Sivu 1/1

Oluen valmistaminen

Lähetetty: Ke Loka 27, 2010 14:56 pm
Kirjoittaja suorama
Brew your own British Real Ale kirja, sai minut ajattelemaan sitä, millaisia eri vaihtoehtoja oluen valmistamiseen nykypäivän kodeissa on.
Kirja mainitsee kolme. Kitit, uute ja mäskäys.
Kirjassa tekeminen jaetaan kahteen vaiheeseen.
Vaiheessa 1. prosessi alkaa mäskäämisestä ja päättyy siihen, että rapaa huuhdellaan ja saadaan sokerit tarkasti talteen.
Vaiheessa 2. homma jatkuu siitä, että vierre on kattilassa ja keitto alkaa. Sitten jatketaan käymisen kautta astiointiin ja kypsytykseen.

Aloin miettimään, että mitä vaihtoehtoja sitä oikeastaan on?
Ainakin siis mainitut kitit, joita edustaa mm. Muntonsin 3kg valmiit uutteet joihin lisätään vain vesi. Olkoon tämä helpoin tapa tuottaa vierre.
Olisiko sitten seuraavaksi helpoin tapa ne kitit joihin lisätään myös sokeria, eli ne yleisimmät mitä kauppojen hyllyiltä löytyy.
Seuraava voisi olla sellainen tapa jossa kitin sokeri korvataan jollakin muulla, kuten mallasuutteella.
Viimeinen kitti vaihtoehto lienee sitten se kun sokeri korvataan vierteellä joka on mäskätty / haudutettu maltaista.
Samaa keinoa voi käyttää sitten niiden humaloimattomien uuteiden kanssa (riippumatta siitä ovatko ne kuivia vai märkiä), nämä sitte kuitenkin jo keitetään humalien kanssa.
Niin ja voihan kittejä piristää humaloinnilla. Ainakin kuivahumaloinnilla.

Eritellään vielä pari tapaa nosta yllä mainituista. Eli sellainen tapa jossa haudutetaan vain ns. erikoismaltaat, eli sellaiset maltaat joita ei tarvitse varsinaisesti mäskätä koska entsyymit ei muutenkaan niiden sisältämään sokeriin puutu, eli cara, kristalli, suklaa, musta ja paahdetut maltaat. Nuo siis vain haudutetaan kuumassa vedessä jotta saadaan sokerit talteen.
Sitten on ns. minimash tapa, jossa mäskätään myös perusmallasta mutta kattilaan laitetaan uutetta vielä lisäksi.
Nämä molemmat keitetään samaan tapaan kuin täysmäskäyksessä.

Sitten on ns. täysmäskäys jossa vierre valmistetaan (pelkästään) rouhituista maltaista mäskäämällä ne lämpimässä vedessä. Näin saatu neste keitetään jotta proteinit kuaguloituisi ja siten kirkastuisi sekä keittoon lisätyt humalat luovuttaisisivat mm. alfahapponsa ja isomertisoituisivat vierteeseen.

Eli mitä alemmaksi tullaan tuossa "asteikossa" sitä kuemmin vierteen valmistaminen vie ja sitä enemmän valmiin oluen ominaisuudet on tekijästä itsesä kiinni.

Ja aivan oikein, sen jälkeen kun vierre on valmistettu prosessi jatkuu kaikkien tapojen suhteen samalla tavalla. Eli vierre hiivataan ja annetaan käydä, sekä astioidaan ja kypsytellään ja juodaan. :cheers2: