"Force carbonation" eli "hiilidioksidit pullosta"

Artikkelit jotka lajitellaan myöhemmin.

Valvojat: suorama, Elmo

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

"Force carbonation" eli "hiilidioksidit pullosta"

ViestiKirjoittaja suorama » Ma Maalis 16, 2009 8:53 am

aussiehomebrewers.com on toiminut tämän artikkelin lähteenä.

Tuolla foorumilla on keskusteltu jonkin verran kegin karbonoimisesta. Seuraavaa tapaa moni heistä pitää helpoimpana ja yksinkertaisimpana.

1. Jäähdytä täysi kegi 4C asteeseen. Tämä vie 24 - 48 tuntia.
2. Varmista, että kegissä ei ole painetta. Jos kegin kannessa on ylipaineventtiili käytä sitä, jos ei laita vaikka irrallinen kaasuliitoskappale venttiiliin sen verran, että voit olla varma ettei kegissä ole painetta.
3. Laita nestepuolenliitin kiinni kaasulinjaasi (tämän vuoksi kegissä ei saa olla painetta) eli liitä "out" venttiilliin siihen sopiva liitin mutta laitatkin letkun kaasupulloon kiinni. Tällä tavoin kegi voi olla pystyssä kun sitä "kaasutetaan". Hyvä ajatus voisi olla suhauttaa desinfiointi ainetta (jota ei huudella esim. suhkepulloon laimennettu jodofor tai kirkas viina) liittimiin.
4. Aseta kaasu regulaattori 3bar kohdalle (300kPa ~ 45 PSI). Kuulet kuplintaa kegistä hetken.
5. Aloita kegin heiluttaminen. Heilutan n. 50 sekuntia. Kegiä ei tarvitse heiluttaa mitenkään erityisen voimakkaasti, vaan sen tyyppinen heiluttelu riittää, kuin tarkistaisit onko kegissä mitään. Kun heilutat kegiä kuulet taas kuplintaa kegistä. Kun lopetat paine kuuluu olla edelleen 3bar.
6. Käännä kaasu pois regulaattorista. Jatka kegin heiluttelua. Huomaat, että paine alkaa laskea regulaattorin mittarissa nopeasti. Painetta pitäsi jäädä kegiin n. 1,4 - 1,6 bar (n.20sek heilutus). Jos painetta on enemmän kuin 1,6 bar olet ehkä yli "kaasuttanut" oluen esim. heiluttamalla kauemmin kuin 50 sek. Jos taas paine jää alle 1,4 bar, ei kaasua ole tarpeeksi liuenneena olueen. Voit toistaa kohdat 4 - 6, mutta älä heiluta 10 sekuntia kauemmin kerralla paineistettuna.
7. Odota tunti ja päästä ylipainetta pois kegistä. Jos teet tämän liian aikaisin, vaahdonnut olut purskahtaa ulos.
8. Liitä kaasulinja oikeaan liittimeen "in" kegissä.
9. Aseta tarjoilupaine kegiin n. 1bar (100kPa 15PSI)
10. Tarjoile ja nauti!

Eli tuo on vapaa käännös heidän http://www.aussiehomebrewer.com/forum/i ... opic=10667 threadistaan. Tuolla on myös kuvia ja videoita tapahtumista. Luulen, että vain rekisteröityneet näkevät kuvat. Voin olla väärässäkin.

Jos katson Beer Smith ohjelmalla niin 4C asteinen olut jossa on 140kPa :n paine sisältää jo 3,3 vols hiilidioksidia. 160kPa ja neljä astetta olisi 3,57 vols. Aikas paljon, etten sanoisi. Voi tietenkin olla, että olueen ei ole liuennut noin paljon noin lyhyessä ajassa. 2,75vols saavutetaan tuolla 1bar 4C.
Jos olut 4C
1,8 vols > 0,30 bar
2,0 vols > 0,45 bar
2,2 vols > 0,60 bar
2,4 vols > 0,74 bar
2,6 vols > 0,89 bar
2,8 vols > 1,04 bar

Jos olut 6C
1,8 vols > 0,40 bar
2,0 vols > 0,56 bar
2,2 vols > 0,71 bar
2,4 vols > 0,87 bar
2,6 vols > 1,02 bar
2,8 vols > 1,18 bar

Ja vertailuksi, jos olut 18C
1,8 vols > 1,03 bar
2,0 vols > 1,24 bar
2,2 vols > 1,45 bar
2,4 vols > 1,66 bar
2,6 vols > 1,87 bar
2,8 vols > 2,07 bar

Menetelmän "kehittäjä" kehoittaa sellasia jotka tekevät ensimmäistä kertaa tällaisen "force carbonation". Tai toistuvasti yli karbonoi oluitaan menettelevän seuraavanlaisesti:

1. Painetta 3bar, 30 sekuntia heiluttelua.
2. Irroita kaasuletku kokonaan.
3. Odota 5/10min.
4. Päästä paineet kegistä pois.
5. Aseta paineeksi 0,7bar ja jatka heiluttelua.
6. Lopeta heiluttelu kun et enään huomaa kaasun menevän kegiin.

Kestää kauemmin mutta ylikarbonoitumisen vaara olematon.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Palaa sivulle “Muita”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija