mäskäys lämpötila karkasi

Täys- & osittaismäskays tekniikat yms.

Valvojat: suorama, Elmo

peltiliiteri
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 75
Liittynyt: Ti Helmi 23, 2016 21:51 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

mäskäys lämpötila karkasi

ViestiKirjoittaja peltiliiteri » To Elo 25, 2016 18:13 pm

Mitähän vaikuttaa makuun, entsyymeihin etc. kun 60 min keittoajasta lämpö karkasi 74 asteeseen 20 min kohdalla? Kaksoiskattila, niin jäähtyi hitaasti 71 asteeseen. Litran lurautin kylmää vettä sekaan, mutta ei se juurikaan jäähdyttänyt. Kaadanko saavin suosiolla viemäriin?
IPA oli tulossa.

Teppo saalasmaa
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 212
Liittynyt: Ke Touko 04, 2016 9:46 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuikkapanta
18 tai yli: Olen

Re: mäskäys lämpötila karkasi

ViestiKirjoittaja Teppo saalasmaa » To Elo 25, 2016 18:19 pm

Välttämättä vaikuta muutakuin että Fg jää pinnan tai pari -kolme korkeammaksi, mutta aivan varmasti juotavaa tulee.

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 867
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: mäskäys lämpötila karkasi

ViestiKirjoittaja Naali » To Elo 25, 2016 18:19 pm

Ei tuota viemäriin kannata kannata kipata. FG voi kyllä jäädä aika korkeaksi. Tietystikin voi tuota lisääkin mäskätä jos on esim amylaasientsyymiä pullotettuna.
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.

Teppo saalasmaa
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 212
Liittynyt: Ke Touko 04, 2016 9:46 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuikkapanta
18 tai yli: Olen

Re: mäskäys lämpötila karkasi

ViestiKirjoittaja Teppo saalasmaa » To Elo 25, 2016 18:21 pm

Tuollaisessa tilanteessa muutenkin kannattaa mäskiä sekoitella kokoajan niin jäähtyy ees jotenkin.

peltiliiteri
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 75
Liittynyt: Ti Helmi 23, 2016 21:51 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Re: mäskäys lämpötila karkasi

ViestiKirjoittaja peltiliiteri » To Elo 25, 2016 22:05 pm

ok, annetaan pulputtaa, katsotaan ja maistellaan mitä tulee
https://www.instagram.com/p/BJiY6wlAPGW ... ltiliiteri

Teterev
Jäsen
Jäsen
Viestit: 4
Liittynyt: Pe Elo 26, 2016 23:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Ii
18 tai yli: Olen

Re: mäskäys lämpötila karkasi

ViestiKirjoittaja Teterev » Pe Elo 26, 2016 23:45 pm

Ei pitäisi juuri vaikuttaa enää 20 min kohdalla, jollei ylity 75 astetta. Veikkaan, että ihan hyvää juomaa tulossa.

peltiliiteri
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 75
Liittynyt: Ti Helmi 23, 2016 21:51 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Re: mäskäys lämpötila karkasi

ViestiKirjoittaja peltiliiteri » Ma Syys 05, 2016 21:00 pm

nyt on tainnut porista 12 päivää ja mittari näyttää 1.032 olisko lähtö ollut 1.058 (muistin varaisesti)
ja hitaasti vielä kuplii. Joten odotellaan vielä joku aika pullotusta...

Teppo saalasmaa
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 212
Liittynyt: Ke Touko 04, 2016 9:46 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuikkapanta
18 tai yli: Olen

Re: mäskäys lämpötila karkasi

ViestiKirjoittaja Teppo saalasmaa » Ma Syys 05, 2016 21:36 pm

Oottelee että pulputus lakkaa ja nestepinnat vesilukossa tasan + pari päivää siihen vielä minimissään. Jos painot vieläkin koholla niin heilauttaa astiaa jonku kerran kunnolla ja seuraa vielä viikon. Näin itse tekisin.

peltiliiteri
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 75
Liittynyt: Ti Helmi 23, 2016 21:51 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Re: mäskäys lämpötila karkasi

ViestiKirjoittaja peltiliiteri » Ti Syys 06, 2016 10:27 am

jep pari kierrosta olenkin astialle antanut, jotta pysyy paremmin käynnissä. Tällä kertaan yritän olla hätäilemättä :)

peltiliiteri
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 75
Liittynyt: Ti Helmi 23, 2016 21:51 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Re: mäskäys lämpötila karkasi

ViestiKirjoittaja peltiliiteri » Su Syys 11, 2016 9:44 am

Edelleen 1.032 , pulpahtelee silloin Tällöin. Mutta hitaasti laskee. Ehkä tuon 0.001 viiteen päivään. Huone jossa käy on 22 asteinen. Kauanko vielä kannattaa odottaa?

miguels
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 483
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 12:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: mäskäys lämpötila karkasi

ViestiKirjoittaja miguels » Su Syys 11, 2016 10:51 am

Älä kiirehdi. Mitä hiivaa käytit? Kakkoseen siirtäminen saattaa hieman kiihdyttää käymistä, joten se kortti kannattaa ehkä käyttää, ei toki mikään pakko.

peltiliiteri
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 75
Liittynyt: Ti Helmi 23, 2016 21:51 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Re: mäskäys lämpötila karkasi

ViestiKirjoittaja peltiliiteri » Su Syys 11, 2016 13:35 pm

05 oli hiiva

Teppo saalasmaa
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 212
Liittynyt: Ke Touko 04, 2016 9:46 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuikkapanta
18 tai yli: Olen

Re: mäskäys lämpötila karkasi

ViestiKirjoittaja Teppo saalasmaa » Ma Syys 12, 2016 10:00 am

No mitään en ole koskaan pullottanut, ennenkuin pulputtelu on kokonaan ohi. Jos mahdollista niin kannattaisi kokeilla siirtää jonku asteen lämpimämpään tilaan astia (en tosin tiedä kuin lämpimässä oot nyt käyttänyt). Saa paremmin menemään käymisen loppuun, eikä sillä enää tuossa vaiheessa ole liiemmin vaikutusta makuun, kuin ehkä positiivisesti.

miguels
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 483
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 12:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: mäskäys lämpötila karkasi

ViestiKirjoittaja miguels » Ma Syys 12, 2016 10:40 am

Vaikka US05 onkin nopea hiiva niin antaisin tuon ihan rauhassa käydä loppuun. Kolmisen viikkoa ainakin primäärissä ja jos malttaa, niin muutama viikko kakkosessa vielä.
Pullotukseen maltilliset sokerit.

peltiliiteri
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 75
Liittynyt: Ti Helmi 23, 2016 21:51 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Re: mäskäys lämpötila karkasi

ViestiKirjoittaja peltiliiteri » Ma Syys 12, 2016 18:18 pm

oluthan on pantu 23.8. joten käynyt nyt 20 päivää.
Mulla olis tuossa vanha lasinen viinin käymisastia, joten sitä vois secondarynä käyttää, jos sen sais vaan tarpeeksi puhtaaksi.
ja koko ajan ollut 22 asteessa.

Matts
Kisälli
Kisälli
Viestit: 692
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: mäskäys lämpötila karkasi

ViestiKirjoittaja Matts » Ke Syys 14, 2016 16:27 pm

Ite agitoisin tuota hiivaa lisää enkä kyllä missään nimessä pullottaisi ennenkuin fg on alle 1.020 ja mielellään lähempänä 1.010. Niin jano ei voi olla että haluaa menettää sormensa tai silmänsä pullopommeihin. Päälle 1.030 ominaispaino meinaa kuitenkin että about puolet on vasta käyny. Eikä pullot varmasti kestä jos hiiva päättää käydä edes 1.020 huitteisiin.

Kokeile vaikka lisätä desi juoksevaa hunajaa sekaan. Ei jää makuja ja pitäisi saada liikettä hiivaan. Hölskyttele vielä kunnolla tuota astiaa.

Ja olihan ominaispainomittari varmasti kuosissa?

peltiliiteri
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 75
Liittynyt: Ti Helmi 23, 2016 21:51 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Re: mäskäys lämpötila karkasi

ViestiKirjoittaja peltiliiteri » Ke Syys 14, 2016 22:12 pm

Joo yksi haaste oli toi refraktometri se näyttää noita korkeita lukuja. Se perinteinen kelluva näytti nippa Nappa alle 1.02 joten kegiin ja pulloon meni tavara tänään.

Aapr
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 57
Liittynyt: Su Helmi 03, 2008 20:51 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: jkl
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: mäskäys lämpötila karkasi

ViestiKirjoittaja Aapr » To Syys 15, 2016 11:50 am

http://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/
Refractometri lukemia pitää korjata laskemalla kun mitataan käynyttä tai keskenkäynyttä vierrettä.

peltiliiteri
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 75
Liittynyt: Ti Helmi 23, 2016 21:51 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Re: mäskäys lämpötila karkasi

ViestiKirjoittaja peltiliiteri » To Syys 22, 2016 21:00 pm

Nyt viikon ollut pullossa, pakko maistaa. Hiilareita tosi miedosti. Maku ihan jees, vähän simainen, mutta aika parantanee sen, kunhan happoja tulis. Kyllä tuota juo ja hiilaripullosta saa kegiin lisää kuplia.

Teppo saalasmaa
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 212
Liittynyt: Ke Touko 04, 2016 9:46 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuikkapanta
18 tai yli: Olen

Re: mäskäys lämpötila karkasi

ViestiKirjoittaja Teppo saalasmaa » To Syys 22, 2016 22:00 pm

No, eipä siis ole jatkanut käymistä. Paljonko laitoit sokeria /L?


Palaa sivulle “Mäskäten”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa