Sokerin käyttämisestä

Artikkelit jotka lajitellaan myöhemmin.

Valvojat: suorama, Elmo

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Sokerin käyttämisestä

ViestiKirjoittaja suorama » Pe Tammi 29, 2010 9:56 am

Perusteita ja miettimisiä.

Mallasuute sisältää mallassokeria. Vierteen sokeripitoisuutta voidaan nostaa mm. tavallisella kide / taloussokerilla. Sokeri nostaa valmiin oluen alkoholipitoisuutta ja samalla "keventää" olutta, eli ohentaa sitä.
Sokerin käytössä kannattaa olla maltillinen. Olut on kuitenkin mieto alkoholijuoma.
Ylivoimaisesti suurin virhe, johon kotioluen valmistajat sortuvat, on liiallinen sokerin käyttö. Taloussokeri on halpaa ja sillä olueen saa paljon prosentteja.
Jos puhutaan oluesta joka maksaa jokusen sentin per pullo ei se annakoi mitään "sankaritarinaa".

Kokemukset ja ammattilaisten suositukset kertovat, että korkeintaa viidesosa käytetyn mallasuutteen määrästä voisi olla sokeria. Eli jos mallasuutetta on 2kg voi sokeria lisätä korkeintaan 400g (2000 / 5 = 400).
Tällöin valmis olut on vielä olutta eikä "kiljua".

Sokerin käytöllä siis voidaan koittaa vähentää valkuaisaine pitoisuutta, keventää olutta ja samalla säilyvyys paranee.

Useissa belgialaistyylisissä oluissa on sokeria.

Sopiva määrä kidesokeria parantaa vaadon muodostumista, oluen koostumusta ja aromia.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Kiljumies
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1052
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2009 22:54 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Sokerin käyttämisestä

ViestiKirjoittaja Kiljumies » Pe Tammi 29, 2010 10:29 am

Itseä on mietittänyt kun puhutaan että sokerista tulee kiljumaisuutta makuun yms. Teoriassa kuitenkin kuvittelisi sokerin olevan puhtainta mahdollista evästä hiivalle, joten miksi virhemakuja syntyy, jos syntyy? Eli olettaen että muuten prosessi on kunnossa, oikea lämpötila ja oikea pH niin miksi pussista otettu sokeri olisi erilaista kuin maltaan glukoosi/fruktoosi-osuus? Onko kyse lopulta kuitenkin siitä että maltaan muut maut (käymiskelvottomat sokerit yms.) peittävät alleen sopivasti nuo kiljumaut?

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1120
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Sokerin käyttämisestä

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » La Tammi 30, 2010 1:38 am

Sokereita on erilaisia. Tarkoittanet pussisokerilla taloussokeria eli sakkaroosia. Ennen kuin hiiva voi ryhtyä sitä käyttämään, täytyy se entsyymien avulla pilkkoa. Maltaan sokerit ovat hiivalle "valmiimpia", jolloin niitä ei tarvitse pilkkoa eikä estereitä ja sikunoita ainakaan samassa määrin synny.

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Sokerin käyttämisestä

ViestiKirjoittaja suorama » La Tammi 30, 2010 9:05 am

Koitan hakea tieteellistä infoa väitteiden tueksi. Mutta asiaahan voi "kokeilla", tekee muutaman litran kiljua puhtaasti sokerista. Jos maku on puhdas vetinen alkoholi niin silloinhan asia on juuri ajattelemallasi tavalla. Mutta tässä joitakin muistamiani ajatuksia:
1. Hiiva pilkkoo kidesokerin kahdeksi muuksi sokeriksi ensin ja sitten käyttää muodostuneet sokerit (muistaakseni kidesokeri oli juurikin fruktoosi/glukoosi ketju ja hiiva erottaa ne ensin toisistaan). Kuten votkaiguaani mainitsikin.
- Tästä syntyy oma makunsa. Candisokeri on valmiiksi, kemiallisesti hapon ja lämmön avulla, eroteltua kidesokeria. Maltoosista en ole varma miten sen sokerit meni mutta kohta asiasta lisää.
2. Kidesokerilla ei ole antaa hiivalle mitään muita hiivan tarvitsemia ravinteita, eli hiiva ei pysty lisääntymään, ainoastaan syömään, eikä se muutenkaan koe olevansa terve, joten se stressaantuu.
- Tästä tulee enemmän kiljumaisia makuja kuin ylemmästä. Ainakin uskon niin. Mallasvierre sisältää kaikkia ravinteita mitä hiiva tarvitsee hyvään oloon ja vielä oikeassa suhteessa.

Koitan säällillisessä ajassa etsiä lisää ;)
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com


Palaa sivulle “Muita”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija