Sivu 1/1

Uuden vierteen hiivaus suoraan edellisen oluen hiivalla

Lähetetty: Ma Tammi 22, 2018 21:39 pm
Kirjoittaja Sadacdur
Eli keksin sellaisen idean, että olen panemassa olutta, ja sitten että voin käyttää edellisen hiivaa seuraavassa oluessa samantien (seuraavana päivänä), jos otan sen talteen käymisastiasta.

Onko mahdollista, että mun ei tarvitse edes startata kyseistä hiivaa, koska edellinen vierre on toiminut startterina?

PS. hiiva käy mahdollisesti "pesulla" ym.

Rakkaudella Sadacdur

Re: Uuden vierteen hiivaus suoraan edellisen oluen hiivalla

Lähetetty: Ma Tammi 22, 2018 23:10 pm
Kirjoittaja burp
Toimii hyvin. Hiivan voi ottaa talteen lasipurkkeihin. Pitäisi säilyä pariviikkoa jos on desinfioitu kunnoilla. Jotkut kaataa uuden vierteen suoraan vanhan hiivan päälle.

Hiivan pesu on käsittääkseni tarpeen vain jos sakassa on muutakin kuin hiivaa. Uuteoluissa ei pitäisi olla.

Re: Uuden vierteen hiivaus suoraan edellisen oluen hiivalla

Lähetetty: Ke Tammi 24, 2018 11:04 am
Kirjoittaja Sadacdur
OK.

Pitää harkita kun mulla on imperial stout kohta käynnyt ja siirtyy kypsymään. Otan siitä sitten suoraan sen hiivan Red Aleen. Saatan huuhtasta hiivan välissä.

Rakkaudella Sadacdur

Re: Uuden vierteen hiivaus suoraan edellisen oluen hiivalla

Lähetetty: Ke Tammi 31, 2018 16:16 pm
Kirjoittaja Mazku
Sellainen riski tuossa vanhan hiivan käytössä on, että jos on tehty erityisen vahva olut (esim tuo imperial stout) voi kyseinen hiivasatsi olla stressaantunut tuosta käymisestä/alkoholimäärästä. En osaa suoraan sanoa kuinka realistinen tämä riski on, joten älä tätä liikaa pelästy. Aina voi kokeilla! Moni tekee ensin matalamman OG:n oluen ja sitten kaataa samalle hiivakakulle vahvemman oluen, jolloin ensimmäinen olut on toiminut suurena startterina.

Re: Uuden vierteen hiivaus suoraan edellisen oluen hiivalla

Lähetetty: Pe Helmi 02, 2018 21:51 pm
Kirjoittaja Mustola
Mä olen tehnyt aika usein homman niin, että pane toisen satsin tulemaan siinä vaiheessa kun siirrän ekan panon sekundääriastiaan selkiytyyn/kypsymään. En sen kummemmin huuhdellut tai pessyt hiivakakkua pöntössä. Kaadoin vain vierteen hiivakakun päälle ja hyvin lähti käymään.. Ja Huom!!!! Oluet oli maultaan vallan hyviä. Nykylaitteideni panoskoko on sen verran iso, että ei muutamaan vuoteen ole tullut näin tehtyä. Uskoaksen puolenkymmentä satsia voi tälleen tehdä ilman kontaminaatioriskiä. Kustannustehokasta ja helppoa :nauru:

Re: Uuden vierteen hiivaus suoraan edellisen oluen hiivalla

Lähetetty: Su Helmi 11, 2018 16:08 pm
Kirjoittaja Sadacdur
Hiivaus suoritettu Imperial Stoutin jäljiltä jääneellä hiivalla.

Mikäli kaikki menee hyvin harkitsen ottavani hiivan talteen, pesen ja säilön sen jääkaappiin seuraavaan erää varten. Tuo säilöntä vie melkoisesti tilaa jääkaapista -tai riippuen osapuolesta.

Rakkaudella Sadacdur

Re: Uuden vierteen hiivaus suoraan edellisen oluen hiivalla

Lähetetty: To Maalis 08, 2018 21:01 pm
Kirjoittaja Sadacdur
Hyvin lähti käymään ja hyvin kävi.

2 vko pullotuksesta maistoin hieman olutta ja viina puski läpi. Odotin 2 vko ja viinan maku oli huomattavasti vähentynyt. Saattaa olla maut täten tasaantuneet joulukuussa hyvin. Viinan maku taisi tulla liian korkeasta käymislämpötilasta.

Re: Uuden vierteen hiivaus suoraan edellisen oluen hiivalla

Lähetetty: To Maalis 08, 2018 23:24 pm
Kirjoittaja masafi
Olen tehnyt saman tyyppistä britti olutta 4 satsia samalla hiivalla.Sillai et lisännyt uuden vierteen vain hiivakakun päälle.Hiivahan lisääntyy,oli viimeinen kakku 30 l pöntössä jotain 5cm paksu.

Re: Uuden vierteen hiivaus suoraan edellisen oluen hiivalla

Lähetetty: Pe Maalis 09, 2018 20:52 pm
Kirjoittaja Sadacdur
Juu ja nyt tuli itse sekoitettua tekstiä. Eli siis se imperial stout maistu hieman viinaselta... :lol:

Mutta joo... red ale...! Siinä oli hieman hiivanen tuoksu ja maku. Sellasen ekan hyvän kotipanoksen maku. Raaka...