Asetaldehydi

Oluen teon kemiaa. Mm. amylaasit, veden "virittelyt", hiiva ja muut sellaiset

Valvojat: suorama, Elmo

epe
Oppilas
Oppilas
Viestit: 161
Liittynyt: To Tammi 17, 2008 14:33 pm
Paikkakunta: Rauma

Asetaldehydi

ViestiKirjoittaja epe » Su Maalis 08, 2009 14:52 pm

Asetaldehydi oantaa oluelle raakaa omenaa muistuttavan maun, johon liittyy karhea jälkimaku. Tätä epämiellyttävää omenaisuutta on usein kotioluissa, koska ne juodaan usein liian nuorina. Asetaldehydi on hiivan elämän sivutuote, josta etanoli muodostuu. Etanolin muodostuminen asetaldehydistä ei ole hiivalle mikään elämäntehtävä, muuta tämä tapahtuu hiivan läsnäollessa. Kuten diasetyylinkin kohdalla on hiivalle annettava mahdollisuus myötävikuttaa etanolin muodostumiseen asetaldehydistä. Kun olutta kypsytetään hiivan päällä riittävän kauan päästään omenaisuudesta eroon. Olutta ei saa kypsytellä liian kylmässä, koska hiiva putoaa nopeammin ja kaikki tapahtuu hitaammin. Asetaldehydistä muodostuu etanolia hapettomissa oloissa, joten ilman sekoittumista olueen pitää välttää tämänkin takia.

Asetaldehydiä syntyy enemmän korkeissa lämpötiloissa ja omenaisuutta tuppaakin esiintymään erityisesti huoneenlämpölagereissa, jos ne pullotetaan liian aikaisin totuttua useilla pintahiivoilla toimivaa aikataulua noudattaen. Joskus voi käydä niin onnettomasti, että pullossa oleva hiiva ei kykyne kokonaan pääsemään eroon asetaldehydistä. Huoneenlämpölagerilla hiivauksesta pullotukseen olisi hyvä kulua varmaan ainakin kolmisen viikkoa huoneenlämmössä. Varmimmin omenanmaun saa jäämään olueen siirtämällä sen huoneenlämmöstä todella kylmään heti kuohukäymisen loputtua käyttäen hiivaa joka ei toimi kylmässä.
Kalipott pöyttän golatt gon toop täytten solatt.

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Asetaldehydi

ViestiKirjoittaja suorama » Su Maalis 08, 2009 17:28 pm

Upeata epe!
Hienoja artikkeleita ja sopivan selkeästi ja lyhyesti esitettyinä. Lisää tällaisia.

Kiitos
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com


Palaa sivulle “Kemia”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa