Puolilämpimään tilaan unohtunut olut, uskaltaisitko maistaa?

Oluen astiointi ja säilytys

Valvojat: suorama, Elmo

Riku S
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 5
Liittynyt: Su Maalis 10, 2019 20:12 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Riihimäki
18 tai yli: Olen

Puolilämpimään tilaan unohtunut olut, uskaltaisitko maistaa?

ViestiKirjoittaja Riku S » Su Maalis 10, 2019 20:27 pm

Minulla unohtui 25 litraa, noin 10% porteria kellariin noin puoleksitoista vuodeksi, tippalukossa on vielä vettä ja kantta kevyesti painamalla tuli muutama kupla astiasta. tuoksu oli "hiivainen", mutta ei mitenkään erityisen tunkkainen. Säilytyspaikka on vanhan rintamamiestalon kostean viileässä kellarissa

Astia on 3o litran muovipönttö.

En vielä avannut pönttöä, koska, jos juoma on vielä juotavaa, en halua, että pönttöön menee ilmaa tässä vaiheessa.

Kysymys, millä todennäköisyydellä juoma on juomakelpoista? Uskaltaisitko maistaa?

miguels
Kisälli
Kisälli
Viestit: 539
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 12:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Puolilämpimään tilaan unohtunut olut, uskaltaisitko maistaa?

ViestiKirjoittaja miguels » Su Maalis 10, 2019 21:56 pm

Jaa-a, ei se välttämättä pilalla ole ja tuskin onkaan.
Itse pullottaisin. Tai no pulllostusvaiheessa sen kyllä maistaa jos on esim etikaksi mennyt. Noin vahva kyllä voikin säilyä hyvin ja onpahan kypsynyt kunnolla :D

Matts
Kisälli
Kisälli
Viestit: 703
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: Puolilämpimään tilaan unohtunut olut, uskaltaisitko maistaa?

ViestiKirjoittaja Matts » Ma Maalis 11, 2019 11:17 am

Mjoo, pulloon vaan. Ehkä kannattaa karbonoinnin yhteydessä lisätä ripaus uutta hiivaa. Veikkaan että noin pitkän primäärin jälkeen vanhalla hiivalla voi kestää hetki että tulee happoja.

Riku S
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 5
Liittynyt: Su Maalis 10, 2019 20:12 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Riihimäki
18 tai yli: Olen

Re: Puolilämpimään tilaan unohtunut olut, uskaltaisitko maistaa?

ViestiKirjoittaja Riku S » Ma Maalis 11, 2019 12:30 pm

Olut on pantu 1.9.2017, ko. käymisastia oli yksi kolmesta, erän koko oli 80 litraa.

Kuva panopäivältä.


Soppatykki.PNG
Kuva

miguels
Kisälli
Kisälli
Viestit: 539
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 12:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Puolilämpimään tilaan unohtunut olut, uskaltaisitko maistaa?

ViestiKirjoittaja miguels » Ma Maalis 11, 2019 19:14 pm

Tosiaan karbonointi on varmaan ongelma. Täytyis jotenki herätellä henkiin tai pullotushiivaa. Sen kanssa sitten varoen ettei tuu pommeja

Riku S
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 5
Liittynyt: Su Maalis 10, 2019 20:12 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Riihimäki
18 tai yli: Olen

Re: Puolilämpimään tilaan unohtunut olut, uskaltaisitko maistaa?

ViestiKirjoittaja Riku S » Ti Maalis 12, 2019 9:27 am

Matts kirjoitti:Mjoo, pulloon vaan. Ehkä kannattaa karbonoinnin yhteydessä lisätä ripaus uutta hiivaa. Veikkaan että noin pitkän primäärin jälkeen vanhalla hiivalla voi kestää hetki että tulee happoja.


Joo, voi olla hieman vaikeaa. Hiiva on kyllä ihan laatutavaraa, vaan onko kestänyt hengissä oluessa?

Mietin, jos pullottaisi oluen, mutta ei vielä korkittaisi.

Astian pohjalla lepotilassa olevaa hiivaa voisi hieman sekoittaa johonkin sokeriliuokseen, jättää päiväksi lämpimaan ja lisätä sitten pieni määrä tätä sokerihiivaliuosta pulloon, korkki kiinni ja kellariin.

Kuukauden kuluttua maisteluun.

Miltä kuulostaa? onko muita ehdotuksia?
hiiva.PNG

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 185
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: Puolilämpimään tilaan unohtunut olut, uskaltaisitko maistaa?

ViestiKirjoittaja mursu » Ke Maalis 13, 2019 10:14 am

Itse laittaisin karbonointisokeria ja samaa hiivaa ihan tuoreesta kasvatuksesta tai sen puutteessa toista matalamman käymisasteen hiivaa muutaman pisara per pullo ja sulkisin ne heti. Auki ei olutta kannata jättää edes päiväksi. Myös vesilukon läpi tapahtuu hitaasti hapen diffuusiota mutta onko se (tai mahdoliset mikrobit, hiivan autolyysi) vieneet maun oluesta tuossa ajassa selviää vain kokeilemalla. Pöntön avaaminen ja sulkeminen hiivan herättelyn ajaksi ei myöskään ole hyvä idea koska sinne menee väistämättä aika paljon happea avauksen yhteydessä.

Matts
Kisälli
Kisälli
Viestit: 703
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: Puolilämpimään tilaan unohtunut olut, uskaltaisitko maistaa?

ViestiKirjoittaja Matts » Ke Maalis 13, 2019 13:25 pm

Meikäkin ehkä tekis karbonointiliemen jossa on hiiva messissä ja hyvin sekoitettuna. Sen sitten lisää pullokohtaisesti pullotuksen yhteydessä. Vaikka joku perus Us-05:nen vois toimia hyvin ja on edukas. Tai mitä nyt nurkissa lojuu. Sitä hiivaa ei kuitenkaan tarvita kuin ripaus ja pointtina lähinnä että se on sekoittunut ja terve.

miguels
Kisälli
Kisälli
Viestit: 539
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 12:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Puolilämpimään tilaan unohtunut olut, uskaltaisitko maistaa?

ViestiKirjoittaja miguels » Ke Maalis 13, 2019 16:13 pm

Tuohan on vahva olut eli semmoista kantaa joka kestää alkoholia hyvin.

Riku S
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 5
Liittynyt: Su Maalis 10, 2019 20:12 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Riihimäki
18 tai yli: Olen

Re: Puolilämpimään tilaan unohtunut olut, uskaltaisitko maistaa?

ViestiKirjoittaja Riku S » To Maalis 14, 2019 7:57 am

Kiitos kaikille vastauksista. Hyviä kommentteja. Omat kokemukseni oluen valmistuksesta ovat vielä varsin vähäiset.

Mitään erikoishiivaa en nyt tähän hätään vittsi lähteä metsästelemään. Minulla ei ole nyt mitään hiivaa kotona, taidan hakea Tokmannilta yhden olutuutepakkauksen ja herätellä sen paketin hiivan pienessä määrässä uutetta. jokaiseen pulloon hieman tätä pohjalle, eiköhän se siitä.

Tai sitten ostan kotiviinhiivaa, Tokmannita saa ainakin joitan viinipaketteja, jossa on hiivan lisäksi muutakin.

miguels
Kisälli
Kisälli
Viestit: 539
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 12:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Puolilämpimään tilaan unohtunut olut, uskaltaisitko maistaa?

ViestiKirjoittaja miguels » To Maalis 14, 2019 12:39 pm

Ei niitä surkeita kittihiivoja kannata tuohon käyttää. Esim Panimonurkasta saat kirjemaksulla kunnon hiivat siihen.

Riku S
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 5
Liittynyt: Su Maalis 10, 2019 20:12 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Riihimäki
18 tai yli: Olen

Re: Puolilämpimään tilaan unohtunut olut, uskaltaisitko maistaa?

ViestiKirjoittaja Riku S » Pe Maalis 15, 2019 13:25 pm

miguels kirjoitti:Ei niitä surkeita kittihiivoja kannata tuohon käyttää. Esim Panimonurkasta saat kirjemaksulla kunnon hiivat siihen.


Tilasin hiivan Panimonurkasta.

Olisi tullut halvemmaksi hakea sieltä Tokmannilta. 8) "ei kai sitä pelkkää yhtä hiivaa viitsi tilata..."

miguels
Kisälli
Kisälli
Viestit: 539
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 12:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Puolilämpimään tilaan unohtunut olut, uskaltaisitko maistaa?

ViestiKirjoittaja miguels » Pe Maalis 15, 2019 14:04 pm

Täysin oikein toimittu :super:


Palaa sivulle “Oluen säilytys”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa