Irish moss käyttö

Täys- & osittaismäskays tekniikat yms.

Valvojat: suorama, Elmo

simppeli
Oppilas
Oppilas
Viestit: 100
Liittynyt: La Marras 09, 2013 14:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Härmäland
18 tai yli: Olen

Re: Irish moss käyttö

ViestiKirjoittaja simppeli » Su Tammi 26, 2014 20:03 pm

Viikolla vaihdoin astiaa oluselle jossa käytin irish mossia ja jälleen paksu hera vierteen päällä :eivarma:
Toden näköisesti hiivaa koska kuorittuani tuon maton pois oli astian pohja hiivavapaa.
Tänään pannusta olusesta jätin irish mossin pois joten katsotaan onko tuon aiheuttaja minun laitteissa vai tuossa Laposta ostetussa Brewfermin levässä.

simppeli
Oppilas
Oppilas
Viestit: 100
Liittynyt: La Marras 09, 2013 14:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Härmäland
18 tai yli: Olen

Re: Irish moss käyttö

ViestiKirjoittaja simppeli » Su Helmi 02, 2014 9:05 am

Vaihdoin astiaa tuolle ilman irish mossia tehtyyn olueen, hiiva nätisti pohjalla ja ei ollut heralla.
Nyt kyllä yhdistäisin tuon herakakun irish mossin tekosiksi. Onko kyseessä käyttövirhe vai vika tuotteessa jää vielä kokeiluksi.
Eihän tuosta sinänsä haittaa ole mutta hiivaa tuosta kakusta ei saa talteen.

Akselipoika
Oppilas
Oppilas
Viestit: 163
Liittynyt: Ma Joulu 02, 2013 14:31 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Irish moss käyttö

ViestiKirjoittaja Akselipoika » Ti Touko 13, 2014 17:58 pm

Viimeisessä panossani käytin Irish Mossia, ja sitä taisi mennä hieman liikaa vierteeseen. Luultavasti tämän takia oluen pinnalla oli jäänyt kellumaan hiiva-/proteiinisaarekkeita. En pystynyt estämään sen kaiken siirtymistä pullotusastiaan, joten päätin vielä pullottaessa pistää pieni kangaspussukka suodattimeksi lapon suun ympärille. Tämän takia pullotus oli tuskaisen hidasta. Nyt, n. viikko pullottamisen jälkeen, olut näyttää melkeinpä huolestuttavan kirkkaalta. Onko nyt vaarana että olen suodattanyt pois liikaa hiivaa, ettei pullokäyminen enää onnistu? Pienenpieni sakkakerrostuma tosin kyllä on pullojen pohjissa havaittavissa.
"Ihan hyvää"

Prak
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 48
Liittynyt: Pe Maalis 07, 2014 16:16 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: Irish moss käyttö

ViestiKirjoittaja Prak » Ti Touko 13, 2014 19:14 pm

En usko, että johtuu ainakaan hiivan puutteesta. Ei sitä suodatettua saa kun kalvosuodatuksella tai vastaavalla hyvin hienojakoisella suodattimella (hiivasolu on aikast pieni). Oluen kirkkauden/sameuden uskoisin johtuvan pääosin muista hippusista kun hiivasta.

Akselipoika
Oppilas
Oppilas
Viestit: 163
Liittynyt: Ma Joulu 02, 2013 14:31 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Irish moss käyttö

ViestiKirjoittaja Akselipoika » Ke Touko 14, 2014 13:56 pm

Ok, silloin ei pitäisi olla mitään hätää. Kiitos, tämä oli huojentava tieto:)
"Ihan hyvää"

Avatar
kaljakori
Oppilas
Oppilas
Viestit: 149
Liittynyt: Ke Huhti 30, 2014 21:26 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Åbo
18 tai yli: Olen

Re: Irish moss käyttö

ViestiKirjoittaja kaljakori » Pe Maalis 06, 2015 22:27 pm

Onkos tämä Irish moss kasvikunnan vastaava kuin jos laittaisi liivatejauhetta olueen, hiivan ja rupan kiinnittämiseksi käymisastian pohjalle?

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2811
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Irish moss käyttö

ViestiKirjoittaja suorama » Ma Maalis 09, 2015 21:54 pm

Irish moss lisätään keitettäessä ja se sitoo proteini muhjua itseensä ja näin kirkastaa vierrettä jonka kattilasta käymisastiaan saa. Pitäisi myös vähentää nk. chill hazea.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Avatar
kaljakori
Oppilas
Oppilas
Viestit: 149
Liittynyt: Ke Huhti 30, 2014 21:26 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Åbo
18 tai yli: Olen

Re: Irish moss käyttö

ViestiKirjoittaja kaljakori » Su Touko 10, 2015 15:23 pm

Pitihän tätä itsekin kokeilla uteliaisuudesta, mutta taitaa jäädä kokeilut tähän yhteen satsiin. :nauru:

Puoli teelusikallista olisi varmasti ollut enemmän kuin tarpeeksi 7 litran satsiini, mutta laitoin varmuuden vuoksi pari teelusikallista. :cheers2:

Hauska merellinen tuoksu oli hetken aikaa. Aivan kuin olisi merivettä keitellyt.
Melkoisia levälauttoja ui myös käymisastiassa :)

Lopputulema oli, että hiiva ja tämä merilevä "imivät" itseensä niin paljon olutta, että 7 litran satsista siirtyi sekundääriin vain viisi litraa. Kirkasta varmaan tulee, mutta hippasen liian iso hävikki.

Tosi helppo kyllä käyttää, mutta mielummin pullotan 20% enemmän (mahdollisesti sameampaa) olutta :jano:

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2989
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Irish moss käyttö

ViestiKirjoittaja äyni » Su Touko 10, 2015 16:09 pm

Jos olisit laittanut sen puoli teelusikallista, niin olisivat imeneet itseensä ehkä n. 0,5 litraa. Todennäköisesti vielä vähemmän, koska suhteessa suurempi osa mossin kapasiteetista olisi mennyt hiivan sitomiseen. Kait siinä oli jokin annosteluohje?

Avatar
kaljakori
Oppilas
Oppilas
Viestit: 149
Liittynyt: Ke Huhti 30, 2014 21:26 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Åbo
18 tai yli: Olen

Re: Irish moss käyttö

ViestiKirjoittaja kaljakori » Ti Touko 12, 2015 18:05 pm

Kiitos vinkistä!

Itseasiassa pussissa ei tosiaan ollut annosteluohjetta.
Jos ruotsinkielisesä ohjeesta oikein ymmärsin, niin kehoitettiin liottamaan kylmässä vedessä ennen käyttöä. Mitään muuta ei pussissa lukenut.

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2989
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Irish moss käyttö

ViestiKirjoittaja äyni » Ti Touko 12, 2015 19:11 pm

Siis minulla ei ole kokemusta tuosta ollenkaan, kunhan spekuloin antamillasi arvioilla.


Palaa sivulle “Mäskäten”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 10 vierailijaa