Vierteen suodatus

Täys- & osittaismäskays tekniikat yms.

Valvojat: suorama, Elmo

Humalisto
Oppilas
Oppilas
Viestit: 190
Liittynyt: Su Marras 23, 2014 14:59 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Vierteen suodatus

ViestiKirjoittaja Humalisto » Ti Kesä 21, 2016 0:40 am

Joka panon jälkeen tekniikka vähän hioutuu. Ajattelin tällä kertaa vähän kiinnittää huomiota siihen, että rupaa ei tulisi sammioon niin paljoa. Laitoin Irish mossia 5g 20 litran keittoon. Sitten laitoin lidlin siivilän kattilan hanan alle ja siivilän alle mäskäyspussin (pelkkä pussi). Tämä systeemi ei ainakaan mennyt tukkoon. Kokeilin ensin taittaa pussin kaksinkerroin siivilän päälle ja suodattaa sen läpi, mutta se oli tuskaa. En ole vieläkään ihan varma mitä tuo irish moss tekee, mutta siivilään tarttui jänniä merilevän paloja, joihin oli tarttunut rupaa. Tämä ilmeisesti ideakin? Mietin että olisiko kannattanut murskata tuo levä ennen laittamista.

Yritin vähän etsiskellä palstalta aiheesta ja törmäsin siihen, että joku sanoi suodattavansa mallaspatjan läpi. Miten tämä käytännössä onnistuu?

Muita vinkkejä ruvan minimoimiseksi sammiossa?

ossis
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 292
Liittynyt: Ma Helmi 02, 2015 9:09 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen suodatus

ViestiKirjoittaja ossis » Ti Kesä 21, 2016 10:48 am

Irish Moshissa on karrageenia(hyytelöimisaine ruuanlaitossa) johon proteiinit tarttuvat. Tämä auttaa oluen kirkastamisessa, utuisuus vähenee. Mosh olisi hyvä saada suodatettua pois käymisastiasta, ei tosin pakko, muttatoimii tällöin parhaiten.

Keiton jälkeen suodattamisessa tuommoinen läpivalutussiivilä ei ole omien kokemusten mukaan ollut paras mahdollinen. Siivilä tai kangas menee pikkuhiljaa tukkoon ja vierrettä alkaa roiskuaa siitä mihin sattuu. Täysin tukkoon mennyt alkaa valua reunojen yli eikä enää paljoa auta.
Omassa kattilassa on MattMillin jousisuodatin, joka toimii omasta mielestä kohtuu hyvin. Täysin tukkoon ei mene kovinkaan helpolla. Ei halvin ratkaisu, mutta minusta aika yksinkertainen. Rupa jää kattilaan josta sen voi pestä pois ja kohtuu kirkas vierre tulee hanasta ulos.
http://www.shop.brewcat.fi/mattmill-mas ... -2538.html

Jos on mahdollisuus, niin whirlpoolia kannattaa kokeilla eli keiton jälokeen kattilaan pyörre joka kerää rupan kattilan keskelle.
Tätä en ole saanut itsellä toimimaan, mutta enpä ole pajoa sitä yrittänytkään. Vaatisi hieman erilaisen putken kattilan sisään hanan taakse.

Mallaspatjan läpi suodatus liittyy minusta lähinnä mäskäämiseen, ei keiton suodatukseen. Hieman omituiselta kuulostaisi alkaa keitettyä vierrettä vielä maltaiden läpi kuljettamaan.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 271
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen suodatus

ViestiKirjoittaja cob » Ti Kesä 21, 2016 11:54 am

Siivilä ei toimi jos se on liian pieni. Ikeasta tarttui mukaan tuollainen vesimelonin kokoinen korkeareunainen reikäkulho johon saa verkkopussin aseteltua yläreunan tasalle asti, ja kulhon kahvoista asetettua ämpärin päälle. Siihen saa siis kaadettua vierrettä useamman litran valumaan hiljalleen, jolloin verkkopussi ei mene ihan heti tukkoon. Verkkopussia on myös vara hieman nostella ja käännellä eri asentoon pinnan vajuessa, jolloin tukkeutuneet alueet voi siirtää reunamille ja tuoretta verkkoa kulhon pohjalle.

Tuolla saa siivilöityä sen 10 litran erän ennenkuin koko verkko on tukossa, joskin viimeiset rupat ovat hidasta ja vierrettä jää verkkoon/rupamuhjuun enemmän kuin haluaisin. Sillä kuitenkin sain toistaiseksi kirkkaimman täysmäskäysvierteeni aikaiseksi, mutta toki sedimenttiä pulloissa on edelleen runsaahkosti. Olut on kuitenkin jo 4 päivää pullotuksesta kirkkaampaa kuin edelliset yritelmät kuukauden pullokypsytyksen jälkeen.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2981
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Vierteen suodatus

ViestiKirjoittaja äyni » Ti Kesä 21, 2016 14:53 pm

Humalisto kirjoitti:Yritin vähän etsiskellä palstalta aiheesta ja törmäsin siihen, että joku sanoi suodattavansa mallaspatjan läpi. Miten tämä käytännössä onnistuu?



Kyse on eri asiasta. Mallaspatjan läpi siivilöidään mäskäyksen jälkeen kun lasketaan vierre. Siinä vierrettä kierrätetään aluksi takaisin mäskiastiaan mallaspatjan päälle varovaisesti, kunnes laskettava vierre on kirkasta. Tämä siis ennen huuhtelua. On "perinteisen" mäskäyksen keinovalikoimaa, ei onnistu tyylipuhtaassa BIABissa. Tällä saadaan vähennettyä pääasiassa kiintoainesta vierteessä, siis mallaspölystä yms. peräisin olevia hituja. Vaikutus proteiinisaostumiin on vähäinen, koska tuossa vaiheessa proteiinit on liuenneessa muodossa. Keiton yhteydessä käytetyt Irish Mossit yms. taasen tähtäävät ensisijaisesti kuumasaostuman, siis denaturoituneiden proteiinien poistoon.

Humalisto
Oppilas
Oppilas
Viestit: 190
Liittynyt: Su Marras 23, 2014 14:59 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen suodatus

ViestiKirjoittaja Humalisto » Ti Kesä 21, 2016 15:01 pm

ossis kirjoitti:Omassa kattilassa on MattMillin jousisuodatin, joka toimii omasta mielestä kohtuu hyvin. Täysin tukkoon ei mene kovinkaan helpolla. Ei halvin ratkaisu, mutta minusta aika yksinkertainen. Rupa jää kattilaan josta sen voi pestä pois ja kohtuu kirkas vierre tulee hanasta ulos.
http://www.shop.brewcat.fi/mattmill-mas ... -2538.html
Aika moneen kertaan piti zoomailla noita kuvia, että sai tolkun siitä, miten tuo toimii. Ilmeisesti tuossa on siis tiheäverkkoinen putki, jonka tarkoitus on toimia niinkuin terässiivilän, mutta imeytymispinta-alaa on enemmän kuin siivilässä?

Vaikuttaa suhteellisen simppeliltä, eikä mahdottoman kalliiltakaan. Onko lopputulos parempi kuin jonkun ikean lävikön läpi siivilöinti, eikä mene tukkoon?

Äynille kiitos tuon mallaspatjasiivilöinnin selvittämisestä.

ossis
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 292
Liittynyt: Ma Helmi 02, 2015 9:09 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen suodatus

ViestiKirjoittaja ossis » Ti Kesä 21, 2016 16:02 pm

Tuo Maltmillin siivilä on pitkä löysä jousi joka kiinnitetään T-liittimellä hanaan. Kun jousi on saavin pohjalla kaarella se avautuu sen verran, että neste pääsee valumaan siitä läpi. Tuota voi käyttää myös mäskäyksessä. Siihen se kai alunperin onkin tehty.

Siihen kumpi on parempi, Ikean siivilä vai tämä, en osaa sanoa. Itsellä oli liian pieni siivilä jonka kanssa homma ei pelittänyt.
Se ero cobin kertoman pohjalta noilla on, että en juurikaan joudu siivilää 'auttamaan' eli voin tehdä muita hommia sillä aikaa kun vierre valuu. Myöskään suodatin kangasta / humala sukkaa ei tarvitse jälkikäteen pestä. Sen koin suhteettoman rasittavaksi.
Ainut mitä teen on kallistan kattilan loppu vaiheessa, jotta saan vierteen tarkemmin talteen.

Ja velä kommenttina, ettei tuokaan nyt 100% kirkasta vierrettä tee. Käsittelen vielä omat oluet tarpeen vaatiessa gelatiinilla, joka sitten kirkastaa ne lopullisesti.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 271
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen suodatus

ViestiKirjoittaja cob » Ti Kesä 21, 2016 16:19 pm

^Joo, ja huomattavaa on sekin että jos ja kun se siiviläkulho/verkko sitten meneekin kunnolla tukkoon, niin on sottaista puuhaa lähteä kaatelemaan rupu/vierreseosta siitä takaisin, putsaamaan verkko keskenkaiken ja sitten yrittämään uudestaan. Samalla sotkeutuu ekstra-astioita, kattilan pohjalle jäänyt muju hölskyy sekaisin kun vierrettä ei voikaan kaataa yhdellä kertaa sekä kontaminaation riski kasvaa kun aikaa kuluu. Lisäksi vierteen paino/paine puskee väkisinkin hienoa mujua läpi verkosta, eli ei se mikään ideaalinen viritys ole. Onpa vain sellainen joka toimii samalla tavaralla kuin mäskäyksessäkin, eli käytän tuota kulhoa kun valutan BIAB-mallaspussukan kuivaksi.

Seuraavan kerran taidan testata viritystä jossa lasken suoraan kuuman vierteen kuumuutta kestävällä lapolla ohutseinäiseen Plastexin kanisteriin ja jäähdyttelen sen siinä (hanallista kattilaa ei ole). Rupasta suurin osa jäänee tuossa jo kattilaan.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

Humalisto
Oppilas
Oppilas
Viestit: 190
Liittynyt: Su Marras 23, 2014 14:59 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen suodatus

ViestiKirjoittaja Humalisto » Ke Kesä 22, 2016 23:25 pm

Laitetaan nyt tähän samaan ketjuun. Kokeilin Irish Mossia ensimmäisen kerran ja minusta vierteessä (2 päivää vanha) on pieni, mutta selvä merilevän sivumaku, mistä en pidä yhtään. Laitoin 5g 15 litran satsiin ja keitin 25 minuuttia (10 lisäminuuttia tuli siitä, kun tajusin vasta 60 minuutin kohdalla, etten ollut muistanut desinfioida cooleriani keiton mukana). Tilavuudeltaan tuo 5g oli aika paljon, noin kaksi ruokalusikallista. Noudatin tässä tuota vaa'an antamaa arvoa, vaikka joku oli sanonut, että teelusikallinenkin riittäisi.

Kysymys: ovatko muut havainneet samaa? Häviääkö maku? Liian runsas annostus vai keitto vai mikä on syypää?

Tunnen oloni vähän huijatuksi (jos pieni dramatisointi sallitaan), kun kukaan ei ole irish mossin kohdalla tällaisesta riskistä maininnut.

ossis
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 292
Liittynyt: Ma Helmi 02, 2015 9:09 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen suodatus

ViestiKirjoittaja ossis » Ke Kesä 22, 2016 23:38 pm

Annostus on ollut aika reipas. Itse käytän alta teelusikallisen noin 20l satsiin. Makuja en ole saanut olueeseen uutettua koskaan tuolla määrällä.
Brulosophy teki muistaakseni testin vielä suuremmilla övereillä, mutta en muista lukeneeni mitään maku ongelmia. Lähinnä olut alkoikin sameutua kirkastumisen sijaan.

Cooler = uppojäähy? Ei kai sitäkään tarvitse keittää noin pitkään. Itse pesen sen, ruiskutan starsanilla ja upotan vierteeseen kun pistän kattilan pois päältä. Ei ole ollut kontaminaatio ongelmia.

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2981
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Vierteen suodatus

ViestiKirjoittaja äyni » To Kesä 23, 2016 7:03 am

Korrelaatio ja kausaliteetti ei ole sitten sama asia. Olkoonkin, että levän maku tulee just siihen satsiin, missä on levää käytetty ei ole mikään todiste siitä, että se maku olisi juuri levästä. Makuvivahde voi olla peräsin jostain muualta, ja voi jopa tulla tulkituksi levän mauksi sen vuoksi, että tiedät käyttäneesi levää, ja vielä ensimmäistä kertaa.

Toisaalta yhtä lailla se, että irish mossista ei ole yleisesti havaittu makuvaikutuksia ei sekään takaa yhtään mitään. Makuaistit on yksilöllisiä, eikä kaikki osaa edes yhdistää makuvirheitä oikeisiin kohteisiin, tai epäilläkään yleisesti mauttomana pidettyä tekijää. Eikä kaikki raportoi havaituista ongelmista internetiin.

Kolmantena on vaihtoehto, että irish mossissasi on vikaa.

Tee sokkotesti. Keitä reilu litra vettä, ota kaksi mukillista siitä ihan sellaisenaan, sekoita loppuveteen irish mossia suunnilleen samalla annostuksella ja kaadat tästä toiset kaksi mukillista "kirkastettua" vettä. Pyydät jotakuta sekoittamaan astiat näkemättäsi ja tarjoilemaan sinulle niistä kolme. Tunnistatko erilaisen?

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2981
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Vierteen suodatus

ViestiKirjoittaja äyni » To Kesä 23, 2016 7:05 am

Kymmenen minuutin keitto välineille on se oppikirjaminimi. Mutta varmasti vähemmälläkin pärjää.

Humalisto
Oppilas
Oppilas
Viestit: 190
Liittynyt: Su Marras 23, 2014 14:59 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen suodatus

ViestiKirjoittaja Humalisto » Pe Heinä 01, 2016 15:05 pm

Humalisto kirjoitti:Laitetaan nyt tähän samaan ketjuun. Kokeilin Irish Mossia ensimmäisen kerran ja minusta vierteessä (2 päivää vanha) on pieni, mutta selvä merilevän sivumaku, mistä en pidä yhtään. Laitoin 5g 15 litran satsiin ja keitin 25 minuuttia (10 lisäminuuttia tuli siitä, kun tajusin vasta 60 minuutin kohdalla, etten ollut muistanut desinfioida cooleriani keiton mukana). Tilavuudeltaan tuo 5g oli aika paljon, noin kaksi ruokalusikallista. Noudatin tässä tuota vaa'an antamaa arvoa, vaikka joku oli sanonut, että teelusikallinenkin riittäisi.

Kysymys: ovatko muut havainneet samaa? Häviääkö maku? Liian runsas annostus vai keitto vai mikä on syypää?

Tunnen oloni vähän huijatuksi (jos pieni dramatisointi sallitaan), kun kukaan ei ole irish mossin kohdalla tällaisesta riskistä maininnut.
Viikon jälkeen merilevän maku oli hävinnyt kokonaan tai ehkä etsimällä saattoi etsiä häivähdyksen. Sittenkin tuntuu tuo panoprosessi antavan anteeksi aika paljon :)

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 271
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen suodatus

ViestiKirjoittaja cob » Ma Heinä 04, 2016 12:36 pm

Käytin eka kertaa äskeisessä panossa irish mossia (hieman reilu 1/2 tl per 10 litraa vierrettä), ja sehän toimi keittoastiassa kuin magia, Vierre oli paljon normia kirkkaampaa ja siinä lillui "levälauttoja". Nyt kuitenkaan mulla ei ollut mahdollisuutta tehdä whirlpoolia, tai edes jäähdyttää kattilassa ja antaa lauttojen laskeutua, koska siirsin vierteen melkein samantien semi-no-chill -tavalla jäähtymään muoviastiaan. Siirron tein vanhaan tapaan verkkopussin läpi suodattamalla. Verkkoon toki jäi muhjua kauheasti ja toivottavasti suurin osa mossista, mutta epäilemättä osa puristui verkon läpikin.

Varsinainen kyssäri: auttaako fitteröinnin läpi menneen irish mossin jämät vielä keittämisen/jäähdyttämisen jälkeenkin pudottamaan proteiinisakkaa fermentorin pohjalle, vai olisiko täysi hyöty saadakseen pitänyt jättää levälautat kokonaisuudessaan keittoastiaan? Entä, tiivistääkö irish moss vierteen jäähtyessä rupan niin tiiviiksi ettei kattilaan tarvi jättää litroittain vierremönjää? Eli jos olisin jäähdyttänyt kattilassa, olisiko vierteen saanut lapottua fermentoriin ilman suuria tappioita?
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 811
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Vierteen suodatus

ViestiKirjoittaja Naali » Ma Heinä 04, 2016 13:35 pm

cob kirjoitti:Käytin eka kertaa äskeisessä panossa irish mossia (hieman reilu 1/2 tl per 10 litraa vierrettä), ja sehän toimi keittoastiassa kuin magia, Vierre oli paljon normia kirkkaampaa ja siinä lillui "levälauttoja". Nyt kuitenkaan mulla ei ollut mahdollisuutta tehdä whirlpoolia, tai edes jäähdyttää kattilassa ja antaa lauttojen laskeutua, koska siirsin vierteen melkein samantien semi-no-chill -tavalla jäähtymään muoviastiaan. Siirron tein vanhaan tapaan verkkopussin läpi suodattamalla. Verkkoon toki jäi muhjua kauheasti ja toivottavasti suurin osa mossista, mutta epäilemättä osa puristui verkon läpikin.

Varsinainen kyssäri: auttaako fitteröinnin läpi menneen irish mossin jämät vielä keittämisen/jäähdyttämisen jälkeenkin pudottamaan proteiinisakkaa fermentorin pohjalle, vai olisiko täysi hyöty saadakseen pitänyt jättää levälautat kokonaisuudessaan keittoastiaan? Entä, tiivistääkö irish moss vierteen jäähtyessä rupan niin tiiviiksi ettei kattilaan tarvi jättää litroittain vierremönjää? Eli jos olisin jäähdyttänyt kattilassa, olisiko vierteen saanut lapottua fermentoriin ilman suuria tappioita?


Irish Mossilla ei kaiketi juurikaan ole vaikutusta jos sitä ei keitä vierteen kanssa. Valmiin oluen kirkastamiseen tulee ulkomuistista kaksi vaihtoehtoa mieleen: isinglass ja gelatiini. Nämä molemmat tosin toimivat vain cold-crashin yhteydessä.
http://www.panimonurkka.fi, toistaiseksi uusin yrittäjä kotiolutainesten kaupassa Suomessa

Avatar
seppinen
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 95
Liittynyt: To Helmi 11, 2016 14:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen suodatus

ViestiKirjoittaja seppinen » Ti Heinä 12, 2016 22:34 pm

Naali kirjoitti:
cob kirjoitti:Käytin eka kertaa äskeisessä panossa irish mossia (hieman reilu 1/2 tl per 10 litraa vierrettä), ja sehän toimi keittoastiassa kuin magia, Vierre oli paljon normia kirkkaampaa ja siinä lillui "levälauttoja". Nyt kuitenkaan mulla ei ollut mahdollisuutta tehdä whirlpoolia, tai edes jäähdyttää kattilassa ja antaa lauttojen laskeutua, koska siirsin vierteen melkein samantien semi-no-chill -tavalla jäähtymään muoviastiaan. Siirron tein vanhaan tapaan verkkopussin läpi suodattamalla. Verkkoon toki jäi muhjua kauheasti ja toivottavasti suurin osa mossista, mutta epäilemättä osa puristui verkon läpikin.

Varsinainen kyssäri: auttaako fitteröinnin läpi menneen irish mossin jämät vielä keittämisen/jäähdyttämisen jälkeenkin pudottamaan proteiinisakkaa fermentorin pohjalle, vai olisiko täysi hyöty saadakseen pitänyt jättää levälautat kokonaisuudessaan keittoastiaan? Entä, tiivistääkö irish moss vierteen jäähtyessä rupan niin tiiviiksi ettei kattilaan tarvi jättää litroittain vierremönjää? Eli jos olisin jäähdyttänyt kattilassa, olisiko vierteen saanut lapottua fermentoriin ilman suuria tappioita?


Irish Mossilla ei kaiketi juurikaan ole vaikutusta jos sitä ei keitä vierteen kanssa. Valmiin oluen kirkastamiseen tulee ulkomuistista kaksi vaihtoehtoa mieleen: isinglass ja gelatiini. Nämä molemmat tosin toimivat vain cold-crashin yhteydessä.


Kyllähän gelatiini toimii ilman cold crashiä, tai sitten empiiriset tutkimukseni eivät toimi

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 811
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Vierteen suodatus

ViestiKirjoittaja Naali » Ti Heinä 12, 2016 22:42 pm

seppinen kirjoitti:
Naali kirjoitti:
cob kirjoitti:Käytin eka kertaa äskeisessä panossa irish mossia (hieman reilu 1/2 tl per 10 litraa vierrettä), ja sehän toimi keittoastiassa kuin magia, Vierre oli paljon normia kirkkaampaa ja siinä lillui "levälauttoja". Nyt kuitenkaan mulla ei ollut mahdollisuutta tehdä whirlpoolia, tai edes jäähdyttää kattilassa ja antaa lauttojen laskeutua, koska siirsin vierteen melkein samantien semi-no-chill -tavalla jäähtymään muoviastiaan. Siirron tein vanhaan tapaan verkkopussin läpi suodattamalla. Verkkoon toki jäi muhjua kauheasti ja toivottavasti suurin osa mossista, mutta epäilemättä osa puristui verkon läpikin.

Varsinainen kyssäri: auttaako fitteröinnin läpi menneen irish mossin jämät vielä keittämisen/jäähdyttämisen jälkeenkin pudottamaan proteiinisakkaa fermentorin pohjalle, vai olisiko täysi hyöty saadakseen pitänyt jättää levälautat kokonaisuudessaan keittoastiaan? Entä, tiivistääkö irish moss vierteen jäähtyessä rupan niin tiiviiksi ettei kattilaan tarvi jättää litroittain vierremönjää? Eli jos olisin jäähdyttänyt kattilassa, olisiko vierteen saanut lapottua fermentoriin ilman suuria tappioita?


Irish Mossilla ei kaiketi juurikaan ole vaikutusta jos sitä ei keitä vierteen kanssa. Valmiin oluen kirkastamiseen tulee ulkomuistista kaksi vaihtoehtoa mieleen: isinglass ja gelatiini. Nämä molemmat tosin toimivat vain cold-crashin yhteydessä.


Kyllähän gelatiini toimii ilman cold crashiä, tai sitten empiiriset tutkimukseni eivät toimi


Oho, tämä tuli vaan oletuksena kun ei tuolla hyytelöä ainakaan huoneenlämmössä tee normikäytössä. Tietystikin jäähdytetään se olut kyllä yleensä ennen tarjoilua tavalla tai toisella...
http://www.panimonurkka.fi, toistaiseksi uusin yrittäjä kotiolutainesten kaupassa Suomessa

mkoskin
Oppilas
Oppilas
Viestit: 195
Liittynyt: Ma Huhti 12, 2010 16:54 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen suodatus

ViestiKirjoittaja mkoskin » Ma Heinä 25, 2016 21:22 pm

Minulla on tapana kipata koko keiton jälkeen jäänyt satsi suoraan käymisastiaan. Irish mossia käyttäen se rupa painuu aika tiiviiksi kakuksi käymisastian pohjalle varsin nopeasti, enkä ole havainnut tästä mitään haittavaikutuksia verrattuna siihen aikaan kun jaksoin yrittää keitettyä ja jäähdytettyä vierrettä suodattaa kankaan läpi. Brulosophylla oli tästä joku testi, jossa ei huomattu (toki yhdessä erässä) eroja suodatetun ja suodattamattoman satsin välillä. http://brulosophy.com/2014/06/02/the-great-trub-exbeeriment-results-are-in/

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 271
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen suodatus

ViestiKirjoittaja cob » Su Elo 28, 2016 7:54 am

Onkohan sattumaa vai paransiko irish mossin käyttö oluen makua? Mulla on ollut täysmäskätyissä oluissa jotain outoa sivumakua josta on huomannut ettei olla tekemisissä kauppaoluiden kanssa, hieman tunkkaista ja ehkä väärällä tavalla kitkerää (voiskohan termi olla "astringent") vivahdusta jonka syytä en ole saanut selville. Parissa erässä ilmiö korostui jos sedimenttiä lähti pullon pohjalta yhtään mukaan, mutta tämä on ollut jossain määrin myös oluissa jotka ovat jääkaapissa kirkastuneet täysin kirkkaiksi eikä tuoppiin ole päästetty sedimenttiä.

Nyt tein DIPAn jossa käytin ensimmäisen kerran mossia (ks. edelle) ja mainittu tunkkaisuus on poissa. Olut kirkastui pulloissa nopeammin niinkuin mossin kanssa pitäisikin, mutta puteleissa toki on pohjalla vielä kunnollinen sedimenttikerros eli rupaa on kuitenkin mukana jonkin verran. Onkohan mahdollista että irish moss sitoi pois jotain viljapölyä tms. materiaa joka tuon sivumaun toi tullessaan?
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

marlehtin
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 35
Liittynyt: La Touko 02, 2015 19:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen suodatus

ViestiKirjoittaja marlehtin » Su Elo 28, 2016 12:36 pm

mkoskin kirjoitti:Minulla on tapana kipata koko keiton jälkeen jäänyt satsi suoraan käymisastiaan. Irish mossia käyttäen se rupa painuu aika tiiviiksi kakuksi käymisastian pohjalle varsin nopeasti, enkä ole havainnut tästä mitään haittavaikutuksia verrattuna siihen aikaan kun jaksoin yrittää keitettyä ja jäähdytettyä vierrettä suodattaa kankaan läpi. Brulosophylla oli tästä joku testi, jossa ei huomattu (toki yhdessä erässä) eroja suodatetun ja suodattamattoman satsin välillä. http://brulosophy.com/2014/06/02/the-great-trub-exbeeriment-results-are-in/



Ainoa miinus, mitä tuossa kannattaa miettiä on, että rupa sekoittuu hiivaan, joten jos ottaa sitä talteen, niin massasta vain osa on hiivaa ja voinee vaatia aika paljon laajemman startterin, että lähtee käyntiin.

Mustola
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 363
Liittynyt: To Elo 08, 2013 20:20 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Suomesta
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Viinikka ja Merijärvi

Re: Vierteen suodatus

ViestiKirjoittaja Mustola » Su Elo 28, 2016 21:48 pm

Alkuaikoina siivilöin vierteen voileekankaisen liinan läpi. Kun liina tukkeutu kävin huuhtelemassa ja jatkoin. jossain vaiheessa käytin Irish Mossia ja ei siitäkään mitään huomauteltavaa. Nykyään en siivilöi enkä käytä mitään lisiä. Vierteen keiton jälkeen laitan kattilassa melalla liikettä ja sitten lopuksi vaan jätän melan keskelle reimariksi. suurin osa rupaa menee kauniisti kattilan pohjalle. Jähtyneen vierteen kauhon sammioon ja eikun käymään. sekundääriastiaan siirossa jääkin suurin osa ylimääräsestä töhkästä pois. Muutaman viikon kypsyttely sekundäärissä vielä parantaa tilannetta. Lopputulokseen olen ollut kohtuu tyytyväinen. mielestäni yksi tärkeimpiä asioita sakattoman olusen tuottamisessa on kiireettömyys. Antaa ajan tehdä tehtävänsä.
Kuva
Kuva


Palaa sivulle “Mäskäten”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija