agar?

Oluen teon kemiaa. Mm. amylaasit, veden "virittelyt", hiiva ja muut sellaiset

Valvojat: suorama, Elmo

Darkbeer
Oppilas
Oppilas
Viestit: 182
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2010 22:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: salo
18 tai yli: Olen

agar?

ViestiKirjoittaja Darkbeer » Ti Huhti 05, 2011 10:55 am

onko kellään tietoa että miten agar reakoi hiivan kanssa? käytin olueeni hilloa mikä oli saostettu agarilla. eli kemian ja mikrobiologisia taitoja omaavaa asiantuntemusta olisi kaivattu

lesticx
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 52
Liittynyt: Ke Heinä 06, 2011 11:51 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: hki
18 tai yli: Olen

Re: agar?

ViestiKirjoittaja lesticx » La Marras 19, 2011 23:57 pm

no siis mikrobilsassa agar on mikrobien kasvualusta. elintarvikkeissa sitä kai käytetään lähinnä korvaamaan liivate, agar jähmettää vesiliuoksen.
Tuollaisessa hillossa agarin määrä on varmaan niin vähäinen, että tuskin tarvii huolestua.
En oikein tiedä reagoisiko agar hiivan kanssa mitenkään, lähinnä tulee mieleen että hiiva varmaan kasvaisi siinä hyvin, ainakin mallasagarissa.

Avatar
VonKluge
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 218
Liittynyt: Ma Heinä 26, 2010 20:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Espoo

Re: agar?

ViestiKirjoittaja VonKluge » Ke Marras 23, 2011 15:50 pm

Ettei ole vain agar-agar joka siis merilevästä tehty hyydyke, tekee saman kuin liivate.
Yleensä sitä tulee pistettyä vähemmän kuin liivatetta ja kuten liivate se pistetään keitettyyn nesteeseen. En näe mitään syytä miksi hiiva ei siitä pitäisi.

Avatar
Kaljaasi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 654
Liittynyt: La Huhti 17, 2010 11:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: SnadiStadi
Viesti:

Re: agar?

ViestiKirjoittaja Kaljaasi » Su Huhti 01, 2012 17:22 pm

Käytetään hiivaviljelyssä/säilytämisessä pohjana Petri-lautasilla ym. Voi ostaa esim ebäystä. Noin lonkalta muistellen..
Jos sais Terran reissullansa

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: agar?

ViestiKirjoittaja suorama » Ma Huhti 02, 2012 21:29 pm

Löytyy myös Asia Food marketeista. Ainakin Tampesterissa.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Samu
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 10
Liittynyt: La Syys 03, 2011 21:54 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: agar?

ViestiKirjoittaja Samu » Ma Huhti 02, 2012 21:41 pm

Itse ostin agar-agaria viimeksi punnitse ja säästä - liikkeestä.

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1119
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: agar?

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » Ma Huhti 02, 2012 23:18 pm

Meille aiheesta kiinnostuneille, mutta mikrobiologisesti kouluttamattomille hiivanviljelijöille on aika mainio ja selkeä yhteenveto proseduurista täällä, mikäköhän hippifoorumi lienee:
https://tietoiseen.fi/foorumi/index.php?topic=115.0

Sienistä puhutaan, mutta sama pätee myös hiivalle.

Kauankohan hiiva säilyy petrimaljoissa?

Avatar
solisti
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 46
Liittynyt: Ti Touko 31, 2011 20:47 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vihtijärvi
18 tai yli: Olen

Re: agar?

ViestiKirjoittaja solisti » Ti Huhti 03, 2012 11:35 am

Ostakaa hiivan säilytykseen mieluummin pakastus helmiä

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1119
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: agar?

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » Ti Huhti 03, 2012 11:57 am

solisti kirjoitti:Ostakaa hiivan säilytykseen mieluummin pakastus helmiä

Olisiko tästä lisätietoa saatavilla? Nestehiivoja ei sellaisenaan voi pakastaa, koska se tuhoaa solukalvot. Vai mitä?

Mikko
Kisälli
Kisälli
Viestit: 849
Liittynyt: Ma Loka 05, 2009 17:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Ylöjärvi
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Ylöjärvi

Re: agar?

ViestiKirjoittaja Mikko » Ti Huhti 03, 2012 12:09 pm

Voihan tuota hiivaa myös jäädyttää, niin ne kannat siellä wyestillä ja wlabsillakin säilytetään.

Pitkähkö ketju hiivan jäädytyksestä:
http://www.homebrewtalk.com/f13/guide-m ... ank-35891/

Myös Yeast kirjassa on ohjeet hiivan jäädytykseen:
http://www.amazon.com/Yeast-Practical-F ... 0937381969

Ranskalaisin viivoin pääkohtia:
- Hiiva kannattaa ottaa suoraan wyestin pussista / white labsin putkilosta, se on tällöin mutatoitumatonta ja soveliainta jäädytykseen.
- Hiivan sekaan sotketaan glyseriiniä jotta solukalvot ei tuhoudu
- Semmonen 1ml hiivaa on riittävä määrä cryoputkeen laitettavaksi.
- Jäädytettävät putket, glyceriini pipetit yms pitää steriloida autoklaavissa/painekattilassa
- Startteri tehdään vaiheissa esim 1ml sulatettu hiiva -> 50ml -> 1l -> etc.. ja varsinkin tuon 50ml startteri vierteen on syytä olla steriiliä.

Olen siis suunnitellut että tuota pitää kokeilla noiden nestehiivojen kanssa, kirpparilta ei vaan ole vielä osunut soveliasta painekattilaa kouraan.
Haaviston kotipanimo - Kaljaa Kapinallisille
RDWHAHB

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1119
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: agar?

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » Ke Huhti 04, 2012 9:39 am

Pitkähkö tosiaan... :)
Mutta mikä on pakastushelmi? Onko se sama kuin cryoputki?

Avatar
solisti
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 46
Liittynyt: Ti Touko 31, 2011 20:47 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vihtijärvi
18 tai yli: Olen

Re: agar?

ViestiKirjoittaja solisti » Ke Huhti 04, 2012 16:02 pm

Pakastus helmiä käytetään mikrobi suspensiossa ja otetaan pois.pöpöt jää helmen pintaan ja helmet pakstetaan koeputkessa.


Palaa sivulle “Kemia”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa