Pettun Täysmäskäys(yritys)

Täys- & osittaismäskays tekniikat yms.

Valvojat: suorama, Elmo

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2811
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Pettun Täysmäskäys(yritys)

ViestiKirjoittaja suorama » La Helmi 06, 2010 22:28 pm

Minun piti siirtää tämä viestisi tähän täysmäskäys alueelle ja jotenkin sössin tilanteen piloille. Viestisi on tässä kokonaisuudessaan. Teveisin suorama. Anteeksi pettu.
Alunperin viesti oli osittaismäskäyspuolella, "Vinkkejä otetaan vastaan Muntos Export Stout:n kaveriksi" jatkeena.Tähän ketjuun sopinee oma stoutti -täysmäskäysyritys.

resepti oli (täysin hatusta vedetty):

2,5 kg mynchener
0,5kg mustamallas
0,25kg suklaamallas
0,2 kg special-B
0,3 kg kaurahiutaleita
0,5 kg panimosokeria

Vaaleat maltaat mäskäsin 10 litran kattilassa,
55c 30min
67c 60min
73c 20 min
78c 5min

humalointi:
60min cascade käpy 30g
10min hallertau mittelfruh 20g
0 min cascade pelletti 35g

tummat 3litran kattilassa vaan parikymmentä minuuttia jossain 70 asteessa.
Kaurahiutaleet keitin kokeeksi erillään väljässä vedessä, mutta 5 litran kattila ei riittänyt 300g:lle !! tuli melkein puuroa, piti sitten siitä siivilöidä ne hiutaleet pois mutta aikamoinen show siitä tuli.. lopulta sain kaikki kattilat valmiiksi ,10 litran kattilaan huuhteluvedet + keitto +humalointi ja vein sitten parvekkeelle jäähtymään ne. Sattuipa niin että sitten unohdin ne sinne ja olivat seuraavana päivänä jo aika mukavasti jäässä ... :eivarma:

vaikuttaakohan tämä lopputulokseen? myös humalat olivat mukana keitoksessa ja jäätyivät... :oops:

seuraavana päivänä sulatin sen verran että sain siivilöityä. Kaurapuurovelli oli tosin muuttunut "avaruuslimaksi" mutta heitin sen silti joukkoon, mustamallasklöntti oli umpijäässä. heitin kaikki puhtaaseen käymisastiaan ja annoin sulaa. lisäsin vielä vettä. kun lämpötila oli n. 18 astetta lisäsin hiivastartterin ja ravistelin voimakkaasti. nyt pulputtelee mukavasti.

hiivana käytin pestyä coopersin hiivaa Bitter-paketista (oli pari viikkoa pullossa jääkaapissa), onkohan noilla coopersin hiivoilla oikeasti paljon eroa?

lopullinen määrä oli 13 litraa, startteriin käytin 100g panimosokeria. Ominaispainoksi sain epämääräisen 1.055, mutta voi olla että mittari otti pohjaan... löytyisikö tältä palstalta joku niin fiksu että saisi jotain arvoja tuosta sekamelskasta.. :nauru:
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2811
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Pettun Täysmäskäys(yritys)

ViestiKirjoittaja suorama » La Helmi 06, 2010 23:03 pm

Olettamuksia kaikki tyynni. Mutta,
Jos tähtäys 15 litraan ja mäskäys tehokkuus olisi ollut 60% niin 1.055 pitäisi paikkansa.
Jäätymisen en usko sinällään vaikuttavan lopputulokseen ratkaisevasti, mutta voin olla väärässäkin. Molempiin suuntiin siis.

Mutta hiukan epäselväksi jäi, olitko siis siivilöinyt jyvät ja hiutaleet pois ja keiton jäljiltä oli vain humalat jotka sitten siivilöit pois kun tavara suli. Jos näin, homma lienee ihan ok.

Coopersin hiivoista sen verran, että uskoisin kaikissa paketeissa olevan samaa hiivaa. Täysin varma en voi olla näistä nk. paremmista, jotka myydään Thomas Coopers (tjms) nimen alla.Mutta jotenkin tuntuu, että niissäkin olisi sama hiiva.

Mäskäyksestä sen verran, että münich maltaassa ei välttämättä ole entsyymistä aktiviteettia kuin itsensä muuttamiseen. Mutta arvatenkin mäskäsit nämä juurikin vaaleina. Tummien "steeppaaminen" on ihan ok juttu ainakin osittaismäskäyksessä jne. 300g kaurahiutaleita kuulostaa aika isolta määrältä. Siis noin puuro mielessä. Paljonko painaa se 1,25dl hiutaleita joka litraan keitettynä tekee puuroa? Ainakin vehnän kanssa juurikin vaaleiden maltaiden kanssa mäskätessä kannattaa pitää reilu proteiinitauko, jotta keitos ei puuroutuisi. Voin olla juurikin nyt tilassa jossa ei ajatella ihan selkeästi, joten varauksella nämä kommentit ;)
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

pettu
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 445
Liittynyt: Ma Heinä 27, 2009 23:11 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Pettun Täysmäskäys(yritys)

ViestiKirjoittaja pettu » Su Helmi 07, 2010 17:08 pm

suorama kirjoitti:Mutta hiukan epäselväksi jäi, olitko siis siivilöinyt jyvät ja hiutaleet pois ja keiton jäljiltä oli vain humalat jotka sitten siivilöit pois kun tavara suli. Jos näin, homma lienee ihan ok.

Mäskäyksestä sen verran, että münich maltaassa ei välttämättä ole entsyymistä aktiviteettia kuin itsensä muuttamiseen. Mutta arvatenkin mäskäsit nämä juurikin vaaleina.

300g kaurahiutaleita kuulostaa aika isolta määrältä. Siis noin puuro mielessä. Paljonko painaa se 1,25dl hiutaleita joka litraan keitettynä tekee puuroa? Ainakin vehnän kanssa juurikin vaaleiden maltaiden kanssa mäskätessä kannattaa pitää reilu proteiinitauko, jotta keitos ei puuroutuisi. Voin olla juurikin nyt tilassa jossa ei ajatella ihan selkeästi, joten varauksella nämä kommentit ;)


joo elikkäs siis vaan humalat oli jäätyneessä keitoksessa mukana, arvelin että olisi parempi siivilöidä vasta jäähtyneenä, koska olen jostakin näin ymmärtänyt?

Elikkä voiko siis munich-mallasta käyttää edes reseptini vaatimalla tavalla :oops: saako siitä riittävästi käymiskelpoisia sokereita vai jääkö stouttini kovinkin makeaksi? lisäsin tosin panimosokeria juuri prosenttien nostoa ajatellen.

300g kaurahiutaleita on on aivan TOLKUTTOMAN iso määrä (olisi varmaan 23l satsiinkin). siitä keittää puuroa varmaan 10-15 hengelle =) tuijotin ilmeisesti vaan sitä vaa´an näyttöä kun olin jostakin keksinyt sen määrän, luultavasti 3dl olisi ollut lähellä todellisuutta, vrt. 1dl= n.40g
Halusin mainita tämän kokemukseni kun tuolla aiemmin oli puhetta kaurahiutaleiden käytöstä, täytyypä raportoida millainen tästä oikein kehittyy. voihan se olla että tästä kaurapuuromäskäyksestä syntyy uusi standardi meidän kotiolutfriikkien keskuudessa... :lol:

niin taisi mennä tosiaan väärään kohtaan tämä alunperin, kiitoksia vaan ylläpidolle.. :oops:

pettu
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 445
Liittynyt: Ma Heinä 27, 2009 23:11 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Pettun Täysmäskäys(yritys)

ViestiKirjoittaja pettu » Ke Huhti 21, 2010 0:33 am

juu, nyt päästyäni maistelemaan tuota tuotosta täytyy sanoa, että vituksihan se meni. yhtään pulloa ei oo pystyny kokonaan juomaan. Ei mitenkään pilaantuneen oloista välttämättä, mutta melko pahaa.. aika kitkerähkö ja vetinen tuotos tuli tästä. No, ainakin nöyryyttä tuli taas hommaan lisää...

Ja uusi yritys lähti eilen käyntiin, pussissa yritin mäskäillä, keittomäskäys tyyliin. Eli mäskäysastiana käymispönttö, joka eristetty untuvatakilla. yritin saada lämpötilaa pysymään jossain 68 tuntumassa tunnin keittelemällä ohutta mäskiä ja sitten 72 tunnin. aika työlästä hommaa oli, jopa verrattuna kattilamäskäykseen. lämmöt laski n.2-3 astetta/puoli tuntia eli ei hirveen paha. Mäskäystehokkuus oli sitten aika pettymys, laskujeni mukaan n 50%. Mutta se johtuu varmasti suurimmaksi osaksi maltaiden rouhimistavasta joka jauhaa osan ja jättää osan kokonaisiksi... mallasmylly olisi hommattava, muuten tässä hommassa oo mitään järkeä! tulee niin pirun sameaakin ja varmaan sitä kitkeryyttä juuri niistä jauhaantuneista kuorista.


Mutta kovat on odotukset taas silti :)

Anssi
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 223
Liittynyt: Su Helmi 15, 2009 14:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Imatra
18 tai yli: Olen

Re: Pettun Täysmäskäys(yritys)

ViestiKirjoittaja Anssi » Ke Huhti 21, 2010 11:34 am

pettu kirjoitti:Ei mitenkään pilaantuneen oloista välttämättä, mutta melko pahaa.. aika kitkerähkö ja vetinen tuotos tuli tästä.


Uskaltaisin väittää että liikaa värimallasta. Mustamallasta tuossa on 11,7% ja suklaamallasta 5,9%, joten värimaltaita on yhteensä yli 17% mallaspohjasta. Melkon sivuilla mustamaltaan kuvauksessa neuvotaan käyttämään max 5%, mikä kokemuksen mukaan on aika hyvä ohje. Ei muuta kun seuraavaan vähemmän värimallasta ja uutta matoa koukkuun :cheers1:

pettu
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 445
Liittynyt: Ma Heinä 27, 2009 23:11 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Pettun Täysmäskäys(yritys)

ViestiKirjoittaja pettu » To Huhti 22, 2010 0:26 am

joo, päädyin myös samankaltaiseen ajatukseen.

Avatar
Kaljaasi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 654
Liittynyt: La Huhti 17, 2010 11:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: SnadiStadi
Viesti:

Re: Pettun Täysmäskäys(yritys)

ViestiKirjoittaja Kaljaasi » Pe Huhti 23, 2010 8:07 am

Eli puutavaraakin voi laittaa mäskiinn mukaan ? Heh-he-heh-hee ja hop. Tuli vaan mieleen kun on tammenterho kaljaakin niin miten -pettu ( toki taipunee virallisesti kirjakielellä petun.. ) ?
Jos sais Terran reissullansa


Palaa sivulle “Mäskäten”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa