kahden viikon olut (oli=Ehtiikö millään pääsiäiseksi?)

Täys- & osittaismäskays tekniikat yms.

Valvojat: suorama, Elmo

worf123
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 28
Liittynyt: To Maalis 02, 2017 9:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Salo
18 tai yli: Olen

kahden viikon olut (oli=Ehtiikö millään pääsiäiseksi?)

ViestiKirjoittaja worf123 » Ke Maalis 14, 2018 9:54 am

Unohdin pääsiäisoluen teon, tai en unohtanut mutta laiskottelin.
Kaapissa ei ole kuin humalia.

Kaksi lähestymistapaa:
a) lähteä Lappoon autolla ja ostaa jotkut pika-ainekset
b) katsoa mitä marketista löytyy =tuoppi-mallasta, pullahiivaa ja sokeria - ja tyytyä siihen

Jos perjantaiksi saisi vaikka käymään, vajaan viikon,
ja olisi pulloissa toisen viikon. Saako tuolla tavalla
juomakelpoista? Tai saako millään tavalla juomakelpoista
pääsiäiseksi.

edit: muutin otsikon selvemmäksi
Viimeksi muokannut worf123, Pe Maalis 16, 2018 10:04 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 392
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Ehtiikö millään pääsiäiseksi?

ViestiKirjoittaja cob » Ke Maalis 14, 2018 10:03 am

Riskillä mennään; pääkäyminen voi jäädä kesken, ja pullokäyminen myös. Pahimmillaan tulee pullopommeja. Kegeihin saattaisi ehtiä jos käyttäisi viime tinkaan ja pikakarbonoisi apinan raivolla ravistellen. Itse en lähtisi testaamaan pullojen kanssa.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

PekkaPeitsi
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 41
Liittynyt: To Maalis 12, 2015 13:07 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Saksa
18 tai yli: Olen

Re: Ehtiikö millään pääsiäiseksi?

ViestiKirjoittaja PekkaPeitsi » Ke Maalis 14, 2018 10:13 am

Sahdit ehdit tehdä vielä hyvin!

worf123
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 28
Liittynyt: To Maalis 02, 2017 9:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Salo
18 tai yli: Olen

Re: Ehtiikö millään pääsiäiseksi?

ViestiKirjoittaja worf123 » Ke Maalis 14, 2018 11:23 am

Jos ei laita lainkaan jälkikäymissokeria, eikä koeta saada mitään huimaa prosenttia. (Mikä jälkimmäinen voisi olla pääsiäisrauhankin kannalta hyvä.)

Sellaista puoliksi sahtia, puoliksi olutta.
Kaksi kiloa Tuoppi-mallasta ja 250 grammaa sokeria 15 litran satsiin?
Humalat on muistaakseni Cascade ja Challenger.

worf123
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 28
Liittynyt: To Maalis 02, 2017 9:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Salo
18 tai yli: Olen

Re: Ehtiikö millään pääsiäiseksi?

ViestiKirjoittaja worf123 » Ke Maalis 14, 2018 11:25 am

Vai siirappia sokerin sijasta ja vaikka 100 grammaa kaurahiutaleita?

PekkaPeitsi
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 41
Liittynyt: To Maalis 12, 2015 13:07 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Saksa
18 tai yli: Olen

Re: Ehtiikö millään pääsiäiseksi?

ViestiKirjoittaja PekkaPeitsi » Ke Maalis 14, 2018 11:58 am

Pelkästä Tuopista ja sokerista tulee kotikaljaa, joka toki on nopea tehdä ja hyvää sellaisenaan. En kuitenkaan koittaisi siihen paljon prosentteja saadakaan, sellainen sopiva makeus kuuluu kaljaan.
Sahtiin tuota Tuoppia voi laittaa mausteeksi ja väriksi mutta ei mielellään enempää kun 5-10%.
Tein kerran pienen testierän missä Tuoppia oli 10%, 10% kaurahiutaleita ja loput pilsnermallasta. Maistui todella vahvasti kotikaljalta, eikä se ollut tuollaiseen vaaleaan ja kuivaan olueen mitenkään sopiva maku.

worf123
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 28
Liittynyt: To Maalis 02, 2017 9:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Salo
18 tai yli: Olen

Re: Ehtiikö millään pääsiäiseksi?

ViestiKirjoittaja worf123 » Ke Maalis 14, 2018 21:19 pm

Ajoin Piikkiöön ja kokeilen 1 kg vehnä ja 2-3 kg pils maltailla. Sininen ale-hiiva. Mäskään 72 asteessa eli lisää karamelliutta ja vähentää käymissokeria. Koetan pitää 25 asteessa käymisen ajan. Ensi tiistaina pulloihin kävi miten kävi. Paukkupullot pois korkista pihistämällä.

worf123
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 28
Liittynyt: To Maalis 02, 2017 9:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Salo
18 tai yli: Olen

Re: Ehtiikö millään pääsiäiseksi?

ViestiKirjoittaja worf123 » Ke Maalis 14, 2018 21:24 pm

Tavoite käytännössä makeahkoa sameahkoa mutta juotavaa II-III veroluokan kevätolutta.

worf123
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 28
Liittynyt: To Maalis 02, 2017 9:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Salo
18 tai yli: Olen

Re: Ehtiikö millään pääsiäiseksi?

ViestiKirjoittaja worf123 » To Maalis 15, 2018 7:54 am

Laskin mäskäyslämpötilan kuitenkin 68 asteeseen.

worf123
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 28
Liittynyt: To Maalis 02, 2017 9:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Salo
18 tai yli: Olen

Re: Ehtiikö millään pääsiäiseksi?

ViestiKirjoittaja worf123 » To Maalis 15, 2018 8:49 am

Paitsi että p**keleen Brewcrafter päätti omin päiten kolmen vartin kohdalla nostaa lämmöt 95 asteeseen, tuli sitten pikaisempi ulosmäskäys kuin piti. Ei kannattaisi lukea Ilta-Sanomia mäskäyksen aikana näköjään. No, mietoa siitä piti tullakin, eipähän vieraat kaada akvaariota pääsiäisen kunniaksi.

Humalaksi menee 20 grammaa Brewers Goldia 30 minuutiksi ja 20 grammaa Cascadea 5 minuutiksi. (20 litraa)

edit: jostain syystä tuli vain noin 16 litraa ja ominaispaino 1.05 luokkaa (mittasin keittiövaa-lla puoli litraa, tuli siis 524 grammaa)

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 113
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: Ehtiikö millään pääsiäiseksi?

ViestiKirjoittaja mursu » To Maalis 15, 2018 12:24 pm

Jos tuo hiiva on hyvin putoavaa niin lisää sitä ihan aavistus pullotusastiaan. Esim. fermentorista tai optimaalisemmin vielä ehkä erillisestä tuoreesta startterista jossa se on vielä parempivoimaista. Jos löit sen kaiken fermentoriin niin voisi vaikka top cropata eli kerätä sitä fermentaation pinnalta. Pullossa on silloin hieman enemmän hiivaa ja karbonoituminen on todennäköisesti nopeampaa. Se voi myös auttaa diasetyylin poistumista jos sitä jää liian hätäisen primaarifermentaation myötä. Toki vähän enemmän sakkaa voi tulla pullonpohjille.

Tästä ketjusta tulikin mieleen että nyt alkaisi olla hyvä viimeinen hetki tehdä vapuksi kunnon simaa, ei olekaan tullut kokeiltua aikoihin siman tekoa mutta hieman olen asiaa tutkinut.
Viimeksi muokannut mursu, To Maalis 15, 2018 12:28 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

worf123
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 28
Liittynyt: To Maalis 02, 2017 9:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Salo
18 tai yli: Olen

Re: Ehtiikö millään pääsiäiseksi?

ViestiKirjoittaja worf123 » To Maalis 15, 2018 12:27 pm

kiitos vinkistä

kestääkö siman teko 1½ kuukautta?

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 113
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: Ehtiikö millään pääsiäiseksi?

ViestiKirjoittaja mursu » To Maalis 15, 2018 12:30 pm

No optimaalisesti senkin kypsyttely saisi kestää kuulemma kauemminkin, mutta tuossakin ajassa ehtii...ajattelin ale-hiivalla tehdä kuulemma pitäisi toimia hyvin.

worf123
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 28
Liittynyt: To Maalis 02, 2017 9:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Salo
18 tai yli: Olen

Re: Ehtiikö millään pääsiäiseksi?

ViestiKirjoittaja worf123 » Pe Maalis 16, 2018 10:02 am

Päivitys (perjantai kello 10): vuorokausi mäskäyksestä (to kello 9) käy voimakkaasti. Jäähdytin ulkona, hiivasin noin 20 asteisena kello 17 ja kävi yölllä 2 aikaan jo hyvin. Hiiva oli siis Safale S-04.

worf123
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 28
Liittynyt: To Maalis 02, 2017 9:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Salo
18 tai yli: Olen

Re: kahden viikon olut (oli=Ehtiikö millään pääsiäiseksi?)

ViestiKirjoittaja worf123 » To Maalis 22, 2018 12:28 pm

Pulloihin meni, lakkasi pulputtamasta noin 1-2 päivää sitten. Paljon jotain haaleaa moskaa, lähes puolet vadista, sekoitin joukkoon. Jonkin verran meni myös hiivaa pulloon samalla. Lisäsin 5g/litra sokeria.

Maku vähän kuin hainkin, yllättävänkin makea. Omituinen vahinkomäskäys taisi karamellisoida aika paljon. Tuoksu ja väri normaalit.

Matts
Kisälli
Kisälli
Viestit: 679
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: kahden viikon olut (oli=Ehtiikö millään pääsiäiseksi?)

ViestiKirjoittaja Matts » To Maalis 22, 2018 12:49 pm

Makeus voi johtua myös vielä käymättömistä sokereista. Meinaan että se että vesilukko ei aktiivisesti pulputa (>kupla/minuutti) ei vieleä kerro käymisen loppumisesta. Meinaan että nuo astiat valkaavat ja usein käyminen pysähtyy hetkeksi.

Satuitko tsekkaamaan mikä oli FG? Ite olisin aika varovainen ettei oo tuloillaan pullopommeja. Ikävä jos pääsiäinen menee ensiavussa.

worf123
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 28
Liittynyt: To Maalis 02, 2017 9:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Salo
18 tai yli: Olen

Re: kahden viikon olut (oli=Ehtiikö millään pääsiäiseksi?)

ViestiKirjoittaja worf123 » Pe Maalis 23, 2018 7:50 am

Käyminen meni mielestäni oikein. Ensin voimakkaasti, laantui aika tasaisesti ja loppui sitten kokonaan.

Tarkkailen pulloja avaajan kanssa viikon mittaan. Tein saman kun kerran laitoin vehnäolueen vahingossa tuplamäärän jälkikäymissokeria. Mikä onnistuu helposti niin että pistääkin puolen litran pulloon litran annoksen, taisi olla 10 grammaa pullo.

Mustola
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 375
Liittynyt: To Elo 08, 2013 20:20 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Suomesta
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Viinikka ja Merijärvi

Re: kahden viikon olut (oli=Ehtiikö millään pääsiäiseksi?)

ViestiKirjoittaja Mustola » Ma Maalis 26, 2018 20:08 pm

En viitsisi edes yrittää... Hätäsellä aikataululla tulee pelkkää kuraa. Miksi näkee sen vaivan mitä oluen teko vaatii kun jo tehdessään tietää lopputuloksen olevan yhtä tyhjän kaa.
Aloittaa nyt hyvissä ajoin vappuoluen teon ja hakee itselle mieluisaa olusta kaupasta.

worf123
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 28
Liittynyt: To Maalis 02, 2017 9:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Salo
18 tai yli: Olen

Re: kahden viikon olut (oli=Ehtiikö millään pääsiäiseksi?)

ViestiKirjoittaja worf123 » Ke Maalis 28, 2018 11:19 am

keskiviikko, eli huomenna pitäisi olla valmista

jälkikäyminen on ollut vähän turhankin rauhallista, eipä ainakaan räjähtele
avasin pullon ja maistelin, melko makeaa edelleen, mutta hyvää

ainoa kummallisuus on se, että ei juurikaan selkene, edelleen hyvin sameaa, mutta ei kauhean hiivaista
hiivaa ei myöskään laskeudu pullon pohjalle

ei sitä vielä kyllä enempää viitsi juoda, saapi nähdä meneekö tosiaan vappuolueksi

Matts
Kisälli
Kisälli
Viestit: 679
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: kahden viikon olut (oli=Ehtiikö millään pääsiäiseksi?)

ViestiKirjoittaja Matts » To Maalis 29, 2018 10:55 am

Pulloissa kirkastumisessa puhutaan kuitenkin kuukausista. Ja viikon pullokarboinoituminen on varsin vajaata. About 3 viikon kohdilla se puoli alkaa yleensä olla vimpan päälle.


Palaa sivulle “Mäskäten”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa