New England IPAa kokeilemassa

Täys- & osittaismäskays tekniikat yms.

Valvojat: suorama, Elmo

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 871
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja Naali » Pe Heinä 21, 2017 20:07 pm

Mielii toinen jossain määrin tyylilajia edustava tekele väsätä ja tällä kertaa ajattelin mennä 100% Australialaisilla humalilla kun nuo ovat aika hemmetin hedelmäisiä yleensä. Mallaspohjaa muutettu aika paljon, l'hinn' jossain määrin mukaillen BYO:n artikkelia aiheesta ja omia empiirisiä havaintoja. Raaka-aineet jotain seuraavanlaista ja reippaasti kalsiumkloridia ainakin vedensäätöön sekä jonkin verran kipsiä ja mahdollisesti gramma tai pari suolaa. Ehkä vielä toiset 50g+50g kuivahumaloita käymisvaiheessa ja hiivaan startteri jos tuubilla yli pari viikkoa ikää.

4,50 kg Pale Ale Malt, Extra (Simpsons ) (3 EBC) Grain 1 70,9 %
1,00 kg Golden Promise (Simpsons) (5 EBC) Grain 2 15,7 %
0,50 kg Wheat, Flaked (3,2 EBC) Grain 3 7,9 %
0,35 kg Oats, Golden Naked®™ (Simpsons) (18,0 E… Grain 4 5,5 %
25,00 g Topaz [14,50 %] - First Wort 60,0 min Hop 5 37,6 IBUs
30,00 g Ella (aka Stella) [15,00 %] - Steep/Whirlpool … Hop 6 7,7 IBUs
30,00 g Galaxy [14,00 %] - Steep/Whirlpool 10,0 min Hop 7 7,2 IBUs
30,00 g Vic Secret [15,50 %] - Steep/Whirlpool 10,0 min Hop 8 8,0 IBUs
1,0 pkg Vermont Ale (Yeast Bay #-) Yeast 9 -
50,00 g Galaxy [14,00 %] - Dry Hop 4,0 Days Hop 10 0,0 IBUs
50,00 g Vic Secret [15,50 %] - Dry Hop 4,0 Days Hop 11 0,0 IBUs
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 441
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja cob » La Helmi 03, 2018 10:23 am

Toinen yritys NEIPAsta lähdössä, kysymys aromihumaloinneista ja no-chillistä.

Reseptissä on aromihumalalisäykset jätetty jäähdytysvaiheeseen, ja hifistellen jaettu niin että osa lisätään 71C kohdalla, osa 60C kohdalla (en tiedä onko tällä oikeasti merkitystä).

FastFermentin käymispönttö kestää speksin mukaan 80C lämpöä, eli tilaisuus olisi hyvä kipata kattilasta sisältö pönttöön 80 asteen kohdalla, lisätä humalalisäykset hetken päästä lämpötilan mukaan ja jättää koko komeus jäähtymään yön yli. 80C lämmön ja vähän pienemmänkin pitäisi pidemmällä altistuksella riittää steriloimaan pönttö, jos siellä mitään normiputsauksen ja starsanin jälkeen elää, eli hiivauksella ei sinällään olisi kiire. Samalla ennen hiivausta saisi otettua fastfermentin keräyspallerosta ensimmäisen satsin muhjua pois. (Vesilukkoon varmaan pitää laittaa starsanilla kyllästettyä vanua putsaamaan korvausilma.)

Varsinainen kyssäri: ryssinköhän nuo viivästetyt aromihumalat jos no-chillaan em. tavalla eli haihdutanko niiden aromit pois? Pitääkö humalat noukkia pois "hop standin" jälkeen?

AFAIK aromihumalille "turvallista" aluetta pitäisi olla varsinkin tuo 70 asteen alapuolinen alue johon varmaan pudotaan hyvinkin pian kun pöntön nostaa vaikkapa paukkupakkasiin, eli itse menisin näillä. Mutta onko jollakulla kokemuksia?
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 441
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja cob » Ti Helmi 06, 2018 20:53 pm

"Hop standit" onnistuivat hienosti fastfermentissä, jos unohtaa sen että lämmön kyttääminen oli vähän tympeää. Tässäpä vielä resepti:

Stone Circle NEIPA
American IPA

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 10.0
Total Grain (kg): 3.267
Total Hops (g): 99.86
Original Gravity (OG): 1.063 (°P): 15.4
Final Gravity (FG): 1.013 (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV): 6.60 %
Colour (SRM): 6.7 (EBC): 13.2
Bitterness (IBU): 40.5 (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 65
Boil Time (Minutes): 60

Grain Bill
----------------
2.704 kg Finland - Pale Ale Malt (82.76%)
0.450 kg Flaked Oats (13.79%)
0.113 kg Finland - Crystal Malt 100 (3.45%)

Hop Bill
----------------
12.5 g Magnum Pellet (15% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.2 g/L)
12.5 g Citra Pellet (11% Alpha) @ 0 Minutes (Aroma) (1.2 g/L)
12.5 g El Dorado Pellet (15.7% Alpha) @ 0 Minutes (Aroma) (1.2 g/L)
12.5 g Mandarina Bavaria Pellet (8.5% Alpha) @ 0 Minutes (Aroma) (1.2 g/L)
12.5 g Citra Pellet (11% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop) (1.2 g/L)
12.5 g El Dorado Pellet (15.7% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop) (1.2 g/L)
25.0 g Mandarina Bavaria Pellet (8.5% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop) (2.5 g/L)

Misc Bill
----------------

Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes.
Fermented at 18°C with Vermont IPA Yeast

Notes
----------------
0 min lisäykset jaettu kahtia. eka lisäys 71 C, toka 60C. Kuivahumalointi ~kolmannen käymispäivän aikana. Mäskäysvettä säädetty CaCl ja CaSo4:llä , pääpaino CaCl:lla jotta saatiin Cl / SO4 -arvot jokseenkin kohti 150/75. Säätö hyvin summittaista johtuen siitä että vesilaitoksen raporttikin oli vanha.
Viimeksi muokannut cob, To Helmi 15, 2018 10:54 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 441
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja cob » To Helmi 15, 2018 10:49 am

Meni pulloihin lupaavan makuisena. Kuten viimeksi NEIPAn kanssa, pullotushetki aiheutti päänraavintaa, koska tuoreus on tyylilajissa pop. Suuri osa nettipanijoista kegitti oluen, osa jo viikon kohdalla.

Itse päädyin 10 päivän primääriin koska olut oli lopettanut käymisen jo 5. päivän aikana, FG:kin oli saavutettu ja kuivahumalapussi oli ollut viikon seassa. Seurauksena sain pulloihin melko runsaan määrän parissa tunnissa pohjalle pudonnutta muhjua vaikka laskin conicalin pohjalta kertyneet lietteet ensin pois. Muhju olisi varmaan pudonnut ajan kuluessa primäärissäkin mutta toisaalta taas aromit haihtuneet samaa tahtia. Vermont Ale yeastin maku ei ole sinällään tympeän hiivamainen ja sen ei ole tarkoituskaan flokkuloitua kokonaan pois, eli muhjusta on toivottavasti lähinnä haittaa vain tuoppiin kaatamisen yhteydessä.

Mysteeriksi jää miksi muhjua oli niinkin paljon liikenteessä vaikka sitä conicalista poistin useaankin otteeseen. Coldcrashia en halunnut tehdä hapettumisen pelossa. On mahdollista että kuivahumalapussin liikkeet astian tyhjentyessä rapsivat seiniltä irti muhjua. Pussukka oli kyllä hammaslangalla roikkumassa mutta ehkäpä lanka oli liian pitkä ja pussi ylsi seinämiin; vastaisuudessa pitää nostaa pussi varovasti ulos.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 441
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja cob » Su Maalis 04, 2018 21:50 pm

Em. resepti tuntuu toimivan, vaikka tuoreita NEIPA:ja en kauheasti ole maistellut eli vertailupohja on ohut. Tuoksussa ja maussa, sekä suutuntumassa selkeästi hedelmämehumaista tuntumaa, varsin hillitty katkerointi ja trooppinen maku. Tiedä sitten kuinka paljon fiilistä tuo "oikea" NEIPA-hiiva eli Vermont Ale Yeast, ja kuinka paljon trendihumala Mandarina Bavaria, mutta mielellään tätä maistelee.

Ainakin se selvisi että kunnon humalan läpsäyksen saa nätisti aikaan kun lisää aromihumalat vasta 80C paikkeilla ja antaa jäähtyä rauhassa (+kuivahumalointi toki), pikajäähdytys ei ole välttämätön.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 441
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja cob » Pe Maalis 30, 2018 22:31 pm

Exbeerment aiheesta NEIPA ja pullotus: http://brulosophy.com/2018/03/12/the-im ... t-results/
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

walt
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 43
Liittynyt: Ti Helmi 07, 2017 8:22 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja walt » Su Huhti 01, 2018 20:43 pm

Kolmas iteraatio itsellä nyt takana. Tämä kolmas hyvin suoraan Brewer’s Friendin sivuilta löytyvän Avg Perfect NEIPAn respalla. Pullotettu tämäkin eli ei pitkään nättinä kestä. Ensimmäinen maistettu alle kaksi viikkoa panopäivästä ja kahden viikon kohdalla oli jo omaan makuun aivan valmista. Niinpä lyön pullot nyt kylmään, jossa hapen tuhovoima hidastunee. Perjantaina päivän vajaa kahden viikon ikäisenä sai grillatessa otettua kelvon kuvankin:
Kuva

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 441
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja cob » Su Huhti 01, 2018 20:51 pm

walt, mitä noista kokeilemistasi resepteistä suosittelisit parhaaksi?

Tilasin just 2017 humalia jemmaan ja sormet syyhyää tehdä NEIPA muutamastakin syystä; kokeilin pakastaa Vermont ale yeastia glyseriiniseoksessa ja kiinnostaa nähdä säilyikö se hengissä, sekä haluttaisi tehdä pullojen sijasta NEIPA kegiin. Yllä linkkaamani Stone Circle NEIPA oli ihan hyvää, mutta ainahan sitä pitää uusia reseptejä etsiä.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

walt
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 43
Liittynyt: Ti Helmi 07, 2017 8:22 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja walt » Su Huhti 01, 2018 20:58 pm

Ensimmäinen NEIPA oli ehkä mieleenpainuvin, koska tuli ajatus että ”minä ihan ite tämän tein!”. Mallaspohja siinä sama kuin linkkaamassani tosin Gambrinusin mallas korvattu aina Viikkarin honigilla. Ehkä kuitenkin tämä viimeisin on paras. Kaikki tuntui siinä onnistuneen hyvin ja lopputuloskin on halutunkaltainen. Tokihan noilla humaloilla voi pelata vaikka kuinka. NEIPAt olen aina pannut kaksistaan niin saa pullot juotua kun ovat vielä tuoreita.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 441
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja cob » Ma Elo 27, 2018 9:36 am

Laitoin äsken tulemaan ylläolevan Stone Circle:n, koska sen ainekset löytyivät kaapeista pl. El Dorado jonka korvasin Simcoella. Tällä kertaa jäähdytin vierteen uppojäähdyttimellä ensin 70 asteeseen, pudotin puolet aromihumalista sekaan ja annoin välillä humalapussia heilutellen vierteen jäähtyä itsekseen n. 60 asteeseen jolloin laitoin toisen puoliskon. Siitä eteenpäin jäähdytin taas jäähdyttimellä oluen huonelämpöiseksi. Tuosta muodostui siis jonkinlainen hopstand.

NEIPA on nyt pöntössä ja jännätään kuinka hyvin pakastimesta otettu ja startterissa tolpilleen nostettu Vermont Ale Yeast pääsee vauhtiin.

Kuivahumaloinnin ajattelin jakaa kahtia, puolet aktiivikäymisen loppupuolella ja toinen puoli jokunen päivä myöhemmin, ellen sitten innostu ja testaa jälkimmäisen puolikkaan lisäämistä suoraan tarjoilukegiin.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

Matts
Kisälli
Kisälli
Viestit: 698
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja Matts » Ma Elo 27, 2018 10:19 am

Tuota kegi-humalointia olis siisti testata muutenkin kuin kuivahumalointina. Meitillä on ollut sukassa kyllä kuivahumalointi kegissä, mutta jotkut jenkkilafkat laittavat ainakin kegimatskuun kuivahumalat sekaan. Ilmeisesti ekassa lasissa sitten lörähtää pihalle. Rajallinen säilytysikä tuollaisella varmasti, mutta kyseinen settinki taisi olla myös real-alea, eli käyttöikä muutenkin rajallinen.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 441
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja cob » Ma Elo 27, 2018 10:52 am

Mulla on 5 litran kegejä ja kyseessä NEIPA, molemmista syistä olut ei kegissä kuukausitolkulla tule makaamaan. Luultavasti käytän kegin korkista riippumaan jätettyä hop spideriä jos kegissä humaloin, niin ei tarvitse kipata niin paljon humalamuhjun seassa olutta hukkaan ensimmäisissä laskuissa. Samalla sitten saa varmuudella kaikki humalamehut tuoppeihin viimeistään siinä vaiheessa kun oluen huvetessa spider jää kuiville ja valuu tyhjäksi.

Vähänhän tuossa livahtaa huoneilmaa purgetettuun kegiin kun korkkia pitää raottaa spideriä laittaessa, mutta tuskin sillä hillitöntä vaikutusta on varsinkin jos tuon jälkeen paineistaa ja purgeaa kegin vielä CO2:lla pari kertaa.

edit: no enkä laita, eihän noista minikegien suuaukosta mahdu mikään spider sisälle :) Ehkä sitten humalasukka.
Viimeksi muokannut cob, Ti Elo 28, 2018 11:14 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

Matts
Kisälli
Kisälli
Viestit: 698
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja Matts » Ma Elo 27, 2018 12:34 pm

Offtopic: Jos tarttet lisää noita 5l kegejä, niin multa irtoaa 5 tai 6kpl NEIPA maistiaisia vastaan. On ollut kaapissa 5v pölyttymässä, mutta kopellaan.

javu
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 25
Liittynyt: Ti Maalis 11, 2014 16:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Ikaalinen
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja javu » Ma Elo 27, 2018 17:58 pm

Matts kirjoitti:Tuota kegi-humalointia olis siisti testata muutenkin kuin kuivahumalointina. Meitillä on ollut sukassa kyllä kuivahumalointi kegissä, mutta jotkut jenkkilafkat laittavat ainakin kegimatskuun kuivahumalat sekaan. Ilmeisesti ekassa lasissa sitten lörähtää pihalle.

Tai sitten on dip tube tukossa. Ihan hiljattain lueskelin jostain artikkelia jossa oli ikäänkuin käänteinen hop spider kegin sisällä, putken ympärillä niin että humalamuju suodattui siihen kun olutta lasketaan kegistä tuoppiin.
http://vastahanka.fi/ - erilainen ruokablogi

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 441
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja cob » To Elo 30, 2018 16:27 pm

javu kirjoitti:
Matts kirjoitti:Tuota kegi-humalointia olis siisti testata muutenkin kuin kuivahumalointina. Meitillä on ollut sukassa kyllä kuivahumalointi kegissä, mutta jotkut jenkkilafkat laittavat ainakin kegimatskuun kuivahumalat sekaan. Ilmeisesti ekassa lasissa sitten lörähtää pihalle.

Tai sitten on dip tube tukossa. Ihan hiljattain lueskelin jostain artikkelia jossa oli ikäänkuin käänteinen hop spider kegin sisällä, putken ympärillä niin että humalamuju suodattui siihen kun olutta lasketaan kegistä tuoppiin.


Ajattelinpa väkertää juuri tällaisen spideristä ja vesilukon kumitiivisteestä, kun mulla on riittävän isosuinen 19 litran corny jonka hankin juuri kuivahumalointi- ja kypsytyskäyttöön. (Sanovat että vapaana lilluvasta humalamössöstä irtoaisi paljon paremmin aromit kuin sukassa olevasta.) Samalla vapautuu tarpeesta käyttää humalasukkaa käymispöntössäkään tehtävässä humaloinnissa, kun tuo filtteri viimeistään keräilee hituset pois.

http://www.itsabrewlife.com/2016/08/13/ ... corny-keg/
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

Matts
Kisälli
Kisälli
Viestit: 698
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja Matts » Pe Elo 31, 2018 10:30 am

Selkeästi kyllä paljaalla irtoaa paremmin. Mulla on normaalisti käymisastiassa ihan vaan pelletit irtaallaan, mutta kegissä ei viitti pitää juurikin tukkeutumisen vuoksi. Se menetetty puolisen litraa bisseä vs intensiivisempi maku on mielestäni sen arvoinen.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 441
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja cob » Pe Elo 31, 2018 13:28 pm

Heitin just eilen ensimmäisen puolikkaan pellettejä sekaan käymisen ollessa taittumassa rauhallisempaan päin, ja vesilukosta tuleva aromi on jotain ihan muuta kuin humalasukkaa käyttäen. Sinällään harmi että ei noista ulostulevista tuoksuista paljon hyötyä lopputuotteen kannalta ole, mutta toinen humalointikierros suljetussa kegissä sitten korjaa tilanteen.

Edit: meni muuten conicalin pohjaventtiili täysin tukkoon pellettimuhjusta, en suosittele runsaammin humaloiduissa oluissa. Sain vihdoin siirrettyä NEIPAn kuitenkin kegiin toisen kuivahumalaerän seuraksi ilman että lappoamaan piti alkaa (25 g / 10+ litraa olutta). Tuoksu oli vielä ainakin varsin frääschi, ja ominaispainonäyte (1014) - joskin muhjuinen - oli varsin tyylisuunnan mukainen. Odotukset ovat korkealla ekalle kegitetylle ja mahdollisimman happivapaasti käsitellylle NEIPAlle.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 441
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja cob » Pe Syys 07, 2018 18:22 pm

Nyt on hyvää tulossa, viittaan tähän reseptiin viewtopic.php?f=1&t=3482&p=46107#p42343 .

Laskin eilen oluen tarjoilupönttöihin ja nostin kylmään kun se oli istunut ensin 8 päivää primäärissä, 3 päivää 2. kierroksen kuivahumalien päällä ja samalla karbonoitunut pullokaasulla kevyesti. (Vermont Ale Yeast kävi tosi nopeasti kunhan eka pääsi käyntiin, siksi noin lyhyt aika).

Oli ihan pakko ottaa näyte tänään "jotta näkisi tuleeko humalahitua lasiin" (tosi vähän, BTW), ja sehän on jo tänään ihan pirun hyvää. Joo, kyllähän siinä hieman vielä hiivan aistii mutta kun sitä ei ole tarkoituskaan NEIPAssa pudottaa pohjalle täysin, ei se silleen haittaa. Humaloinnin mehumaisuus osui just kohdalleen, ja pikkumäärä Magnumia keiton alussa tuo vähän terävyyttä. Varmaan parin päivän sisällä karbonaatiot on kohdallaan ja hiiva pudonnut sen verran mitä tarviikin.

Vapaana kelluvat humalapelletit taisi olla se juttu, en ole koskaan ennen saanut näin reipasta aromia olueen. Tekee mieli tehdä heti perään joku oldskool länsirannikon pihkainen IPA ja yrittää saada yhtä tuoreet maut.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

akithegod
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 57
Liittynyt: To Heinä 25, 2013 15:51 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja akithegod » Su Syys 09, 2018 14:06 pm

Eilen tuli pantua jonkinlainen NEIPA/american wheat -hybridi. cobin huomio vapaasti kelluvista humalapelleteistä tuli itsekin huomattua, 200 g pellettiä tuollaiseen "humalointiputkeen" keitossa oli liikaa ja osa pelleteistä jäi melko kuiviksi. Kuivahumalaa on menossa vielä 270 grammaa kegiin, pelastanee tilannetta. Brewhouse efficiency oli myös ennätyksellisen alhainen, noin 60 %, ja OG oli 1.063 tavoitellun 70 % sijaan. Veden käsittelin 25 grammalla 33 % kalsiumkloridiliuosta ja grammalla epsomia, Cl/SO4 n. 150/50.

Screenshot_20180909-140243__01.jpg

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 441
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja cob » Su Syys 09, 2018 18:36 pm

Menee vähän tarinan sivuun, mutta olen joka kerta löytänyt suodatinputkessa olleet pelletit epäilyttävän tiukasta kasasta. Pellettimuhju ilmeisesti luonnostaan putoaa ja pakkautuu melko tiukkaan, ja jos se vangitaan tuollaisen putken sisälle niin se kompaktoituu siellä vaikka putkessa olisi vapaatakin tilaa. Keittäessä tuota putkea voi huljutella, mutta kuivahumaloidessa vähän hankalampaa. Sama pätee osin tiheään humalasukkaankin, mutta siinä olettaisi kontaktipinnan oluen kanssa olevan isompi.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/


Palaa sivulle “Mäskäten”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa