Sivu 1/1

Irish moss & hiivan flokkuloituminen?

Lähetetty: To Kesä 23, 2016 1:15 am
Kirjoittaja KPA
Moista olen ollut huomaavinani, pre-Irish moss-satsien hiivat ovat laskeutuneet hyvinkin nätiksi tasaiseksi kerrokseksi käymisastian pohjalle, nykyään tuntuu että hiivat jämähtävät "lautoiksi" ja pieniksi riekaleiksi sekä pinnalle, että pohjalle, ja olutta menee pahimmillaan muutama litra hukkaan.

Kokemuksia?

Re: Irish moss & hiivan flokkuloituminen?

Lähetetty: To Kesä 23, 2016 10:47 am
Kirjoittaja ossis
Onko prosessi ja hiivat presiis sama?
Mosh myös käytössä, mutta en ole tehnyt ilman sitä sen verran pitkään aikaan, että en muista eroa tulleen. Hiiva, kylmäkäsittelyn sekä kuivahumaloinnin erot kyllä huomaa selkeästi.

Re: Irish moss & hiivan flokkuloituminen?

Lähetetty: To Kesä 23, 2016 12:02 pm
Kirjoittaja KPA
Juu, prosessi sama, ja US-05 yleensä käytössä.

Re: Irish moss & hiivan flokkuloituminen?

Lähetetty: To Kesä 23, 2016 12:50 pm
Kirjoittaja ossis
Moshin pitäisi poistaa proteiinia vierteestä, voisikohan se vaikuttaa sitten negatiivisesti hiivan jämähtämiseen?
Viimeisimmässä us-05 satsissa hiiva oli muistaakseni pohjalla, mutta aika rikkonaisena ja hiutaleisena kasana. Ei missään tapauksessa yhtenäisenä patjana ja lähti liikkeelle kohtuu pienestä heilahduksesta.
Sitä edeltävä w34/70 taas muistaakseni jämähti nätiksi patjaksi.

Re: Irish moss & hiivan flokkuloituminen?

Lähetetty: Pe Kesä 24, 2016 9:19 am
Kirjoittaja marlehtin
Moss saa proteiinit sakkautumaan lautoiksi keiton loppuvaiheessa. Enemmänkin siis uskoisin, että kyse on proteiinilautoista, jotka kelluskelevat ympäriinsä hiilidioksidin nostamina. Kannattaa antaa jäähdytyksen ja whirlpoolin jälkeen ruvan laskeutua pohjalle noin tunnin ajan ennen kuin lappoaa vierteen käymisastiaan ja jättää reilusti rupaa kattilan pohjalle. Näin isoja proteiinilauttoja ei päädy käymisastiaan ja hiiva flokkaa ominaisuuksiensa mukaan.

Re: Irish moss & hiivan flokkuloituminen?

Lähetetty: Pe Kesä 24, 2016 11:59 am
Kirjoittaja KPA
marlehtin kirjoitti:Moss saa proteiinit sakkautumaan lautoiksi keiton loppuvaiheessa. Enemmänkin siis uskoisin, että kyse on proteiinilautoista, jotka kelluskelevat ympäriinsä hiilidioksidin nostamina. Kannattaa antaa jäähdytyksen ja whirlpoolin jälkeen ruvan laskeutua pohjalle noin tunnin ajan ennen kuin lappoaa vierteen käymisastiaan ja jättää reilusti rupaa kattilan pohjalle. Näin isoja proteiinilauttoja ei päädy käymisastiaan ja hiiva flokkaa ominaisuuksiensa mukaan.


Oon silleen semi-no-chillannut nyt kylmällä vedellä täytetyssä raksapaljussa muutamia tunteja, ja kipannut vierteen siivilän läpi käymisastiaan, kyllä pohjalla ihan messevät humala/proteiiniruvat on aina ollut. Mutta käyhän tuo teoria järkeen kyllä, että voi olla että turhan paljon rupaa sinne yhä pääsee kuitenkin.

Re: Irish moss & hiivan flokkuloituminen?

Lähetetty: Pe Kesä 24, 2016 12:20 pm
Kirjoittaja äyni
Moss ei varsinaisesti välitä siitä, minkä kanssa se kimppaantuu lautoiksi. Kyse ei ole kemiallisesta, vaan fysikaalisesta sitoutumisesta, joten se sakkauttaa kyllä muutkin hiukkaset kuin proteiinin. Juju on se, että mossin ei pitäisi päästä käymisastiaan klimppiyttämään hiivaa, vaan sen pitäisi jäädä kattilaan. Itse kun en tiedä, miten moss käyttäytyy silloin kun se ei pääse sitoutumaan keitossa proteiiniin. Onko mahdollista, että mossia on ollut yksinkertaisesti liikaa?

Re: Irish moss & hiivan flokkuloituminen?

Lähetetty: Pe Kesä 24, 2016 12:35 pm
Kirjoittaja KPA
äyni kirjoitti:Moss ei varsinaisesti välitä siitä, minkä kanssa se kimppaantuu lautoiksi. Kyse ei ole kemiallisesta, vaan fysikaalisesta sitoutumisesta, joten se sakkauttaa kyllä muutkin hiukkaset kuin proteiinin. Juju on se, että mossin ei pitäisi päästä käymisastiaan klimppiyttämään hiivaa, vaan sen pitäisi jäädä kattilaan. Itse kun en tiedä, miten moss käyttäytyy silloin kun se ei pääse sitoutumaan keitossa proteiiniin. Onko mahdollista, että mossia on ollut yksinkertaisesti liikaa?


5g tuota on tullut käytettyä, n. 23 litraa keitossa siinä vaiheessa yleensä.

Re: Irish moss & hiivan flokkuloituminen?

Lähetetty: Pe Kesä 24, 2016 15:25 pm
Kirjoittaja äyni
Minulla ei ole kokemusta Irish mossin käytöstä, joten en osaa sanoa, minkälainen määrä tuo 5g on tai mitenkä se käyttäytyy, jos sitä on liikaa. Tuolla toisessa ketjussa, missä pohdittiin mossin makuvaikutuksia, oli ilmeisesti sellainen näkemys, että tuo 5g on aika paljon.

Ajatus, mikä minulla oli oli, että noilla annostuksilla karrageeni ei ehkä hyytelöidy / klimppiynny ilman jotain suspensiossa olevaa kiintoainesta. Tällöin mikäli karrageenia on keitossa enemmän kuin sitä tarvitaan kuumasaostuman klimppiyttämiseen, niin sitä jää vierteeseen. Siitä seuraa, että vierteessä oleva karrageeni klimppiytyy seuraavan paikalle osuvan sopivan aineksen kanssa, mikä nyt sattuu olemaan hiiva.

Hommaa kannattaa lähteä kokeilemaan sillä, että vähentää irish mossin määrää keitossa ja katsoo, onko sillä minkälaisia vaikutuksia. Joka tapauksessa sitä kannattaa käyttää just sen verran kun tarvitaan kuumasaostuman poistoon, loppu on tuhlausta ja käy vain kukkarolle.