Hiivoista

Täys- & osittaismäskays tekniikat yms.

Valvojat: suorama, Elmo

Avatar
Kaljaasi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 654
Liittynyt: La Huhti 17, 2010 11:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: SnadiStadi
Viesti:

Hiivoista

ViestiKirjoittaja Kaljaasi » Ke Touko 26, 2010 15:16 pm

Wayeast Ale ( 2 x peräkkäin ) hiivastartterissa- Pussit ei turvonnu, lisäsin silti. Paripäivää myöhemmin pientä kuplimisen merkkiä. Vaatimatonta. Mutta haju on kutakuinkin paha. Molemmat britti ALE hiivoja. Onkos keturallaan kun pahalle haisee ?
Jos sais Terran reissullansa

btr23o
Jäsen
Jäsen
Viestit: 1
Liittynyt: Ma Touko 24, 2010 15:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kaavi
18 tai yli: Olen

Re: Hiivoista

ViestiKirjoittaja btr23o » Ke Touko 26, 2010 16:54 pm

Joskus Wyaestilla törmännyt samaan, pussi ei turpoa ja startteri lähtee hitaasti. Epäilen vähittäismyyjän varastointia? Nyk. käytän yleensä Safalea, valikoima on tietysti paljon pienempi, mutta kyllä silläkin juttuun tulee

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Hiivoista

ViestiKirjoittaja suorama » Ke Touko 26, 2010 20:25 pm

On kanssa tullut nykyisellään pidättäydyttyä kuivahiivoissa. Ja on niissäkin toisaalta ihan sopiva valikoima nykyisellään ja toimivat aina.
Nytkin minulla on mm. Nottinghamia, SafAle S-04 ja US-05 perus hiivana. SafBrew S-33 belgejä varten. SafBrew WB-06 ja Munich vehnä oluita varten. Sekä Saflager S-23 ja BrewFerm Lager lagereille. Brewferm Blanche sopinee vehnälle ja Wit-bierille. Windsor taas englantilaiseen aleen. Muitakin on olemassa.
Toisaalta olen kerännyt hiivoja pulloista talteen. Niitä on vajaa parikymmentä eri putkiloa. Siis mm. Dupontin, Chimayn, Moogratin, Bosteelsin Tripel Karmeliet yms. Osa on mennyt vanhaksi tai saastunut. Niitä olen sitten pois kippaillut. Viimeksi oli saksalainen alt-hiiva mennyt piloille. Se oli sellaisessa koeputkesta joita Brouwland myy siis niitä ohkaisia korkillisia. Niiden korkit tuntuu vuotavan.

http://www.lallemand.com/Brewing/eng/PDFs/Munich%20Aug2007.pdf
http://www.lallemand.com/Brewing/eng/PDFs/Windsor%20July%202004.pdf
http://www.lallemand.com/Brewing/eng/PDFs/Nottingham%20July%202004.pdf
http://www.fermentis.com/FO/pdf/HB/EN/Saflager_S-23_HB.pdf
http://www.fermentis.com/FO/pdf/HB/EN/Safale_S-04_HB.pdf
http://www.fermentis.com/FO/pdf/HB/EN/Safale_US-05_HB.pdf
http://www.fermentis.com/FO/pdf/HB/EN/Safbrew_S-33_HB.pdf
http://www.brouwland.com/shop/product.asp?cfid=4&id=2344&cat=324&dt=24
http://www.brouwland.com/shop/product.asp?cfid=4&id=2346&cat=324&dt=24
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2981
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Hiivoista

ViestiKirjoittaja äyni » Pe Touko 28, 2010 13:49 pm

Paha haju kyllä vähän pistä epäilemään.

Turpoamiseen voi sen sijaan mennä päiviäkin. Jos viikossa ei turpoa, niin kannattaa epäillä vikaa.
Wyeastin tuotteet on kyllä niin hyvin pakattuja, että ei niitten luulis ihan äkisteen omassa pakkauksessaan pilaatuvan.

Joose
Oppilas
Oppilas
Viestit: 116
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 14:14 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Tampere

Re: Hiivoista

ViestiKirjoittaja Joose » Pe Touko 28, 2010 14:11 pm

Epäilisin myös tuon pahan hajun perusteella kontaminaatiota. Käsittääkseni hiivasoluja kuolee vanhetessa eikä käyminen käynnisty, mutta tuntuisi aika oudolta että hiiva steriileissä oloissa muuttuisi niin, että tuottaisi epämiellyttäviä aromeja. Kerropa tarkemmin miten olet tehnyt startterin ja miten desinfioit välineet. Tuosta voisi löytyä joku syy. Toisaalta ainahan voi olla kyse vain huonosta tuurista, kun ei kotioloissa kuitenkaan ole täysin steriiliä.

Avatar
Kaljaasi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 654
Liittynyt: La Huhti 17, 2010 11:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: SnadiStadi
Viesti:

Re: Hiivoista

ViestiKirjoittaja Kaljaasi » Pe Touko 28, 2010 23:30 pm

Hömp.. pahahaju on tietenkin hankala termi. Ranskalainen tuttava sanoi että hyvä juusto haisee "kuuselle" mutta maaistuu.. Lähinnä kyselin hiivojen hajujen perään ( mikä mahtava hahmotelma fingerporiin ). Startterin vierre oli keitetty, pakastettu ja jälleen kiehautettu + jäähdytetty ennen käyttöä OG n.1050-70. Hiivapakkauksen turpoamattomuuden vuoksi on saatettu lyödä liian vähäisen sterilisaation kokeneeseen teräsassäiliöön ( pesty, kuivattu ja isopropyleeni n.75% sumutettu + huuhdeltu ).
Jos sais Terran reissullansa

Avatar
Kaljaasi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 654
Liittynyt: La Huhti 17, 2010 11:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: SnadiStadi
Viesti:

Re: Hiivoista

ViestiKirjoittaja Kaljaasi » Ma Touko 31, 2010 20:29 pm

Tällänen löyty tuttu ? Myy kaiketi hiivoja ja niihin liittyvää väliineistöä.

http://www.brewlab.co.uk/
Jos sais Terran reissullansa

Avatar
Kaljaasi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 654
Liittynyt: La Huhti 17, 2010 11:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: SnadiStadi
Viesti:

Re: Hiivoista

ViestiKirjoittaja Kaljaasi » Ti Kesä 01, 2010 16:56 pm

Hassu juttu haju muuttui jokseenkin paremmaksi viikossa. kävi hiljalleen. Vaihdoin uuden startterin ( jämävierteestä = 1005, keitetty vähäisen humalan kanssa = 1055 ja pakastettu. Käyttöön: kiehautus ja jäähdytys ). Vanha maistui ok vaikkakin vetinen. Oli ilmestynyt vaaleajuustovalas pohjalle joka tuoksui.. -varsin hyvälle..
Jos sais Terran reissullansa

Avatar
Kaljaasi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 654
Liittynyt: La Huhti 17, 2010 11:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: SnadiStadi
Viesti:

Re: Hiivoista

ViestiKirjoittaja Kaljaasi » Ti Kesä 01, 2010 16:59 pm

Ps kiitos hiiva vinkeistä ! olenkin jo tilaamassa windsorin ALE hiivaa alkuunsa.
Jos sais Terran reissullansa

Avatar
Kaljaasi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 654
Liittynyt: La Huhti 17, 2010 11:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: SnadiStadi
Viesti:

Re: Hiivoista

ViestiKirjoittaja Kaljaasi » Ke Kesä 23, 2010 10:11 am

On muuten hyvää hiivaa starttaamaan toi Windsor british ALE yeast. 35-40C° kiehautettuun vesikupilliseen ripottelu, 15 min ja sekotus. Max 1/2h ja pönttöön. Folio suoja kupilla.
Alle 1/2vrk ja on jo paksu vaahtotoppi ja lukko kiekuu. esim. Copper kettle myy noin 1,3€ pussi ja lähetää alle 2€ vaikka 5 pussii.
Jos sais Terran reissullansa

tomatobrew
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 24
Liittynyt: Pe Huhti 02, 2010 21:11 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Seinäjoki
18 tai yli: Olen

Re: Hiivoista

ViestiKirjoittaja tomatobrew » Ke Loka 13, 2010 13:54 pm

Tässä melkon tietopaketti noista nestehiivoista: viewtopic.php?f=3&t=542#p3385

Melkolla ei näytä edes enää olevan nestehiivoja listoilla joten kannattaa tilata vaikka humle.se:stä kylmäpussin kanssa suomeen (tuo kylmäpussi eli "kylklamp" maksaa n. 1.3€). Pitäisi säilyä ainakin kuljetuksessa hyvin.

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2981
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Hiivoista

ViestiKirjoittaja äyni » Ke Loka 13, 2010 14:54 pm

tomatobrew kirjoitti:Tässä melkon tietopaketti noista nestehiivoista: http://kotiolut.com/viewtopic.php?f=3&t=542#p3385

Melkolla ei näytä edes enää olevan nestehiivoja listoilla joten kannattaa tilata vaikka humle.se:stä kylmäpussin kanssa suomeen (tuo kylmäpussi eli "kylklamp" maksaa n. 1.3€). Pitäisi säilyä ainakin kuljetuksessa hyvin.


Veikkaan, että ovat vain ottaneet ne pois ettikaupasta, kun käytäntö oli vähän ongelmallinen.
Nuo hiivathan on olleet Myyrmannin viinimaailmassa, joka on käsittääkseni Melkkon omistama. Nettikauppaa pyöritetään Lahdesta, joten hiivojen varastotilanteen ylläpitäminen ja päällekäisten ostojen välttäminen on vaikeaa. (mulle kävi tuossa vastikään näin, kun haluamastani hiivakannasta oli justiinsa myyty viimeinen pussi, ja jouduttiin puljaamaan korvaava hiiva.) Ja toisekseen jos joku tilaa nestehiivan, niin ensiksi se pitää lähettää lahteen, josta sitten eteenpäin tilaajalle. Nyt kun taisivat vielä siirtyä käytäntön, että nestehiiva lähetetään erillisessä kirjeessä aina, kun posti muutti pakettien kulkuaikoja, niin on ehkä kaikille helpompaa tilata hiivaa soittamalla Viinimaailmaan. Tämä siis vain spekulaationa.
Viinimaailmassa on kuulemma myynnissä muutakin, mitä ei nettikaupasta saa, mutta näitä voi tiedustella sähköpostilla tai puhelimella sitten erikseen. Näin on minulle kerrottu, kun olen tuolla Melkkolla asioinut.


Olen muuten aina vähän karsastanut tuota humle.se:tä, kun ruottalaisilla tuppaa olemaan kokolailla kamalat toimituskulut, mutta nuohan on ihan inhimilliset. Pitääkin tehdä harkintaa ensikerralla. Luinko oikein, että toimituskulut on 119kr / 5kg? eihän tuo ole kuin vähän toista kymppiä.

Avatar
VonKluge
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 218
Liittynyt: Ma Heinä 26, 2010 20:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Espoo

Re: Hiivoista

ViestiKirjoittaja VonKluge » Ke Loka 13, 2010 16:32 pm

Humle on erittäin hyvä kauppa, kamat vain tulee Siwaan eikä postiin. Minusta toimituskustannukset on aika normissa muiden kanssa (12-32 egee). Toimitus tuli muistaakseni alle viikossa ja paketista saa seuranta numeron. Nyt siellä on menossa joku varastojen yhdistäminen joka varmaan vaikuttaa tuohon toimintaan, toivottavasti positiivisesti.

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2981
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Hiivoista

ViestiKirjoittaja äyni » To Loka 14, 2010 8:36 am

VonKluge kirjoitti:Humle on erittäin hyvä kauppa, kamat vain tulee Siwaan eikä postiin. Minusta toimituskustannukset on aika normissa muiden kanssa (12-32 egee). Toimitus tuli muistaakseni alle viikossa ja paketista saa seuranta numeron. Nyt siellä on menossa joku varastojen yhdistäminen joka varmaan vaikuttaa tuohon toimintaan, toivottavasti positiivisesti.


ruottalainen putiikki, joka toimittaa paketit ruotsin postilla, veloittaa normaalisti 40-> toimituskuluja suomeen. Nykyisin ovat tainneet kyllä aika pitkälti siirtyä noiden erilaisten pakettipalveluiden käyttöön, jotka toimittaa huomattavasti halvemmalla. Tiedä vaikka ruotsin postikin olisi laskenut hintoja, ei ole vuosiin edes tullut harkittua ruottalaisia nettikauppoja noiden toimituskulujen takia.

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1119
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Hiivoista

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » La Loka 16, 2010 12:34 pm

Humlessa on se huono puoli, että pitäisi osata ruotsia. Hiljattain yritin ostaa mallastamatonta vehnää ja tulin tilanneeksi ruismallasta. :?

Avatar
VonKluge
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 218
Liittynyt: Ma Heinä 26, 2010 20:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Espoo

Re: Hiivoista

ViestiKirjoittaja VonKluge » La Loka 16, 2010 12:38 pm

Kannattaa käyttää Chromea, suora kääntö englantiin. Toimii kuin junan vessa, itsellä ei ollut mitään ongelmia.

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1119
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Hiivoista

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » La Loka 16, 2010 18:39 pm

Totta mooses. Kyllä minä käytänkin apuvälineita. En vain ymmärrä kuinka tuo oikein tapahtui! Kai painoin vahingossa viereistä tuotetta tms. No, kyllä tuo ruis käytettyä tulee, ei siinä mitään. Mutta nyt offtopic sikseen ja jatkamaan lambicin valmistusta. :-D

Avatar
Kaljaasi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 654
Liittynyt: La Huhti 17, 2010 11:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: SnadiStadi
Viesti:

Re: Hiivoista

ViestiKirjoittaja Kaljaasi » Ma Joulu 20, 2010 14:47 pm

Onko kokemuksia ?

http://www.braupartner.de/shop/default.php?cPath=1_14

Google translation:
for 20-liter-1 package is for home brewers, the cheapest and easiest alternative and ensures consistent quality. Our dry yeast was developed specifically for the home brewer. The bottom-fermenting yeast works at room temperatures of 20 ° - 24 ° and saves the cool fermentation.

Eli pohjahiiva joka ei tarvitse kylmäkäymistä vaan toimii huoneen lämmössä 20-24 °c.


Mikä on chrome, ohjelma tai sivut ?
Jos sais Terran reissullansa

Avatar
Janne
Oppilas
Oppilas
Viestit: 114
Liittynyt: Ma Elo 09, 2010 9:31 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lappeenranta
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Hiivoista

ViestiKirjoittaja Janne » Ma Joulu 20, 2010 18:05 pm

Kaljaasi kirjoitti:Mikä on chrome, ohjelma tai sivut ?

Selain. http://www.google.com/chrome

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2981
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Hiivoista

ViestiKirjoittaja äyni » Ma Joulu 20, 2010 18:09 pm

Käännöstyökalu on saatavissa myös ainakin Firefoxiin ja Operaankin lisäosan muodossa. Operaan tuli ihan just vasta version 11 myötä lisäosat. Lisäosien huono puoli on se, että ne pitää osata löytää ja asentaa.


Palaa sivulle “Mäskäten”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa