilla.

Yhdeksän pulloa jäi kattilaan ehjäksi. Valutin kuuman veden pois kattilasta hiljalleen ja lisäsin tilalle kylmää vettä. Annoin pullojen viiletä vedessä hyvän tovin, jonka jälkeen suoritin ehjille pulloille avaamisoperaation. Kaikki pullot kuohusivat välittömästi avaamisen jälkeen tyhjiksi kattilan sisälle. Sitten vaan paikkojen siivoaminen ja pastörointi oli saatettu epäonnellisesti loppuun. Muista seuraavaa kertaa varten: ´Liian kanssa pärjää aina´ -sanonta ei ole toimiva pullopastörointia tehtäessä.

Yhtä kaikki; Mangrove Jack´s M2 -hiiva vaikutti olevan minun makuuni sopiva tapaus. Pääsee jatkoon ensimmäiseltä kierrokselta. Hyvää siideriä tuli, mutta hieman hukkareissu tuli tehtyä.

CideErik
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 50
Liittynyt: Pe Huhti 22, 2011 8:43 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Jyväskylä
18 tai yli: Olen

Re: Cider Jkl 2014

ViestiKirjoittaja CideErik » Ma Loka 27, 2014 17:27 pm

Sitä ollaan uitu niin syvissä ja kylmissä vesissä sitten edellisen pullopastörointiyrityksen, ettei ainakaan kylmempiä vesiä lähiseuduilta ole löytynyt. Kaikesta huolimatta, syksyn pimeydestä ja koleudesta välittämättä, oli aika laittaa uutta matoa koukkuun...

Kolmisen viikkoa sitten keitin jo kertaalleen pastöroitua mehua kasaan siten, että mehun OG oli keiton jälkeen 1.056. Laitoin mehun käymään Lallemand BRY-97 hiivalla ja käyminen tapahtui n. 20 asteisessa huoneessa. Käyminen oli verrattaen rauhallista ja parin viikon jälkeen, n. 1.020 tasossa, pullotin siiderin. Viikon verran siideri sai käydä pulloissa ja tänään oli hiilihappoja sen verran, että laitoin pullot kattilaan pastörointia varten. Hanasta kuumaa vettä kattilaan niin paljon, että pullot olivat kokonaan veden peitossa ja sitten irtovastuksella veden lämmitys riittävän kuumaksi. Kun vastus napsahti pois päältä, oli veden lämpötila yli 85c astetta. Kattilan alaosassa olevan hanan kautta veden tyhjennys ja homma oli hoidettu. Ei yhtään bottle bomb -versiota ja kaikki näyttää oikein hyvältä tässä vaiheessa. Pitkin viikkoa otetuista maistiaisista päätellen, on oletettavaa, että tässä on yksi potentiaalinen hiiva siiderille allekirjoittaneen makumaailmaan.

Eilen laitoin pakkasessa olleesta mehusta kaksi 4,5 litran satsia käymään. Hiivoina ovat BRY-97 ja Mangrove Jack´s M2. Molemmissa alkoivat vesilukot pulputtaa jo viiden tunnin sisällä hiivauksesta. Käyminen tapahtuu n.21c asteisessa huoneessa. Molempien mehujen käymisastiat ovat kaupasta ostettuja 5,15 litraisia lähdevesipulloj. M2 hiivainen on kehittänyt pintaan n.sentin paksuisen vaahdon, kun BRY-97 hiivaisessa vaahto lähentelee jo vesilukkoa. Saa nähdä, pitääkö kaapia vaahtoa pois, ettei tule vesilukon kautta pihalle.

CideErik
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 50
Liittynyt: Pe Huhti 22, 2011 8:43 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Jyväskylä
18 tai yli: Olen

Re: Cider Jkl 2014

ViestiKirjoittaja CideErik » To Tammi 01, 2015 11:33 am

Marras- ja joulukuussa 2014 tapahtunutta:

Lokakuussa käymään laitetut BRY-97 ja Mangrove Jack´s M2 -siiderit päätyivät pulloihin marraskuun lopulla. Molemmat kävivät kuiviksi ja molemmista tuli pullotettua sekä still- että hiilihapotetut versiot. BRY-97 hiiva käytti mehun kuivaksi huomattavasti hitaammin kuin Mangrove Jack´s M2. BRY-97 hiivalla käynyt siideri maistui omaan makumaailmaan paremmalta. Jokunen pullo lähtee kylmäkellarikypsytykseen muutamaksi kuukaudeksi.

Joulukuun alussa laitoin käymään kaksi 8 litran satsia samoilla hiivoilla. Toinen mehu oli pastöroitua (OG 1.044) ja toisen satsin mehu oli pakkasessa ollutta pastöroimatönta. Sulattelin pakkasessa ollutta mehua pulloissa siten, että kaadoin välillä pulloista pois jo sulanutta mehua. Jätin jokaiseen pulloon jäljelle jäätynyttä, laimentunutta mehua, jota en kaatanut käymisastiaan. Käymisastiaan päätyi sulatettua, tiivistynyttä mehua, jonka OG oli 1.066.

OG 1.044 mehun käytin BRY-97 hiivalla. OG 1.066 mehun käytin Mangrove Jack´s M2 hiivalla. Pulloihin siiderit päätyivät joulun tienoilla. OG 1.066 siiderin testipullollinen eilen nautittuna sai allekirjoittaneelta ja parilta muulta maistelijalta oikein positiivisen vastaanoton. Myös osa näistä siidereistä lähtee muutaman kuukausen kylmäkellarikypsytykseen. Odotukset ovat korkealla.

Hedelmäistä ja maltaista alkanutta vuotta!


Palaa sivulle “Muut käymistuotteet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa