Ensimmäinen osittaismäskäys: voimakkaasti humaloitu bitter

Täys- & osittaismäskays tekniikat yms.

Valvojat: suorama, Elmo

Judenoidi
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 9
Liittynyt: Ke Huhti 01, 2009 22:42 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Ensimmäinen osittaismäskäys: voimakkaasti humaloitu bitter

ViestiKirjoittaja Judenoidi » Pe Touko 22, 2009 19:39 pm

Tarkoituksena olisi koittaa ensimmäistä kertaa osittaismäskäystä, kun tuntuu tuo uutepano olevan jo jollainlailla hanskassa. Tulossa olisi voimakkaasti humaloitu bitter. Beersmithillä suunnittelin tälläisen:

Juuson Bitter#1

Satsin koko 22l

Uutteet:
1,00 kg Vaalea spraymallas (10,0 EBC) 29,41 %
1,80 kg Vaalea mallasuute (10,0 EBC) 52,94 %

Maltaat:
0,20 kg Karamellimallas (6,0 EBC) 5,88 %
0,20 kg Kristallimallas (130,0 EBC) 5,88 %
0,20 kg Münich-mallas (15,0 EBC) 5,88 %

Humalat:
20,00 g Target [11,00 %] (60 min) 24,9 IBU
20,00 g Fuggles [4,80 %] (20 min) 5,9 IBU
20,00 g EKG [5,00 %] (20 min) 6,2 IBU
20,00 g Fuggles [4,80 %] (5 min) 1,9 IBU
20,00 g EKG [5,00 %] (5 min) 2,0 IBU
20,00 g EKG [5,00 %] (Kuivahumalointiin viikoksi)

Hiiva:
London Ale (Wyeast Labs #1028) Ale-hiiva

OG: 1,047 SG
FG: 1,011 SG
ABV: 4,64 %
41,0 IBU
Väri: 15,4 EBC

Pussimäskäys 70 asteessa 45min. Keittöni on pikkuruinen ja samoin ovat kattilat, joten humalat ajattelin keittää pussissa erillään maltaista ja lisätä ne vasta lopuksi käymisastiaan.

Tarvinneeko noita mallasuutteita keitellä pitkään? Voinko vain sekoittaa maltaista saadun vierteen uutteisiin ja lisätä vettä ja kiehauttaa? Entä tarvitseeko maltaista saatu tuore vierre pitkää keittämistä?

epe
Oppilas
Oppilas
Viestit: 161
Liittynyt: To Tammi 17, 2008 14:33 pm
Paikkakunta: Rauma

Re: Ensimmäinen osittaismäskäys: voimakkaasti humaloitu bitter

ViestiKirjoittaja epe » La Touko 23, 2009 12:00 pm

Uutteita ei välttämättä tarvitse keittää; ne kannattaa kuitenkin kiehauttaa varmuuden vuoksi.

Tuore vierre pitää keittää pitkään; siitä saostuu keitettäessä proteiineja ja siinä tapahtuu asioita, jotka vaikuttavat positiivisesti tulevan oluen makuun. Vierre kannattaa jäähdyttää mahdollisimman nopeasti (tiskialtaassa), koska myös jäähtyessä saostuu proteiineja. Keittokattilassa olevasta mallas- ja proteiiniruvasta ei tarvitse välttämättä välittää; sitä ei tule tuolla mallasmäärällä kuitenkaan hirveän paljoa eikä se päässe vaikuttamaan oluen makuun, vaikka olut kävisi vain yhdessä astiassa.

Kun keität humalat väljässä vedessä, saanet niistä suuremman panoksen olueesi.
Kalipott pöyttän golatt gon toop täytten solatt.

Judenoidi
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 9
Liittynyt: Ke Huhti 01, 2009 22:42 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Re: Ensimmäinen osittaismäskäys: voimakkaasti humaloitu bitter

ViestiKirjoittaja Judenoidi » Pe Touko 29, 2009 13:43 pm

Kiitoksia ohjeista.

Laitoin eilen bitterin käymään. Pussimäskäsin maltaita vajaan tunnin ajan kolmen litran kattilassa. Huuhtelin maltaat hyvin ja sain arviolta 8 litraa melko tummaa vierrettä. Keittelin vierrettä tunnin ajan. Humalointiin tein pienen muutoksen - Targetin lisäsin kolmessa osassa: Ensin 60min kohdalla 10g sitten 45min kohdalla 5g ja 30min kohdalla 5g. Fugglet ja EKG:t laitoin alkuperäisen ohjeen mukaan 20g molempia 20min kohdalla ja 20g 5min kohdalla. Aivan lopussa lisäsin sekaan vielä spraymaltaan. Ajattelin sen olevan vaikea sekoittaa käymisastiassa. Mallasuutteen kaadoin suoraan astiaan ja huuhtelin kiehuvalla vedellä tölkistä loputkin pois. Tässä vaiheessa vierre oli erittäin katkeraa ja humalaista. Kun olin lisännyt käymisastiaan vettä vajaaseen 22 litraan asti, oli maku muuttunut ehkäpä jo vähän liiankin miedoksi. Ehkä olen vain viime aikoina juonut vielä vahvemmin humaloituja oluita tai sitten 40 ibua ei olekaan yhtä paljon kuin oma mielikuvani sanoo.

Ominaispainoarvio osui täsmälleen kohdalleen: OG on 1,047.

Hiivalle tein yli litran startterin ja nyt astiassa on jo kova pulputus menossa. Uskoisin tuon käyttävän oluen melko kuivaksi, joten voipi olla, että liian miedolta tuntuneesta humaloinnista tulee kuitenkin riittävä.

Seuraavana onkin vuorossa sitten ekstremeolutkokeilu. Teen jonkinlaisen voimakkaan imperial stoutin bitterin hiivojen päälle.


Palaa sivulle “Mäskäten”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa