Lager käyttäminen

Täys- & osittaismäskays tekniikat yms.

Valvojat: suorama, Elmo

Re: Lager käyttäminen

ViestiKirjoittaja Kaltsu » La Marras 20, 2010 22:40 pm

Vai että oli alkukäyminen estereiden kannalta olennaisinta. Unohtui se pönttö noin pitkäks aikaa huoneenlämpöön kun oli taas kaiken näköstä. :shock: No mutta eikö se sähkökin ole vahingossa keksitty. Täytyy raportoida siis jokatapauksessa lopputuloksesta.
Kaltsu
Aloittelija
Aloittelija
 
Viestit: 24
Liittynyt: Ma Loka 27, 2008 22:45 pm

Re: Lager käyttäminen

ViestiKirjoittaja one_late » Ti Joulu 21, 2010 23:39 pm

Kysytäänpä täällä...

Elikkä, onko mahdoton ajatus lisätä sokeria pääkäymisen jälkeen ennen kylmään siirtämistä jotta jälkikäynti ei jäisi liian hitaaksi, suorastaan olemattomaksi? Huolena 20l satsiin verrattuna iso 30l käymisastia, eli jääkö liikaa happea joka ei pienen käymisen vuoksi häviä? OG alussa 1.035 (jäi hieman matalaksi, olisi pitänyt laittaa sokeria jo tässä vaiheessa), nykyisestä ei tietoa, huomenna selviää kun lapotaan toiseen astiaan, mutta pulputus todella hidasta huoneenlämmössä (diasetyylitauko 2pv). Pääkäyminen tehtiin olosuhteiden pakosta n. 15C:ssa joka oli hiivan (S-23) maksimisuositus.

Arvon gurut, onko huoleni turha vai peli jo menetetty?
one_late
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3
Liittynyt: Ti Joulu 21, 2010 22:34 pm

Re: Lager käyttäminen

ViestiKirjoittaja pettu » Ke Joulu 22, 2010 1:06 am

Veikkauksena voisin heittää, että hidas käyminen johtuu siitä että pääkäyminen on ollut noin korkeassa lämmössä, eli on jo käynyt loppuun. Diasetyylitaukokaan ei varmaan ole edes välttämätön kun noin korkealla lämmöllä ollut. Mutta tämä ei ollutkaan varsinainen kysymys. Yksinkertainen vastaus: voi laittaa sokeria. 50g pitäis jo riittää. Tai sitten jos on välineitä, voi suhauttaa co2 kakkosastiaan, se pysyy siellä ilmaa raskaampana.
pettu
Harjoittelija
Harjoittelija
 
Viestit: 445
Liittynyt: Ma Heinä 27, 2009 23:11 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Lager käyttäminen

ViestiKirjoittaja one_late » Ke Joulu 22, 2010 2:20 am

Kiitoksia, ajatus kulki omassa päässä samoja polkuja tuon pääkäymisen suhteen eli käynyt loppuun turhan lämpimässä kaapissa. Olisi pitänyt ottaa ajoissa ulos, mutta eiköhän homma korjaannu taloussokerilla :roll:

EDIT: Huhhuh, olipahan tavaraa. Maku aivan hirveä, terävä ja hyökkäävä. Ei auta kuin toivoa että kylmässä paranisi, nyt pönttö noin 5C:ssa. OG oli 1.010 ja lisäsin tuon 50g, ei siitä haittaakaan ole.
one_late
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3
Liittynyt: Ti Joulu 21, 2010 22:34 pm

Re: Lager käyttäminen

ViestiKirjoittaja pettu » Ke Joulu 22, 2010 14:03 pm

En nyt tiedä juuri mitään oluestasi, mutta uskoisin että maku johtuu ainakin osittain juuri käymislämpötilasta, juuri käymisen alkuvaiheista. Osa makuyhdisteistä hajoaa kypsytyksessä, osa ei. Aivan takuuvarmasti oluesi paranee kypsytyksessä. Tuo hiiva ei mielestäni ole mitenkään ihanan makuinen muutenkaan, kun se sieltä kirkastuu niin makukin muuttuu.
pettu
Harjoittelija
Harjoittelija
 
Viestit: 445
Liittynyt: Ma Heinä 27, 2009 23:11 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Lager käyttäminen

ViestiKirjoittaja one_late » Ke Joulu 22, 2010 18:47 pm

Joo ei tuollaista makua maltailla herkästi aikaan saa, kyllä on hiivan aiheuttamaa. Onneksi 8 litraa lähtee parin kaverin matkaan, eli jos ihan piloille menee niin ei tarvi ihan niin paljon väkisin juoda :nauru: Mutta katsotaan nyt, kuukauden parin päästä, tuleeko kelvollista jotta reseptin voi (lue kehtaa) jakaa kaikelle kansalle.
one_late
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3
Liittynyt: Ti Joulu 21, 2010 22:34 pm

Re: Lager käyttäminen

ViestiKirjoittaja Kaltsu » Ke Helmi 23, 2011 0:03 am

Kun kerran kysyttiin raporttia...

Eli raaka-aineet oli Heinekeen-kloonista ja käyttäminen meni seuraavasti: 45 H huoneenlämmössä ja sen jälkeen 5.5 C:een, jossa kävi 19 vrk ja sitten diasetyyliin 48 H, siirto sekundaariin ja takasin 5.5 C neljäksi viikoksi jonka jälkeen pullotus. Nyt ollu pullossa 45 vrk.

( Kuulostaako kummalliselta? :psst:

Väri yllätti kirkkaudellaan. Pitkään dominoinut banaanin haju ja maku on nyt käynyt taka-alalle ja maltaan makeus on astunut esiin. Makua silti keskeisesti häiritsee epämielyttävä kitkeryys, joka ei siis ole mikään humalan kitkeryys. Sen voisi käsittää ehkä kumimaisuudeksi, joka viittaisi autolyysiin vai onko kyse lagerhiivan tuottamien esterien makutaipumuksesta? Toisaalta kun tota käyttötiivistelmää nyt tarkastelee, niin voihan se olla, että käyminen on vielä merkittävästi kesken? Kun tässä muutaman päivän välein on pulloja availlut niin on maku aina selvästi muuttunut. Täytyypä antaa viimesten putelien seisoa kaapissa ihan huolella vielä vaikka kuukauden.

Mutta sen tästä reissusta opin, että vaikka noin **tuiksi hommat menee niin ihan nielemiskelpoista kamaa silti tulee!

Nyt on laageroinnissa menossa jo uusi satsi uudella reseptillä, joka on ihan ajan ja ajatuksen kanssa tehty, ja jota kehtaa ehkä kavereillekin juottaa, jos vain raaskin!
Kaltsu
Aloittelija
Aloittelija
 
Viestit: 24
Liittynyt: Ma Loka 27, 2008 22:45 pm

Re: Lager käyttäminen

ViestiKirjoittaja Anssi » Ke Maalis 02, 2011 16:46 pm

Eka satsi tuli tehtyä niin että heitin kylmään heti hiivauksen jälkeen. Kuset housussa sitten venttasin kun se ei lähtenyt käymään, olin jo melkein valmis viskaamaan uuden hiiva satsin kunnes vihdoin kolme päivää myöhemmin lukko oli puskenut vedet toiseen laitaan. Mukavasti se pulputti mutta diasetyyli taukoa piti siirtää hieman ja muutenkin olut oli melkein 4 viikkoa käymässä. Joskus tulee tehtyä niin että tekee oluen illalla ja aamulla heittää pytyn kylmään.


Tuntuu omakin lager lähtevän hitaasti käyntiin kun hiivasin saflagerilla 12 asteisena, vaikka hiiva oli jo 12 h kerennyt heräillä 3 desissä vierrettä. Vesilukossa ei ole tapahtunut mitään, mutta jonkunlainen käymisen tuoksu tulee kun vesilukon juuresta nuuhkaisee. Tosin käymisastiani tuntuu vuotavan sen verran, että näinköhän vesilukossa tulee tapahtumaan missään vaiheessa mitään. Pohjahiivalla käyminenhän taitaa muutenkin olla aika hidasta, joten saa nähdä.
Anssi
Harjoittelija
Harjoittelija
 
Viestit: 221
Liittynyt: Su Helmi 15, 2009 15:48 pm

Re: Lager käyttäminen

ViestiKirjoittaja Martin » La Syys 21, 2013 16:53 pm

En löytänyt varsinaista ohjetta lagerin käyttämiiseen sen kummemmin, kuin sitä tässä ketjussa käsitellään. Tämän jälkeen on varmaan monilla kokemus karttunut, ja jos jotain huomion arvoista on tullut eteen, niin siitä olisi kiva kuulla.
Tai jos on laittaa joku hyvä linkki lagerin tekemisen saloihin, niin sekin olisi tervetullut. Itseä on alkanut pikkuhiljaa kiinnostamaan myös tämä oluenpanolaji, ja olisi mielenkiintoa lähteä kokeilemaan, mutta jos löytyisi joku hyvä ohje jolla pääsisi tekemään prosessin suoraan niin kuin se kuuluu, niin välttyisi yritys/erehdyshommilta :D
Martin
Harjoittelija
Harjoittelija
 
Viestit: 251
Liittynyt: Ti Marras 22, 2011 19:18 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Lager käyttäminen

ViestiKirjoittaja Horst Vessel » La Syys 21, 2013 17:43 pm

Lagerin tekemisessä ei juurikaan ole mitään mystistä, vaikka se tietysti erikoisemmalta vaikuttaakin kun kylmässä joutuu oluen pitämään koko ikänsä ajan. Ihan tavanomainen olut se on kuten pintahiivatkin. Itse en nyt keksi oikein muita nyrkkisääntöjä kuin nämä:

1) Käytä kylmässä, yleensä 8-12C välillä, riippuu hieman hiivakannasta kuten aleillakin. Kylmemmässäkin voi mutta se on jo lievää hifistelyä. Myös hiivaus erittäin mielellään kylmään vierteeseen, eli ei hiivata huoneenlämmössä ja lyödä jääkaappiin.

2) Hiivaa tulee olla reilusti. Startteri lähes pakollinen, mielellään vielä roiman kokoinen. Kuivahiivoista ei ole kokemusta kohta kahteen vuosikymmeneen, mutta perstuntumalta löisin kaksi pakettia yhden sijaan lagerille.

3) Käymisen jälkeen myös ikäännyttäminen kylmässä. Perinteinen ja optimaalinen on lähes nollan pinnassa, mutta en usko että kusiluirua tulee vaikkei ihan niin kylmään yltäisikään. Mitä pidempään jaksaa odottaa, yleensä sitä parempi.

Että sinällään kaikki se ihmettely mikä lagerin erottaa aleista on mielestäni lähinnä ihan vaan se jääkaappi, ei sen kummempaa.
Avatar
Horst Vessel
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
 
Viestit: 95
Liittynyt: To Heinä 05, 2012 19:06 pm
Paikkakunta: Parola

Re: Lager käyttäminen

ViestiKirjoittaja äyni » La Syys 21, 2013 18:38 pm

Horst Vessel kirjoitti:Että sinällään kaikki se ihmettely mikä lagerin erottaa aleista on mielestäni lähinnä ihan vaan se jääkaappi, ei sen kummempaa.


Jääkaappi, korkeampi hiivausaste ja riittävän hiivausasteen merkitys.
Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
 
Viestit: 2347
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Lager käyttäminen

ViestiKirjoittaja Martin » To Helmi 20, 2014 21:35 pm

Nyt on lager käymässä. Hiivana Fermentis W-34/70. Pääkäyminen tapahtui 12C lämmössä yhdeksän vuorokautta. pari päivää on nyt ollut noin 18-19c lämmössä.
Onko lagerissa sen kummemmin kuin alessakaan tarvetta siirtä kakkos astiaan?
Ajattelin että jos jäähdyttelisi tuota vielä pari kolme viikkoa. Miten olette tehneet tuon lämpötilan laskun? Pikkuhiljaa asteen päivässä vai?
Martin
Harjoittelija
Harjoittelija
 
Viestit: 251
Liittynyt: Ti Marras 22, 2011 19:18 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Lager käyttäminen

ViestiKirjoittaja PetteriSeppänen » To Helmi 20, 2014 21:42 pm

lagerointi on kait ollut "tapana" suorittaa kakkosessa.
PetteriSeppänen
Kisälli
Kisälli
 
Viestit: 604
Liittynyt: Ke Tammi 30, 2013 22:48 pm

Re: Lager käyttäminen

ViestiKirjoittaja Martin » To Helmi 20, 2014 22:03 pm

Jos ei joku perustele asiaa toisin, niin täytyy varmaan siirtää huomenna heti aamusta kakkoseen, tuskin tuo haittaa jos diasetyylitauko venyy kolmeen vuorokauteen.
Martin
Harjoittelija
Harjoittelija
 
Viestit: 251
Liittynyt: Ti Marras 22, 2011 19:18 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Lager käyttäminen

ViestiKirjoittaja simppeli » To Helmi 20, 2014 22:04 pm

Kakkos astiaa käytän nykyään kaikille, saa pötit paremmin puhtaiksi. Diasetyyli tauon jälkeen olen sen asteen per päivä laskenut lämpöä, joskus pysähdyn 4 asteeseen hetkeksi ja taas jatkanut 0:laan ja unontanut sen sinne vähintään pariksi viikoksi. Kivasti lagerointi tuntuu kitalaesa mutta aika kuohuvaahan ainakin minulla tuppaa tulemaan.
simppeli
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
 
Viestit: 75
Liittynyt: La Marras 09, 2013 15:37 pm

Re: Lager käyttäminen

ViestiKirjoittaja Vesku » To Helmi 20, 2014 22:38 pm

Mulla lagerit 4-5 vko ykkösessä ja sieltä suoraan sekotusastian kautta pulloon / kegiin. Välillä tehnyt diasetyylitaukoja välillä en, ei mitään mainittavaa eroa maussa ainakaan hiivoilla mitä olen käyttänyt ja em. käymisajalla, varmaan jotku hiivat hyötyy. Käyminen alle 10C:ssa. On tuottanut hyviä tuloksia. Kohta alkaa olemaan 100 erää täynnä eli suutuntumaa alkaa olemaan. Alussa siirtelin kakkoseen, koska netissä luki niin, mutta testien jälkeen en havainnut mitään erota maussa yhdessä pöntössä olleeseen, joten luovuin touhusta. Jos tarvit hiivan kiertoon heti, niin siinä tapauksessa perusteltua.
Avatar
Vesku
Kisälli
Kisälli
 
Viestit: 561
Liittynyt: Ti Tammi 01, 2013 10:49 am
Paikkakunta: Kuusumu

Re: Lager käyttäminen

ViestiKirjoittaja os62 » Ke Maalis 12, 2014 14:08 pm

Sallittaisiinko pikkasen tyhmä kysymys.. eli jos Lageriin tehdään startteri (nestehiivasta), mikä olisi suotava OG ja startterin käymislämpötila ja -aika?

Etukäteen kiittäen.
os62
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
 
Viestit: 71
Liittynyt: Ke Elo 22, 2012 6:19 am

Re: Lager käyttäminen

ViestiKirjoittaja Vesku » Ke Maalis 12, 2014 14:35 pm

Omat startterit ollut luokkaa 1040. Noin 10ºC olen itse starttia pitänyt, ei pitäisi olla kovin tarkkaa. Kannattaa odottaa, että startti käy kunnolla, ei välttämättä asiat tapahdu yhtä nopeasti kuin ale-hiivoilla.
Avatar
Vesku
Kisälli
Kisälli
 
Viestit: 561
Liittynyt: Ti Tammi 01, 2013 10:49 am
Paikkakunta: Kuusumu

Re: Lager käyttäminen

ViestiKirjoittaja os62 » Ke Maalis 12, 2014 15:26 pm

Kiitos Veskulle. Ei siis muuta erikoista kuin verkkaisuus ja lämpötila.
os62
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
 
Viestit: 71
Liittynyt: Ke Elo 22, 2012 6:19 am

Re: Lager käyttäminen

ViestiKirjoittaja Elli Urku » Ma Maalis 24, 2014 0:06 am

Loistofoorumi tämä! Kiitokset tähän astisista! :cheers1:

Arvoituksia kuitenkin vielä ratkaisematta:

Elikkä, onko mahdoton ajatus lisätä sokeria pääkäymisen jälkeen ennen kylmään siirtämistä jotta jälkikäynti ei jäisi liian hitaaksi, suorastaan olemattomaksi? Huolena 20l satsiin verrattuna iso 30l käymisastia, eli jääkö liikaa happea joka ei pienen käymisen vuoksi häviä?


Itsellä saman kaltainen tilanne (mittasuhteet: 1. astiassa tavaraa 15L/30L ja 2. astiaan n. 14,5L/20L), jos kakkosastiaan mielin juuri diasetyylitaukoon siirtyvän satsin siirtää. Onko tuosta sokerin lisäämisestä kakkospönttöön kertynyt kokemuksia? Vai toimisikohan ilman lisäystä..?

En tiedä tuliko lähdettyä soitellen sotaan, mutta entä jos "lagerointi" tapahtuu ei-lagerointi-lämpötiloissa eli 10-13 asteen tienoilla - onkohan odotettavissa jotain kelvollista? Kilpailevat vaihtoehdot olisivat enemmän tai vähemmän seilaavissa lämpötiloissa parvekelagerointi (jos vielä ehtii) tai pullolagerointi erissä jääkaappikapasiteetin mukaan.

Ai niin: raaka-aineet ovat Saaz-kukinnolla humaloitu Brewfermin humaloimaton uute, spraymallas ja hiivana W34/70.
Elli Urku
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3
Liittynyt: Pe Helmi 28, 2014 22:40 pm

EdellinenSeuraava

Paluu Mäskäten

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa