pH mittarit

Oluen teon kemiaa. Mm. amylaasit, veden "virittelyt", hiiva ja muut sellaiset

Valvojat: suorama, Elmo

suregork
Oppilas
Oppilas
Viestit: 117
Liittynyt: Pe Tammi 07, 2011 20:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: pH mittarit

ViestiKirjoittaja suregork » To Maalis 27, 2014 9:49 am

Juhani Palttala kirjoitti:Mittari koekäytetty.

Mittari näytti suoraan laatikosta ihan oikein pH 4.0 -liuoksessa.

Mäskin pH 5,3-5,4 huoneenlämmössä, eli monien mielestä kaiketi aika optimaalinen. EZ water calculator antoi arvioksi (huoneenlämmössä) 5,5, joten ihan ei osunut. Toisaalta EZ:issä optimiksi on annettu 5,4-5,6, kun jostain muualta mielestäni olen lukenut sen olevan 5,2-5,6.

Keitetyn vierteen pH 5,2.

Kohta vuoden vanhan StarSan-liuoksen pH 2,5.

Kätevä peli ja vaikuttaisi ihan toimivalta. Täytynee nyt mitata myös oluen pH:n putoamista käymisen aikana.

Miten olette säilyttäneet noita mittareita? Itse laitoin suojakorkkiin pH 4 -liuosta ja korkin kiinni, sen pitäisi kai pitää elektrodi kunnossa? Vai pitäisikö olla ihan upoksissa?


pH-mittarin elektrodia ei kannata säilyttää vedessä tai kalibrointipuskureissa, vaan valmistajan suosimassa säilytysliuoksessa (joka luultavasti on 3M kaliumkloridiliuos), muuten elektrodin sisällä olevat ionit diffundoituvat lasimembraanin läpi ulos elektrodista. Voit esim. tehdä oma 3M KCl-liuos liuottamalla 224 g KCl / l veteen (hanavesi ok, tislattu vesi parempi). Kaliumkloridia löytyy ehkä ruokakaupoista, muuten sitä saa ainakin Lappo.fi:stä (http://www.lappo.fi/product/286/kaliumkloridi).

Halpismittareiden ongelma on usein huono tarkkuus. Mittarisi tarkkuus on näköjään (eBay-sivun mukaan) ±0.2pH, eli jos mittari näyttää 5.3, 'oikea' pH voi yhtä hyvin olla 5.1 tai 5.5. Tilasin itse myös pH-mittarin alkuviikolla (http://www.milwaukeeinstruments.com/MW102.html), sillä huomasin että monessa oluissani oli yllättävän korkea pH (4.7-4.8). Näissä oluissa oli myös aika samantyylinen mitäänsanomaton ja 'sekava' (muddled) (jälki)maku.

Juhani Palttala
Kisälli
Kisälli
Viestit: 553
Liittynyt: Ma Elo 22, 2011 14:27 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: pH mittarit

ViestiKirjoittaja Juhani Palttala » To Maalis 27, 2014 11:34 am

Mutta eikös tuon pitäisi jokseenkin näyttää oikein, jos ensiksi kalibroi mittarin näyttäämään oikein niillä 4,0:n ja 7,0:n liuoksella? Eli jos heti sen jälkeen mittaa vierteelle arvon 5,3, niin ei kai sen sitten pitäisi olla 5,1 eikä 5,5? Eli siis tuo +/- 0,2:n virhe lienee suurelta osin systemaattista virhettä ja vain joku pieni osuus satunnaista virhettä?

Kaliumkloridia täytynee ostaa, tosin oman mittarini ohjeessa sanottiin mielestäni, että voi säilyttää tuossa 4,0:n kalibrointiliuoksessa. Täytyy varmistaa asia.

Avatar
Johnny Rio
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 301
Liittynyt: To Maalis 26, 2009 15:59 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hamina
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Hamina
Viesti:

Re: pH mittarit

ViestiKirjoittaja Johnny Rio » Pe Maalis 28, 2014 16:55 pm

Itselläni on tällainen mittari: http://www.chilitarvike.fi/ph-mittari
"Käytön jälkeen sammuta mittari aina, huuhtele elektrodi vedellä ja laita suojakorkkiin säilytyksen ajaksi muutama tippa joko säilytys- (A7030M) tai pH7-liuosta (A70007)." Itse olen säilytelly tuossa ph7 liuoksessa mittaria ainakin toistaiseksi. Oikeastaan ainoa jännä piire mitä olen huomannut mäskätessä on vesiohjelmien, esim. Bru'n water ehdottaa tasan 1ml maitohappoa laskemaan mäskin ph:n halutulle tasolle, mutta ph-mittarilla mitatessa olen havainnut, että tarvitsen kyllä lähemmäs 3-5ml ennenkuin homma toimii.

Avatar
Shadowwalker
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ke Helmi 15, 2017 20:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tre
18 tai yli: Olen

Re: pH mittarit

ViestiKirjoittaja Shadowwalker » Ke Huhti 05, 2017 21:32 pm

Ketjussa on ollut puhetta että vierteen optimiarvo olisi 5.2-5.6. Mitkä mahtaa olla ylä/alarajat mitkä vaativat PH arvon nostoa tai laskua?
Make stout great again!

Darep
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 72
Liittynyt: Ti Maalis 21, 2017 8:36 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: pH mittarit

ViestiKirjoittaja Darep » To Huhti 06, 2017 10:29 am

Internetissä sanotaan että proteolyyttiset entsyymit hajottaa proteiineja pH:lla 4.2 - 5.3 ja diastaasientsyymit muuntais tärkkelystä sokeriksi pH:lla 5.2 - 5.8. Eli jos on alle 5.2 tai yli 5.8 niin ei vissiin saa oikein sokeria irti. pH 5.2 ois vissiin optimi, saa sekä proteiinien pilkkomista että sokereiksi muuntamista.

How to brew:ssa olikin näköjään taulukko tästä jossa myös lämpötilat mukana: http://howtobrew.com/assets/img/assets/f79.gif

masa
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 9
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2018 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: pH mittarit

ViestiKirjoittaja masa » To Marras 29, 2018 23:36 pm

Tässä ketjussa ollut pitkään hiljaista, joten sopii varmaan kysyä mitä ph-mittareita porukka nykyisin suosittelee? Olisi tarkoitus hankkia ph-mittari, joka olisi luotettava ja hyväksitodettu. Kipuraja hinnassa on varmasti siellä ~100€ paikkeilla

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 184
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: pH mittarit

ViestiKirjoittaja mursu » Pe Marras 30, 2018 12:07 pm

100e:lla pitäisi saada jo alan liikkeistä tuollainen mittari joka lupaa jonkun +/-pH0.02 tarkkuuden mikä sinänsä on varsin riittävä. Merkillä en usko olevan ihan valtavaa merkitystä loppupeleissä tämän homman kannalta. Satasen mittari alan liikkeestä on huomattavasti tarkempi kuin pH-paperit joiden varassa homma on käytännössä aika arvailua. Mitään analyyttisesti kovin hyvää mittaria ei kyllä tuolla hinnalla saa mutta onneksi sellaista ei välttämättä tarvitsekaan kun mäski on aika helposti mitattava ja ihan viimeisen päälle tarkkuutta ei yleensä tarvita vaan tuollainen 0.1 yksikön luotettavuuskin on jo aika riittävä. Älä kuitenkaan odota että tuolla halpislaitteella olisi kovin helppo mitata esim. kovin pehmeää vettä sellaisenaan. Periaatteessa mitä laimeampi liuos (vähemmän liuenneita ioneja) niin sitä haastavampi ja hitaampi tehtävä mittarille. Monesti kun ihmiset kritisoivat noita vehkeitä (lukema ei tasoitu yms.) niin kyse on juuri tuosta että on mitattu haastavampaa liuosta (vettä) kuin mihin laite kykenee tai laitetta on käytetty / säilytetty väärin / elektrodi on mennyt huonoksi tai on kalibroitu väärälle välille tai vain yhdellä liuoksella tai ei ole viimeiseen vuoteen viitsitty kalibroida ollenkaan vaikka se kannattaisi tehdä ennen joka käyttökertaa. Tärkeintä on että käytössä on kalibrointiliuokset mitattavan pH:n molemmin puolin ja että ne pidetään puhtaina eli elektrodia ei siirrellä astiasta toiseen suoraan jolloin sen mukana kulkeutuu paljon nestettä. Elektrodia siirrettäessä huuhdellaan elektrodi varovasti mahdollisimman puhtaalla vedellä (tislattu vesi esim. 'akkuvesi' ei olisi huono) ja kuivataan ylimääräinen neste vaikka talouspeperin kulmaan imeyttämällä. Lisäksi tuo mitä edellä on mainittu eli säilytetään elektrodia säilytysliuoksessa. Ja vaihtaa välillä ne liuokset.

masa
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 9
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2018 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: pH mittarit

ViestiKirjoittaja masa » Su Joulu 02, 2018 20:04 pm

Kiitos mursulle varsin kattavasta vastauksesta. Mittarin säilytyksestä olenkin jo jonkin verran lueskellut, mutta tässä tuli jälleen lisää hyviä vinkkejä. Mitään halpislaitetta en haluaisi enkä aio ostaa, mutta toisaalta kovin isoonkaan panostukseen ei juuri nyt ole varaa. Täytyy hieman tutkia alan liikkeiden tarjontaa tarkemmin

Vielä kysymys tuosta elektroidin huuhtelusta. Mahtaako siihen riittää esim. keitetty hanavesi vai tekeekö se jotain hallaa herkälle elektroidille?

aarle
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 88
Liittynyt: Pe Marras 20, 2015 23:35 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Re: pH mittarit

ViestiKirjoittaja aarle » Su Joulu 02, 2018 20:58 pm

Hankin aluksi halvan "keltaisen" pH mittarin. Testausvaiheessa rupesi sekoilemaan koska nestettä kai pääsi piirikortille. Eletronikkka ja mittapää vierekkäin ilman mitään vesieristystä. Jos mittauksen jälkeen kallistaa mittaria niin nesteet valuu piirikortille tai mittapään upottaa liian syvälle. Kastumisen jälkeen kuivatin mittaria kuivassa ja lömpöisessä paikassa jolloin pH-elektrodit hajosi. Ainakin kalibrointinesteessä lukemat pahasti pielessä. Seuraavaksi hankin Mini Digital Waterproof Pen-Type PH/TEMP Meter Water Quality Tester 0~14pH 88J4. Sitä olen muutaman kerran käyttänyt mutta aika hitaasti reagoi ja vaatii ensiksi kalibroinnin jonka mittari tekee painettaessa cal painiketta. Kalibrointinesteitä säilytän 250 ml lasipulossa (klasu) ja kaadan lääkelasiin n. 40 ml ja kaadan pois käytön jölkeen.
Säilytys pystyssä ja suojakupissa 3–3,5 moolin kaliumklori liuos. Pällä vielä muovikelmu. Silti suola tahtoo kiteytyä ja neste haihtua. Tein itse tuon säilytysnesteen jonka ohjeen löysin netistä.
https://www.hamppu.net/forum/viewtopic.php?t=54051
https://www.akvaarioon.fi/epages/akvaar ... 1942089319
Viimeksi muokannut aarle, Su Joulu 02, 2018 22:32 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 184
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: pH mittarit

ViestiKirjoittaja mursu » Su Joulu 02, 2018 21:51 pm

masa kirjoitti:Vielä kysymys tuosta elektroidin huuhtelusta. Mahtaako siihen riittää esim. keitetty hanavesi vai tekeekö se jotain hallaa herkälle elektroidille?


Toki sitä voi huuhdella hanavedelläkin, ainoa on se että hanavedessä on jonkin verran puskurikykyä (meillä Suomessa onneksi aika vähän) ja jos sitä joutuu elektrodin mukana noihin kalibrointiliuoksiin niin se vähitellen muuttaa hieman niiden pH:ta ja näin lyhentää niiden käyttöikää. Jos vaihdat ne tarpeeksi usein uusiin liuoksiin niin tuo ei ole ongelma.


Palaa sivulle “Kemia”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija