Veden virittely Weizen

Oluen teon kemiaa. Mm. amylaasit, veden "virittelyt", hiiva ja muut sellaiset

Valvojat: suorama, Elmo

hs12
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 25
Liittynyt: Su Elo 03, 2014 21:13 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Nurmijärvi
18 tai yli: Olen

Veden virittely Weizen

ViestiKirjoittaja hs12 » Ke Tammi 10, 2018 9:55 am

Nurmijärven vesilaitos antaa vedelle seuraavat lukemat Calcium 30.2, Magnesium 9.9, pH 7.8, kovuus 6.5 dH = n.116 CaCO3.
IPAt ja APAt ovat onnistuneet ilman veden virittelyä aika hyvin, mutta weizen ja lager on jääneet tasoltaan jälkeen.
Yhden kerran tein lagerin muualta saatuun veteen (vedenlaatu ongelma Nurmijärvellä parina syksynä) ja tulos oli paljon parempi, joten päätelmänä on että veden virittelyä kannattaisi ehkä yrittää.

Osaisiko joku neuvoa olenko yhtään kartalla että vehnäolutta varten tarvittaisiiin jälkialkaalisuus (Residual Alkalinity) välille -30...0.
Tällä sivulla on excel johon yritin syöttää arvoja, jotta saisi kuvaa miten vettä voisi viritellä.
http://howtobrew.com/book/section-3/und ... nd-mash-ph
excel: http://howtobrew.com/assets/img/assets/ ... s-4pt0.xls

Onkohan tuo Gypsum (CaSO4) 4 grammaa ja Calsium Chloride (CaCl2) 5g järkevä enisiyritys (@21L) ?
Tavoite : Ca 50-100, Mg 0-30, CaCo3 0-80, Sulfate 0-50, Chloride 0-100, Sodium <100, RA -30..0
Lopputulos kaavan mukaan olisi Ca 139, Mg 10, CaCO3 116, Sullfate 111, RA as CACO3 11. RA yli 0 mutta Ca ja sulfaatit jotenkin vielä lähellä tavoitetta. Onko liikaa säädetty ?

Olisiko kenelläkään suositella mitä pullovesivaihtoehtoa kannattaisi kokeilla, jos yrittää sekoitella vettä esim. 1:1 suhteella jotta kovuus pienenisi ?

Aihe on uusi minulle, joten jos on jotain tipsejä tuohon niin mielellään otan neuvoja vastaan.

hs12
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 25
Liittynyt: Su Elo 03, 2014 21:13 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Nurmijärvi
18 tai yli: Olen

Re: Veden virittely Weizen

ViestiKirjoittaja hs12 » Ma Tammi 15, 2018 17:22 pm

Tässä tuli virhe laskelmissa veden määrän suhteen. Oikea arvo lienee 15 L (n. 3:1 suhde) eikä 21 L kun tarkoituksena on käyttää 2kg ohraa ja 3 kg vehnää. Vähän varovaisemmin lisäaineita eli Gypsum (CaSO4) 1 g ja Calsium Chloride (CaCl2) 2g.

Vain paikallinen veden kovuus tiedossa (6,5dH = 116 ppm). Bikarbonaatti ehkä n. 70, mutta ei varmaa tietoa.
Ajatuksena laittaa 1/3 osa Polar Spring lähedevettä tähän. 5L saa hintaan 1,65€
http://polarspring.com/fi/polarspring-l ... koostumus/

Lopputulos olisi Ca 76 (ppm), Mg 8, Total Alkalinity CaCO3 n.54(?), Sulfate 52, Chloride 69, RA as CaCO3 -5.
Arvot paremmin tavoitteessa..
Tavoite : Ca 50-100, Mg 0-30, CaCo3 0-80, Sulfate 0-50, Chloride 0-100, Sodium <100, RA -30..0


Palaa sivulle “Kemia”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa