ViestiKirjoittaja Esko » To Huhti 21, 2016 8:58 am
Itsekin olen löytänyt helpon kaupan mehusta tehdyn siiderin ilot, joten ajattelin jakaa kokemuksiani. Siiderit menee lähinnä sivuharrastuksena oluenteon ohessa, joten parin ekan satsin jälkeen en edes OG:ta ole jaksanut mitata.
Omien testieni perusteella Humaliston mainitsema Rynkeby Cloudy on hinta-laatusuhteeltaan paras tuoremehu. Siinä ei ole mitään käymistä haittaavia lisäaineita, eikä utuisuus haittaa, koska kirkasteita en muutenkaan käytä. Pistän alle lyhyesti mielipiteet käyttämistäni hiivoista ja kypsytyksestä.
Melkon viinihiiva Prismasta - Tästä se alkoi. Huonoin maku, kenties Humalisto käytti samaa omassa erässään? Ei tullut käytettyä uudestaan, aika viinimäinen, hieman kiljumainen maku.
Mangrove Jack's M02 - Viinimäinen, kuiva ja edellistä parempi. Omenan maku hieman hukkuu, enkä kokeile uudestaan. Oluenteossa en ole yhtään hyvää hiivaa Mangrove Jackilta löytänyt, enkä enää kokeile uusia.
Bioferm Champ shampanjahiiva - Ehdoton kestosuosikki, halpa ja helposti saatavilla. Käy erittäin kuivaksi, maku on hapokas, omenainen ja hienostuneen viinimäinen. Tätä tulee käytettyä suurin osa ajasta.
Lalvin EC-1118 shampanjahiiva - Tämän nimeen monet vannovat siiderinteossa, Biofermin shampanjahiivan ohella suosikkejani, mutta vähän huonompi saatavuus ja korkeampi hinta. Käy erittäin kuivaksi, about missä tahansa lämpötilassa.
Bioferm Malic - Uusin kokeilu, erittäin hämmentävä tulos. Oikeastaan harmittaa kun ei mitannut OG:ta ja FG:tä, ei mitään hajua mihin asti tämä kävi. Toisin kuin muut kokeilemani hiivat, tämä käyttää ravinnokseen myös omenahappoa, jolloin lopputulos on vähemmän hapokas. Lopputulos on aika omenamehumainen, eriskummainen. Pidän enemmän kuivista siidereistä, mutta tämä saattaisi maistua makeammasta pitäville. Tästä tulee kuitenkin niin erikoisen makuista, että vain kokeilemalla selviää, pitääkö tästä. Käy aika voimakkaasti, piti laittaa ensimmäistä kertaa blow off -tube.
Lyhyesti vielä prosessista:
1. Rynkebyn korkki auki, sisukset ja hydraloitu hiiva käymisastiaan.
2. 2 vko käymisen jälkeen secondaryyn.
3. Tästä kuukauden päästä (eli yhteensä 6vko aloituksesta) pullotus, jälkikäymissokeria 6g/L. (Makeutus tässä kohtaa, jos on tapana)
4. Valmista juotavaksi n. 1kk päästä pullotuksesta, paranee kypsytellessä.
Jos kaapin pohjalla lojuu satsi, joka ei maistu, suosittelen käyttämään siideriä ruuanlaittoon. Saa erinomaisen kastikkeen mm. possupihveihin, pulled pork maistuu hyvältä kun kasslerin heittää pataan siiderin ja mausteiden kanssa 6h ajaksi. Sopii marinointiin ja kaikkeen ruuanlaittoon, jossa tarvitaan hapokkuutta (paitsi Malic-hiivalla tuotettu siideri).