Kamalan suuri sedimentti käymisastian pohjalla

Täys- & osittaismäskays tekniikat yms.

Valvojat: suorama, Elmo

pirttiniemi
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 27
Liittynyt: Ti Helmi 03, 2009 14:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Kamalan suuri sedimentti käymisastian pohjalla

ViestiKirjoittaja pirttiniemi » Ke Touko 13, 2009 17:36 pm

Hei.

Olen suhteellisen tuore kotiharrastaja ja ajattelin liittyä mukaan
tänne oikein mainiolle palstalle jota jo jonkin aikaa on tullut luettua.

Tietäisikö joku kokeneempi oluen ystävä kertoa mistä johtuu
seuraavanlainen ilmiö?

Laitoin sunnuntaina käymään annoksen dry stout yrityksen ja hiivana
Wyeastin Irish Ale. Tein startterin aikaisemmin 2 litran pulloon ja lisäsin
sen normaalisti jäähdytettyyn vierteeseen. Nyt käymisastian pohjalle on
parissa päivässä kertynyt sellainen reilu 5 cm kerros eikä käyminen ole
normaalisti alkanut.

Jos ja kun asian laita on se, että hiiva ei kunnolla ole toiminut, niin onko
muuten hyvästä satsista kannattavaa luopua vai voiko kokeilla toista hiivaa
samaan käymisastiaan.

Olisiko kenelläkään tällaisesta kokemusta?

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Kamalan suuri sedimentti käymisastian pohjalla

ViestiKirjoittaja suorama » To Touko 14, 2009 8:08 am

Kuinka vahvaa vierre oli. Oletettavasti ei kovin. Vaihtoehtoja on muutama.
1. Onko sangon reunoille ilmestynyt se tavanomainen rinkula? Jos on olut on jo käynyt.
2. Millainen oli lämpötila jolloin lisäsit hiivan ja millaiseen lämpöön laitoit käymään? Jos normaalia reilusti viileämpi saattaa käyminen estyä ja jos "sopiva" on käyminen hitaan puoleista, eikä reilua vaahtoamista esiinny.
3. Onko mahdollista, että olut on jo käynyt ja astia vuotaa niin ettei vesilukko aktivitettia tule? vtr. kohta 1.

Omia kokemuksia on sellaisia juurikin, että laitoin hiivan liian kylmään vierteeseen jonka vuoksi se laskeutui käymisastian pohjalle. Alkoi kuitenkin pikkuhiljaa käyttämään parin kolmen päivän aikana. Toinen kokemus on sangosta joka vuosi ja vesilukko aktiviteettia ei tullut ollenkaan. Ominaispaino paljasti oluen valmiiksi.
Oletko tehnyt vierteen uutteesta vaiko mäskäillyt? Jos olet mäskännyt saattaa pohjalla olla myös lisäksi kylmäsaostumaa (kuumasaostumaakin voi olla jos esim. kaadoit kaiken suoraan kattilasta käymisastiaan, silloin myös humalat on siellä). Mietin sitäkin, että voisiko olla mahdollista, että vierre olisi ollut liian kuumaa ja hiiva täten kuollut. No, jos käymisastiasi on normaali ~30 litraa niin kahdenlitran startterin ei pitäisi viittäsenttimeriä pohjalle kerryttää.

Jos käymisastiasi on hanallinen, ota näyte ja mittaa ominaispaino. Onko pöntön ympärillä käymisestä indikoiva tuoksu? Jos ei ole tuoksua eikä hanaa (ja lämpötila on hiivalle sopiva), odota vielä päivä (pari). Jos sittenkään ei mitään ole tapahtunut, avaa pönttö ja ota näyte ominaispainoa varten. Jos se näyttää, että mitään ei ole tapahtunut niin voinet uuden hiivan lisätä jos vierteen tuoksukin on normaali.
Jotkin bakteerit kylläkin käyttävät vierteen ilman kaasuja (mm. olikohan se maitohappobakteeri). Eli jos ominaispaino näyttää oluen olevan valmista, nuuhkaise näytettä ja jos se tuntuu olevan ok. Maista vähän. Jos kaikki kunnossa niin ilmeisesti jokin vuotaa.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

pirttiniemi
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 27
Liittynyt: Ti Helmi 03, 2009 14:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Kamalan suuri sedimentti käymisastian pohjalla

ViestiKirjoittaja pirttiniemi » Pe Touko 15, 2009 11:16 am

Kiitos viestistäsi.

Mäskäyksestä oli siis kyse. Luulen että tuo kerros tuolla pohjalla on kylmäsaostumaa.
Jonkinlainen todella harva pisteviiva -tyylinen rinkula on tullut reunaan, mutta mikään ei
anna oikeastaan viitteitä siitä että satsi olisi jo käynyt. Pinnallakaan ei ole normaalia kerrosta.
Luulen että kyseinen hiiva on päässyt kuolemaan. Mitään muutosta käymisen suuntaan ei ole
tapahtunut. Pöntöstä ei tule kaappiin minkäänlaista tuoksua.

Otin näytteen, mittasin, nuuhkin ja maistoin. Haju on melko voimakas mäntymetsä ja maku
on mukavan paahtunut. Mitään sivumakua en tunnista. Olen 99% varma että hiiva on kuollut.
Pistän uuden hiivan astiaan ja kerron mitä käy.

pirttiniemi
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 27
Liittynyt: Ti Helmi 03, 2009 14:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Kamalan suuri sedimentti käymisastian pohjalla

ViestiKirjoittaja pirttiniemi » Ma Touko 25, 2009 13:37 pm

Noniin.
Nyt on viikko mennyt siitä kun lisäsin käymisastiaan uuden hiivan. Uusi hiiva lähti käyttämään, mutta ei sekään kamalan voimakkaasti käynyt. Viikon jälkeen vierre on käynyt lähes loppuun. Tuoksu on hurmaava: paahtunut, kahvinen, suklainen ja humala tuoksuu mukavasti männyltä ja marjoilta, mutta maku on kamala, oikeastaan vetinen ja hiivainen ja alkoholinen - juomakelvoton. Satsi meni piloille, mutta ei siinä mitään. Uusi yritys. Pistän tuosta koeluontoisesti muutaman pullon kaappiin. Haluan tietää mihin suuntaan lähtee kehittymään.

No, uutta tekemään. Ei kai siinä muu auta.

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Kamalan suuri sedimentti käymisastian pohjalla

ViestiKirjoittaja suorama » Ma Touko 25, 2009 13:43 pm

Laita ihmeessä tosiaankin ainakin muutama pullo talteen. Jos kerran mitään varsinaista virhemakua ei ole. Saattaa hiiva vain tehdä tepposensa ja peittää alle kaikki muut maut. Näin ainakin itselleni on käynyt parikin kertaa...

Kakkos astia voisi myös olla ok. Eli pitäisi kakkosessa pari viikkoa.

Säilytä pitkään lämpöisessä niin hiiva pääsee tasoittamaan "itsensä".

Millainen mäskäysohjelma sinulla oli ja paljonko mallasta litraakohden käytit? Ja oliko erikoismaltaita paljonkin?
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

pirttiniemi
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 27
Liittynyt: Ti Helmi 03, 2009 14:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Kamalan suuri sedimentti käymisastian pohjalla

ViestiKirjoittaja pirttiniemi » To Heinä 23, 2009 13:32 pm

Noniin.

Palataan ajassa hieman taaksepäin ja päätän tämän askarrutuksen.
Pidin kakkosastiassa kolme viikkoa ja tuotteesta oli hävinnyt kaikki
se hyvä mikä siinä oli. Tuoksukin oli muuttunut ihan kamalaksi. Pari
koepulloa laitoin kaappiin. En ole vielä uskaltanut edes testata. Luovuin
lopusta erästä ja kävin prosessin läpi oppimista varten.

Mäskäys oli single infusion, pidin "kylmälaukussa" tunnin verran ja sitten
mäskin siivilöinti. Tässä tulikin sitten tehtyä virhe, epähuomiossa tuli
oikaistua ja varmaankin kaikki mahdollinen aines jäi vielä maltaisiin, sillä
niitä ei tullut huuhdeltua kunnolla. Harmitus oli melkoinen kun asia tajuttiin. :(
Toinen vaikuttava seikka oli varmaankin se, että ensimmäinen hiiva ei potkinut
ollenkaan. En tiedä sitten aiheuttiko huonoa makua, mutta en usko sen ainakaan
parantavan tuotetta.

No, olen koittanut puolustella tässä itselleni että koko homma meni myöhäiseksi
ja kello oli jo puolen yön tienoilla kun tätä tehtiin. Ja aamulla piti töihin mennä.
Se tuli opittua että aikaa pitää varata reilummin, pitää olla pelivaraa tai jos
kaikki menee hyvin, niin luppoaikaa jolloin voikin nauttia muutaman tuopin onnistuneen
prosessin kunniaksi.
:cheers2:

Jälkikirjoituksena voitaisiin mainita että onnistumisen riemuja on riittänyt aikaisemman
Red Seal Alen kloonin valmistuksessa ja kesäisen vehnän kanssa. Aivan perus pale ale
odottaa vielä kypsymistään ja siitä ei voi vielä paljoa mainita. Jotain onnistumista kuitenkin.
Seuraavaa reseptiä mietin täällä töissä harmaan kuutioni sisällä. Hmmm, olenkohan väärällä alalla :idea:


Palaa sivulle “Mäskäten”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa