New England IPAa kokeilemassa

Täys- & osittaismäskays tekniikat yms.

Valvojat: suorama, Elmo

Avatar
Ouji
Jäsen
Jäsen
Viestit: 3
Liittynyt: La Huhti 01, 2017 22:38 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja Ouji » La Huhti 01, 2017 23:14 pm

Heips,

Ensimmäistä postausta tänne kirjoittamassa... Kokemusta noin puolentoista vuoden ajalta, reilut kymmenen lähinnä osittaismäskättyä erää tehtynä, laitteistona edelleen perustason muovipöntöt ja 10 l kattila. Pääasiassa teen IPAa, varsin hyvin onnistuneet hefe ja witbier välillä vaihteluna.

Uutena kokeiluna nyt New England IPA, jonka suuntaiset nykyään eniten kiinnostaa. Tänään iltapäivällä sain pullotettua reilut 12 litraa. Tässä jotain selitystä, mitä tuli tehdyksi, mielelläni otan kommentteja vastaan!
Jossain määrin seurailin Tuopin Ääressä -blogin ohjeita,

http://tuopinaaressa.blogspot.fi/2017/01/vermont-ipa-tulee.html

mutta tavoite oli enemmänkin kopioida Stigbergetsin GBG-ipaa, joten humalointiin tuli lähinnä trooppista hedelmää, ja vahvuudeksi vain 6,5 %, eikä resepti nyt muutenkaan ihan sama ole.
Hiivana tyylin vakiotuote, Wyest 1318 London Ale III. Melkosta tilattu tavara ei ollut enää hirveän tuoretta (pakattu 11/2016), joten tein pari päivää etukäteen kaksilitraisen startterin spraymaltaasta (1.040).
Yritin säätää helsinkiläistä vettä vähän paremmin kohdalleen, 6 ml kalsiumkloridia ja 5 ml maitohappoa. Nämä oli aika päästä keksittyjä arvoja. Kipsiäkin olisi varmaan vähän tarvinnut, mutta paketti oli tukevasti kateissa kriittisellä hetkellä, ja tässä olennaista olikin kloridin reippaampi annostelu :roll: Sitten tunnin pussimäskäys uunissa n. 68 asteessa, 1 kg vehnämallasta, 450 g Pale Ale, 110 g Cara plus, 450 g kauraa (-puuroa). Osaako joku sanoa, kärsiikö tehokkuus pahastikin siitä, että perusmallasta on noin vähän? Osittaismäskäyksessä oli käytännössä mahdoton arvioida tehokkuutta, varsinkin kun tässä hävisi paljon tavaraa humalapussien mukana.

Sitten keittoa 90 min, mäskätty vierre 10 l kattilassa, ja kolmessa pienemmässä kattilassa (lyhyesti) 2050 g vaaleaa spraymallasta. Katkeroksi (tyyliin kuuluvan vähäisesti) 16 g Centennialin jämiä keiton alussa. Humalointina suurin piirtein tasaisesti Eldorado, Azacca, Amarillo, Ahtanum, Mosaic, Citra, yhteensä 286 g, josta 72 g @ 5 min, 123 g @ 0 min, 91 g @ whirlpool (varmaankin jotain 80-90 astetta, 15 min.) Sitten vesikylvyssä jäähdytystä kattiloille puolisen tuntia, humalapusseista (vain 9 kpl...) mehuja irti niin paljon kuin lävikössä puristamalla sai, ja 19-asteiseen vierteeseen (o.g. 1.061, 16,8 l) cold crashin jälkeen startterista erotettu hiiva.

Kävi vauhdilla 19-20 asteessa, ja kun kahden vuorokauden jälkeen käyminen oli melkein lopussa (ominaispaino 1.018), pelkäsin, että tuloksena on pöntöllinen kynsilakanpoistoainetta, mutta siistiä tavaraa tuosta kuitenkin tuli. Tässä vaiheessa (amerikkalaisten blogistien suosituksesta) ensimmäiset kuivahumalat (50 g, Eldorado, Amarillo, Ahtanum) humalapussissa teräslusikka painona paksun krausenin läpi, maagisesti vuorovaikuttamaan vielä aktiivisen hiivan kanssa.

Seitsemän päivän kohdalla selkeyttämiseksi cold crashin tapainen, 14 h, +1 ja +7 asteen välillä. Uusi ominaispainon mittaus, 1.014, kuten reseptin arvaus loppupainoksi. Humalapellettejä suoraan astiaan toiseksi kuivahumaloinniksi, 101 g, Mosaic, Ahtanum, Citra, Azacca, Amarillo, Centennial.
Kahden viikon kohdalla taas viilennystä, 3 h, 0 - +1 astetta, siirto pullotusastiaan, sekaan vesilioksessa 87 g panimosokeria pullokäymistä varten ja pullotus, 12.1 litraa.

Oli tähänastisen väsäilyn isotöisin ja tuon humalamäärän takia litrahinnaltaan kallein olut, hävikit humalapusseihin ja tosi huonosti flokkautuvaan hiivaan oli hirveät, reseptin mukaan 18 l tulossa, mutta käymispönttöön selvisi vain vajaat 17 l, ja pulloihin meni siis reilut 12 l. Pullotusvaiheessa maistellun perusteella näyttäisi kuitenkin toimivan, oli varsin oikeantyylistä tavaraa, sameaa, vaaleankeltaista. Tuoksussa ja maussa pehmeää mutta vahvan makuista trooppisten hedelmien mehua, hyvältä vaikuttaa. Katkerot tuntuivat asettuneen aika sopivalle tasolle, suurin osa tulee varmaankin noista keiton lopun humaloinneista, toisin kuin normaalisti.

Katsotaan nyt sitten vielä, mitä parin viikon odottelulla pullokäymisen jäljiltä syntyy.
Onko muilla kokemusta / kiinnostusta vastaavaan?
NEIPA_bottling.jpg

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 885
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja Naali » La Huhti 01, 2017 23:32 pm

Kuten tuossa totaalisen väärässä threadissä uutepuolella tuli jo tarinoitua, osoittautui tämä resepti varsin kivaksi männäBeerExpon jälkeen:

Tuollainen väsättiin männävuonna olutexpossa ja onnistuis suorastaan pirun hyvin, laitteistona 50l braumeister.

Maltaat

4,4kg Colorado Base Pale Malt
4,4kg Best Pilsner 2RS
0,38 Viking Cara Pale
0,38 Chateau Melano Light

Humalat:

Simcoe (US) 70g mäskäys
Simcoe (US) 67g steep/whirlpool 20min
El Dorado (US) 67g steep/whirlpool 20min
Enigma (AUS) 67g steep/whirlpool 20min

Ja samat kuivahumalointiin 4 päivää

Hiivaksi Yeast Bay Vermont Ale.

Muuta
200g vehnäjauhoja
15g kipsiä
15ml kalsiumkloridi 33% liuos

Kuivahumalointiin nyt kun varmistin meni kanssa 100g Amarilloa kolme päivää hiivauksen jälkeen. Pitää kokeilla jotain saman tapaista lähiaikoin kunhan saadaan Vermont Alea lisää vaikka oisi tossa yksi ylimääräinen WLP:n Burlington Ale:kin lojumassa.
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 477
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja cob » La Huhti 01, 2017 23:56 pm

Kuten minäkin väärään threadiin runoilin, niin mulla on pöntössä juuri nyt tuon samaisen Tuopinäärellä-blogin ohjeen NEIPA. Hiivana oli WL Dry English Ale lähinnä saatavuuden vuoksi, ja pehmeään vesijohtoveteen meni hieman kipsiä (1.5g) ja kalsiumkloridia (9ml vesiliuosta -> 3 mg) per 14 litraa vettä, jolla päästiin about blogin suosittelemiin pitoisuuksiin. Lisäksi laitoin vajaan 10 grammaa "5.2 stabilizer"ia sekaan lähinnä uskon vahvistukseksi koska ei ole pH-mittaria jolla tarkemmin mitään säätöä tekisi.

Vehnämallas meinasi tehdä tepposet ja tukkia kierrättävän mäskäyssysteemin, mutta kohtalaisen kunnialla päästiin loppuun joskin ehkä hieman korkeammissa lämmöissä kuin 66C.

Humaloinnissa menin blogin mukaan ja pöhkö on nyt ollut pöntössä viikon verran, alussa n. 18-19 asteessa ja nyttemmin n.20C:ssä. Pohdinnassa on että coldcrashaanko ja siirrän sekundääriin välissä, vai menenkö primäärillä koko 2 viikon käymisajan.

Olut tosiaan oli hinnakkain toistaiseksi tehty, humaloita sai holvata kourittain (20 grammaa litralle) ja oltiin hetki jännän äärellä kun WL:n hiiva ei meinannut startata lainkaan. Katsotaan paljonko 10 litran pöntöllisestä irtoaa pulloihin asti tavaraa.

edit: ominaispainomittaus ja makutestaus. Hiiva ei ehkä ollut täydessä iskussa koska viikonkin jälkeen oltiin vielä 1020:ssä, mutta mausta saa hyvää kuvaa jo nyt. Vaikka viimeinen kuivahumalapläjäys on vielä tekemättä, on maku juuri sitä itteensä eli mehumaisen trooppinen...persikkaa, ehkä papaijaa ja taustalla hieman pihkaa ja havua. Katkerot maltillisia niinkuin pitääkin. Ja sameankellertävä, saa nähdä flokkaako tästä vielä paljonkin.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

Avatar
Ouji
Jäsen
Jäsen
Viestit: 3
Liittynyt: La Huhti 01, 2017 22:38 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja Ouji » Ti Huhti 04, 2017 20:45 pm

Hyvä kuulla muidenkin kokemuksia. Mietin ja googlasin tuota cold crash -asiaa pitkään ja hartaasti, lopulta totesin juovani mieluummin tyylinvastaisen siistiä tavaraa, kuin hirveää hiivasotkua, ja viilensin kahteenkin kertaan. Sinänsä jonkinlaista cold crashiä ei voi välttäkään, jos halua oluensa kylmänä... Ei tuo ainakaan pullotusvaiheessa ihan kirkkaaksi ollut muuttunut.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 477
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja cob » Ti Huhti 04, 2017 21:10 pm

Ei toi ominaispainonäyte ollut silleen sakkaisen hiivan makuinen lainkaan pahasti edes viikon käymisen kohdalla, eli siitä päätellen ei kaipaisi coldcrashia. Saatanpa sellaisen joka tapauksessa tehdä nyt kun kelit ovat sille sopivat, plus siksi että se tekee pullotuksesta helpompaa kun kuohuminen vähenee.

Toka kuivahumalointisatsi lisätty reilun viikon fermentaation jälkeen, ja samalla pistetty lusikka painoksi myös ekan satsin pussiin joka kellui puoliksi oluesta ulkona :geek: Pöntön aukominen ja humalapussien nostelu kirpaisi sielua...

Käyminen saisi hiljalleen päästä loppusuoralle, lukosta tulee vieläkin kupla silloin tällöin. WL007:n piti olla supernopea hiiva.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

walt
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 43
Liittynyt: Ti Helmi 07, 2017 8:22 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja walt » Ke Huhti 05, 2017 21:00 pm

Itsellä toinen kokeilu tästä alla, ensimmäinen kaikesta töpeksinnästä huolimatta tuotti todella positiivisen yllärin vaikka vertailukohtaa ei sinänsä ole.

Nyt on lauantaista asti pulputellut ja kävi alkuun kuin pajavasara, vesilukossa oli neste oikosenaan. Eka satsi kuivahumalaa (Mosaic, Citra, El Dorado) meni maanantaiaamuna. Tuolla WY 1318:lla tehty molemmat satsit, välissä yksi brown ale ekan NEIPAn pinnasta harvestoidulla hiivalla ja tämä viimeisin brow alen pohjalta napatulla muhjulla.

Ekan NEIPAn kohdalla kräusen puski useaan otteeseen vesilukkoon asti ja ilman blow offia piti sitten ihan kauhoa sitä seittimäistä velliä pois. Brown alen kanssa tätä ei käynyt, mutta nyt taas sama homma. Toivoin jo, että tämä generaatio olisi rauhoittunut, mutta eipä se. Käyminen oli kyllä todella kiivasta muutenkin. Nyt jo melkein loppunut. Josko perjantaina pulloon ja siitä vajaan viikon päästä jo ääntä kohti.

Tällainen kova kuivahumalointi aina vähän ahdistaa, että miten paljon sitä olutta menee hävikkinä humalamuhjuun. Nytkin niin paksu kerros muhjua pöntön pohjalla ja isoin latinki on vielä laittamatta. Tiivistyykö toi kun kaasut pääsee sieltä kunnolla alta karkuun ja jos saisi vielä krässättyä? Viimeksi muistelen, että ei niin älytöntä hukkaa tullut.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 477
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja cob » Su Huhti 09, 2017 20:19 pm

NEIPA pulloihin muutaman tunnin coldcrashin jälkeen loppupainossa 1014! Hävikkiä jonkin verran, eli 10 litraa vierrettä meni pönttöön ja siitä sai yhtä vaille korillisen 0.33l pulloja ja yhden 0.5l pullon ts. vähän yli 8 litraa (täytän pullot hieman täydempään kuin kaupan 0.33:t, joten voi olla enemmänkin kuin tuo määrä). Ehkä reilu puoli litraa enemmän tuli häviötä perus-aleen verrattuna, mikä on suhteessa eräkokoon ihan merkittävästi.

Hiiva ja muju oli junttautunut tosi tiukkaan pohjaan. Sameanahan olut pulloihin meni, mutta seassa tuskin on kauheasti asiaankuulumatonta muhjua.

edit: olipas mujua, paksuhko valkoinen laatta muodostunut pullojen pohjalle.

DSC02173_small.jpg
Viimeksi muokannut cob, To Huhti 13, 2017 7:30 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

Badseed
Jäsen
Jäsen
Viestit: 4
Liittynyt: Ke Joulu 07, 2016 18:34 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja Badseed » Ke Huhti 12, 2017 22:57 pm

Laitan tähän vähän aavistuksia reseptistä, josko saisi jotain palautetta NEIPA:a jo valmiiiksi asti tehneiltä. Tänään meni 20l erä pönttöön ja käymisen alkamista odottelen.

Tässä vähän pohjia reseptille.
Oma NEIPA on scottjanish'n -saitilta. Tuota, ja muitakin saitteja lukemalla on selvinnyt että pääsyy sameudelle tulee 'liiallisesta' kloridin käytöstä. Kloridin ylikäyttö estää hiivan flokkuloitumisen. Vehnä- tai kaurajauhoja/maltaita ei (heidän mukaan) sameuteen tarvitse, mutta hyvältähän ne maistuu trooppisessa mehussa. Alesoftheriverin Dan kehuu että kovin sameus, ja samalla pehmeys kuitenkin saavutetaan 18% kauramallas-osuudella, ilman että alkaa liikaa maistua (subjektiivista).

http://scottjanish.com/simcoe-mosaic-ne ... pa-recipe/
http://www.alesoftheriverwards.com/2015 ... isted.html

Noi vesi-ionit vielä ymmärrän, mutta kun mennään whirlpool-humalointiin niin ei oikein ole laskuoppi hallussa. Monet lähteet viittaa 10% hyötyasteeseen whirlpool-humaloinnissa. Sitten on vielä kolme eri lämpötila-aluetta jotka vaikuttavat katkeroiden muodostumiseen, suhteessa aromiin. Tänään tein whirlpoolin 74C:ssa. Satsin katkerot on 99IBUa, joista vain 40% syntyy keitossa. 99 on jo minusta korkea, mutta ilmeisesti pitääkin tähdätä hävikkien ja käymishaihtumisen takia ylös? Miten muilla kun olette NEIPAa tehneet, voiko laskurien numerot unohtaa? Näyttäis että aiemmin tässä ketjussa on pantu huomattavasti kovemmilla katkero-numeroilla NEIPAa.

walt
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 43
Liittynyt: Ti Helmi 07, 2017 8:22 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja walt » To Huhti 13, 2017 15:08 pm

Mä olen itse antanut ymmärtää että sameus johtuu pääasiassa aktiivisen käymisen aikana tehdystä reilusta kuivahumaloinnista tiettyjen hiivojen kanssa. Tietoa ei ole, mutta Brulosophy taisi tästä tehdä testiasetelman.

Tänään menee oma NEIPA pulloon ja saa samalla maistiaiset! Yeaaah buddyyy!

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 477
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja cob » Su Huhti 16, 2017 22:36 pm

Testeripullo. Melkoisen namia, kissanpissaa sekoitettuna hedelmiin ja pehmeä suufiilis + tiheä pienikuplainen vaahto. Katkeroita sen verran että huomaa, jossain vehnäoluen ja IPAn välimaastossa.

Oikein juotavaa jo tässä vaiheessa, toisen viikon pullokypsyminen varmaan pudottaa vähän lisää rupaa pohjalle sekä saattaa tuoda vähän lisää karbonaatiota. Hapotin tosin tarkoituksella vähän alakanttiin (2.2 vols) joten tuskin kauheaa kuohuntaa on odotettavissakaan.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 477
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja cob » Su Huhti 30, 2017 10:31 am

Mitenkähän muilla on onnistuneet? Nyt alkaa olla oman NEIPAn elinkaari lakipisteessään, koska aromihumalointi hiipuu tästä eteenpäin.

En tyylilajista ihan hurmaantunut, tai sitten oma versio siitä ei ollut tyylipuhdas. Runko kävi melko kuivaksi karbonoinnin mentyä loppuun asti, ja lopputulos oli aika lähellä mitä tahansa kuivaa IPAa maltillisella katkeroinnilla. Humalointi onnistui kyllä sinällään hyvin, persikka tuoksuu, ja ulkonäkökin on oppikirjan mukainen, mutta tykkään hieman enemmän runkoa omaavista oluista. Ei toi ihan samanlaista liejua ole kuin kaikista sameimmat NEIPAt mutta ei se mikään itseisarvo kai olekaan (kuvan valkotasapaino vähän valehtelee, ei olut ihan noin ruskeaa ole).

b52d3f10-7aa5-400a-9ab3-f2aa96f4865f.jpg


Varsin mielellään tätä juo, mutta olisi kiva löytää jostain tyylilajin puhdas edustaja ja verrata siihen. Alkon valikoimasta en ole löytänyt muuta kuin Sonnisaaren Humalajan jossa on NEIPAksi afaik sittenkin vähän överi katkerointi.
Viimeksi muokannut cob, Su Huhti 30, 2017 17:56 pm. Yhteensä muokattu 3 kertaa.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

Darep
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 72
Liittynyt: Ti Maalis 21, 2017 8:36 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja Darep » Su Huhti 30, 2017 11:40 am

Ens viikolla ois tarkotus laittaa oma NEIPA, katellaan sit millasta siitä tulee. Ite oon kokeillu ainoastaan Lehe Pruulikoda:n Einstein NEIPA:aa ja se oli ainakin täysin perus makeamman puoleinen IPA, näytti vaan appelsiinimehulta ja jotenkin aivot aina oletti huikkaa ottaessa että lasissa on jotain muuta ja yllätyin mausta :D

Kuva

EeroK
Oppilas
Oppilas
Viestit: 135
Liittynyt: To Huhti 30, 2015 17:49 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Tampere

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja EeroK » Su Huhti 30, 2017 15:55 pm

Ouji kirjoitti:Oli tähänastisen väsäilyn isotöisin ja tuon humalamäärän takia litrahinnaltaan kallein olut, hävikit humalapusseihin ja tosi huonosti flokkautuvaan hiivaan oli hirveät


Eikös tuon hiivan pitäisi olla ennemminkin hyvin flokkautuvaa sorttia?
Noilla humalamäärillä pitäisi aromeja löytyä.
Viime panossa kaadoin kaikki keiton humalamuhjut käymispönttöön, näin pitäisi saada irti
kaikki aromit myös keiton aikana lisätyistä humalista. Jää nähtäväksi, viisaammat ovat näin väittäneet.

walt
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 43
Liittynyt: Ti Helmi 07, 2017 8:22 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja walt » Su Huhti 30, 2017 20:45 pm

Oma toinen iteraatio tästä jäi vähän pettymykseksi. Erittäin hyvä ja pehmeä IPA, mutta selvästi isommasta humalamäärästä huolimatta hedelmäisyys jäi selvästi ujommaksi kuin ensimmäisessä. Tuntuu myös, että kalsiumkloridia saattoi olla hivenen liikaa, ainakin alkuun jälkimaussa oli pientä suolaisuutta. Sameaa kyllä on kuin mikä, juurikin tuosta käymisen aikana suoritetusta tylystä kuivahumaloinnista johtuen varmaankin. Pitää seuraavan erän kanssa siirtyä takaisin enemmän siihen mitä teki ensimmäisellä kerralla eli humalaksi ainakin Galaxya reilusti. Nyt oli Mosaic, Citra ja El Dorado. Laitetaan vielä kuva tästä mehusta.
Kuva

Avatar
Liejumonsteri
Oppilas
Oppilas
Viestit: 111
Liittynyt: Ti Loka 27, 2015 13:12 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja Liejumonsteri » To Touko 04, 2017 20:19 pm

Nonni ämpärillinen tuloillaan, ei välttämättä ihan tyylinpuhdasta mutta.
1.5.
1,6Kg Pale ale
300g Crystal 100
200g Wheat malt
Pussimäskäyksellä uunissa 10L kattilassa

Columbus 5g @45min
Cascade 15g 5min
Columbus 10g 5min
Citra 15g 5min
Mt Hood 15g 5min (vahinko, luulin pussissa olevan Citraa)
Cascade 15g 2min
Columbus 10g 2min
Citra 10g 2min
2min lisäykset lilluivat vielä jäähdytyksen aikana noin 15min vierteessä.
ensimmäinen kuivahumalointi (~10g Citra, Cascade, Columbus) tarkoitus lisätä viikko panopäivästä, seuraava (samat määrät) siitä 3-4pv päästä. IBUja noin 71.

Hiiva Mangrove Jack M44

vähän vaisuksi jäi ominaisuuspaino, 1.048. Olisikohan sittenkin tullut 9L merkkiin vettä, ämpärin kanssa vähän tällaista. Toisaalta target oli 1.052 joten ei kovin pahasti menty metsään. Jälkikäymissokereineen 5%:sta toivottavasti hedelmämehuista tavaraa.

Avatar
darrakuda
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 9
Liittynyt: Ti Marras 08, 2016 11:17 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Jyväskylä
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja darrakuda » Pe Touko 12, 2017 17:07 pm

Naali kirjoitti:Muuta
200g vehnäjauhoja
15g kipsiä
15ml kalsiumkloridi 33% liuos.


Onko näillä vehnäjauhoilla jokin rooli nimenomaan sen kannalta että kyseessä on NEIPA? Ei ole itselle kovin tuttu tyyli.

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 885
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja Naali » La Touko 13, 2017 0:40 am

darrakuda kirjoitti:
Naali kirjoitti:Muuta
200g vehnäjauhoja
15g kipsiä
15ml kalsiumkloridi 33% liuos.


Onko näillä vehnäjauhoilla jokin rooli nimenomaan sen kannalta että kyseessä on NEIPA? Ei ole itselle kovin tuttu tyyli.


Noilla lähinnä se kun reseptiä suunnitellut oli lukenut useammalta jenkkifoorumilta, että tuolla saa tasaisen sameaa tavaraa aikaan. Varsin sameaa kyllä olikin, tiedä sitten johtuuko hiivavalinnasta joka ei kovin hyvin flokkautuva, kalsiumkloridista, vehnäjauhoista vai kaikkien yhdistelmästä. Järkyttävän hyvä lopputulos kuitenkin kaikkien lopputulosta maistaneiden mielestä.
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 477
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja cob » La Touko 13, 2017 8:39 am

Saako Alkosta tällä hetkellä mitään NEIPAa ihan vertailukohtaksi? Omasta jäi se mehumaisuus ja helppo juotavuus pikkuisen kuivaksikäymisen korostaman katkeroinnin taakse, olisi kiva maistaa verrokkia.

Jostain syystä tosiaan (heikossa hapessa ollut hiiva?) käyminen oli hidasta ja ilmeisesti jatkui pullossa pidempään kuin luulin, koska tätänykyä olut tekee tosi tiiviin ja (liiankin) ison vaahtokukan eikä jäännösmakeutta ole juuri lainkaan. Melkein siis sellainen grilliruoan kanssa sopiva kuiva IPA joka puree rasvaisesta ruoasta läpi.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

Avatar
Liejumonsteri
Oppilas
Oppilas
Viestit: 111
Liittynyt: Ti Loka 27, 2015 13:12 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja Liejumonsteri » Ti Touko 23, 2017 11:45 am

Omasta versiosta tuli myös loppupuraisultaan kuivahkoa IPAa. Ei niin mehumaista mitä nuo humalamäärät (reilu 10g/litra + 60g kuivahumalointiin) antoivat odottaa, hedelmäistä ja hyvää kylläkin.

Jonsered
Jäsen
Jäsen
Viestit: 2
Liittynyt: Ke Touko 27, 2015 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tellus
18 tai yli: Olen

Re: New England IPAa kokeilemassa

ViestiKirjoittaja Jonsered » To Touko 25, 2017 15:31 pm

Itse tullut kertaalleen pantua NEPA'a tämän jutun innoittamana ja lopusta löytyvää reseptiä soveltaen. Mallaspohjaan ~20% (kaura)hiutaleita, ekat humalat keittoon 10min kohdalla ja kuivahumalointi parin päivän käymisen jälkeen. Melkoista hedelmäkiisseliä, mutta toisaalta olisi ollut pettymys, jos ei 20g/l humalaa maistu missään. Panen ehkä toistekkin.


Palaa sivulle “Mäskäten”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa