Sivu 1/1

Jyväskylän vesi

Lähetetty: Ke Tammi 10, 2018 14:53 pm
Kirjoittaja Piruz
Hei! Olen aloitteleva oluenpanija Jyväskylästä, ja olen tehnyt 6 eri olutta BIAB menetelmällä vehnäoluesta stoutiin.
Kaikissa olut erissäni on ollut kitkerä jälkimaku, joten tarvitsisin nyt apua ongelman kartoittamiseen.

Olen nyt päässyt veteen asti, eli yritän selvittää onko vedessä jotain vikaa/tarvitseeko sitä jotenkin säätää oluen tekoon?
Ongelmana on, että löysin vain yhden vesiraportin Jyväskylästä vuodelta 2016.

http://www.jyvaskylanenergia.fi/fileban ... a_2016.pdf

Olen yrittänyt saada Bru'n water exceliä toimimaan, mutta en tiedä onko luvut oikein. Nyt tarvitsisinkin jonkun kokeneemman ja fiksumman apua selvittämään onko lukemani oikein?

Calcium 14
Magnesium 3.6
Sodium 10
Bicarbonate 60.8
Carbonate 0.3
Sulfate 12.2
Chloride 8.1

Alkalinity CaCO3 49.8

ja lisäksi, jos tämän lukee joku Jyväskyläläinen oluenpanija, niin olisi kiva kuulla minkälaisia oluita on tullut tehtyä ja onko vettä tarvinnut muokata mitenkään? :)

Re: Jyväskylän vesi

Lähetetty: Ke Tammi 10, 2018 15:00 pm
Kirjoittaja miksu
Olen asunut Jyväskylässä toukokuusta 2016 lähtien ja tehnyt tänä aikana jotain toistakymmentä oluterää. Osaan olen pussimäskännyt jotain mukaan, osa puhtaita uutepanoja. En ole muokannut vettä mitenkään. En ole välttämättä kaikkein hienostunein ja tarkin oluen maistelija mutta en ole huomannut ylimääräistä kitkeryyttä aikaisempiin Järvenpäässä ja Ylläsjärvellä tekemiini oluteriin. Odotan mielenkiinnolla viisaampien kommentteja täkäläisestä vedestä.

Re: Jyväskylän vesi

Lähetetty: Ti Helmi 13, 2018 8:51 am
Kirjoittaja ByB
Pistimpä tänne Jyväskylän veden puuhun,ettei joka kaupungille omaa puuta pystytetä. Porvoon veden sivuilta löytyi aika niukasti tietoa.

Veden tärkeimmät tekniset ominaisuudet;

happamuus: pH noin kahdeksan
kovuus: 0,4–0,6 millimoolia litrassa eli 2–3 dH* (pehmeä)
fluoridi 0,1–0,3 milligrammaa litrassa (mg/l)
* dH "deutsher Härte"on saksalainen kovuusasteen mitta.

Mitä mieltä ovat asiantuntijat,tarvisiko vettä virittää?
Itse en ole huomannut mitään "outoja" makuja,mutta minkälaista olisi n.s optimaalinen vesi?

Re: Jyväskylän vesi

Lähetetty: To Helmi 22, 2018 7:02 am
Kirjoittaja HopHead
Haukkalan lähteen vesi on hyvä pohja.
Käytän sitä yleensä melkeimpä säätämättä. Humalaisiin toisinaan vähän kalsiumsulfaattia sekaan.

Raporttia siitä ei ole, mutta aikeissa Nablabsilta se tilata.

Re: Jyväskylän vesi

Lähetetty: Ke Huhti 04, 2018 22:58 pm
Kirjoittaja Piruz
ByB kirjoitti:Pistimpä tänne Jyväskylän veden puuhun,ettei joka kaupungille omaa puuta pystytetä. Porvoon veden sivuilta löytyi aika niukasti tietoa.

Veden tärkeimmät tekniset ominaisuudet;

happamuus: pH noin kahdeksan
kovuus: 0,4–0,6 millimoolia litrassa eli 2–3 dH* (pehmeä)
fluoridi 0,1–0,3 milligrammaa litrassa (mg/l)
* dH "deutsher Härte"on saksalainen kovuusasteen mitta.

Mitä mieltä ovat asiantuntijat,tarvisiko vettä virittää?
Itse en ole huomannut mitään "outoja" makuja,mutta minkälaista olisi n.s optimaalinen vesi?


Tuosta ei paljoa irti saa kyllä tietoja miten viritellä. Itsekin veden suhteen vasta aloittelija, mutta campden tabletteja käytän kloorin ja kloramiinin poistamiseen (kaikki vedenjalostamot käyttävät näitä vähäisiä määriä) sekä maitohappoa (lactic acid) mäskin pH:n alentamiseen.

Nämä siis aika normi varmaan vedelle kuin vedelle kun käytetään vedenpuhdistamon käsiteltyä vettä.

Re: Jyväskylän vesi

Lähetetty: To Huhti 05, 2018 13:40 pm
Kirjoittaja ByB
Kiitos :cheers1: