Olut 5 litran tynnyreihin kysymyksiä

Oluen astiointi ja säilytys

Valvojat: suorama, Elmo

hammer21
Jäsen
Jäsen
Viestit: 4
Liittynyt: Su Helmi 23, 2014 19:27 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vaasa
18 tai yli: Olen

Olut 5 litran tynnyreihin kysymyksiä

ViestiKirjoittaja hammer21 » To Helmi 27, 2014 20:28 pm

Eli päätin kokeilla nyt tehdä vaihteeksi olutta, kun aiemmin on ollut kokemsta vain kotiviineistä.

Nyt olen hieman miettinyt tuota säilytystä.

Aikaisemmin vanhempi sukupolvi suvussa on tehnyt olutta, ja löytyi vanha 5 litran tynnyreihin soveltuva hana . muistutti kyllä ulkonäöltään tuota FASS FRISCH Beer king hanaa... , ja beer king siinä näkyi myös lukevan.

Mietin että eikös http://kotiviini.fi/fi/7754710.php tuollaiset kapselit sovellu niihin hanoihin ?

Sitten rupesin miettimään että, http://kotiviini.fi/fi/7754305.php jos sen oluen noihin laskisi, niin lyödäänkö niihin normaalisti vain se kummikorkkipäälle jälkikäynnin ajaksi, ja sitten kun otetaan ns. olut tulille, lyödään tuo hana siihen kiinni?

Kauanko tuollaisessa patruunassa liittää poweria? meneekö yks patruuna aina yhtä tynnyriä kohden?

vai tehdäänkö sitä ns. jälkikäyntiä/hapotus prosessia ollenkaan jos käyttää tuollaista hana systeemiä?

Onko nuo tynnyrit kerta käyttöisiä, vai saako ne vielä jotenkin putsattua siitä hiivapaskasta joka sinne pohjalle jää?

Vaarin työtä löytyi myös joitain vanhoja olut säilytys barreleita, olisko ne sit niitä gegi juttuja, mut teen niistä myöhemmin threadin kuvien kans, niin voitaisiin yhdessä katsoa onko ne toimivia kaluja, ja mitä niihin pitäisi keksiä lisää. =) (tosin sanoivat että oli aikoinaan niihin yrittänyt tehdä olutta nii tuli hanasta melkeenpä vaa vaahtoa)

PetteriSeppänen
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1211
Liittynyt: Ke Tammi 30, 2013 21:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Suomi
18 tai yli: Olen

Re: Olut 5 litran tynnyreihin kysymyksiä

ViestiKirjoittaja PetteriSeppänen » Su Maalis 02, 2014 14:06 pm

Tynnyrit voi käyttää uudestaan niin kauan kuin sisäpuolen lakka suojaa tynnyriä ruostumiselta. Korkki lätkäistään paikalleen heti lappoamisen jälkeen ja 10g sokeria perään niin hapet poistuu ja olut karbonoituu. Jotkut hapottavat myös patruunoilla jolloin hiivan määrä on vähäisempi tynnyrissä, patruunalla hapottamalla menee n.2-3patruunaa per tynnyri ja annostelussa menee se 0,5-1patruunaa per tynnyri.

Kapakka
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 81
Liittynyt: Ke Tammi 15, 2014 16:08 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Pori
18 tai yli: Olen

Re: Olut 5 litran tynnyreihin kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Kapakka » To Joulu 11, 2014 11:43 am

Soveltuvatko esim. nämä perfect draft-tynnyrit tähän touhuun?


http://www.my-food-online.de/herbstzaub ... ss-5-0-vol.

Kun niitä näyttäisi kohtuu edullisesti saavan hankittua.

Avatar
Molder
Kisälli
Kisälli
Viestit: 687
Liittynyt: Ke Syys 30, 2009 10:36 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Olut 5 litran tynnyreihin kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Molder » To Joulu 11, 2014 11:50 am

Kapakka kirjoitti:Soveltuvatko esim. nämä perfect draft-tynnyrit tähän touhuun?


http://www.my-food-online.de/herbstzaub ... ss-5-0-vol.

Kun niitä näyttäisi kohtuu edullisesti saavan hankittua.


Sanoisin äkkiseltään että eivät sovi. Pitäisi ainkakin olla tuo vehje tarjoiluun. Täyttämisestä en tiedä.

Nuo party kegit (vai onko oikea nimi Standard?)toimivat näissä hommissa. Hanallisiakin versioita olen käyttänyt.
Wil Wheaton:"...I have not yet encountered a homebrewer who's a dick"

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2989
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Olut 5 litran tynnyreihin kysymyksiä

ViestiKirjoittaja äyni » To Joulu 11, 2014 13:36 pm

Ilmeisesti noiden täyttö itse on mahdollista, tässä kaveri selittää laitetta, jolla on sen tehnyt:
http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/view ... 04#p687043

Ilmeisesti noissa on sisällä pussi, jossa olut on, ja hanajärjestelmä pumppaa ilmaa pussin ja tynnyrin väliin pakottaakseen oluen pois tynnyristä.
Oletusarvo on se, että pussi on mitoitettu kestämään tasan yhden käyttökerran, uusiokäyttö saattaa hajottaa pussin aika pian. Toinen seikka on oluen hapotus, voi olla aika vaikea tehdä systeemi, jolla tynnyriin saisi oluen lisäksi pullosta hiilidioksidit, joten ainoa helppo vaihtoehto on jälkikäyttö tynnyrissä. Ja sen hanasysteemin tosiaan tarvitsee.

Kapakka
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 81
Liittynyt: Ke Tammi 15, 2014 16:08 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Pori
18 tai yli: Olen

Re: Olut 5 litran tynnyreihin kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Kapakka » To Joulu 11, 2014 14:16 pm

Kuulostaa hankalalta.

Mutta tälläinen kävisi?

http://www.amazon.de/Paulaner-Hefe-natu ... B0064T4K2U

Näyttää nimittäin olevan kohtuu vaikea löytää olutta tollasessa, jota saisi vielä alas...

Avatar
Molder
Kisälli
Kisälli
Viestit: 687
Liittynyt: Ke Syys 30, 2009 10:36 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Olut 5 litran tynnyreihin kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Molder » To Joulu 11, 2014 15:36 pm

Wil Wheaton:"...I have not yet encountered a homebrewer who's a dick"

Avatar
BrewZealot
Kisälli
Kisälli
Viestit: 707
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Olut 5 litran tynnyreihin kysymyksiä

ViestiKirjoittaja BrewZealot » To Joulu 11, 2014 16:25 pm

Kypsyykö olut tynnyreissä yhtä nopeasti/hitaasti kuin pulloissa, tai muodostuuko hiilihappo samaa vauhtia?

Olisi viiden litran tynnyreissä odottamassa IPAa ja porteria, mielellään korkkaisin molemmat joulupöytään, mutta ipa ei ehdi olla tynnyrissä kuin noin 13 päivää karbonoitumassa. Porter onkin jo useamman kuukauden kypsynyt.


Palaa sivulle “Oluen säilytys”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa