Mäskäystekniikoiden vaikutukset

Täys- & osittaismäskays tekniikat yms.

Valvojat: suorama, Elmo

EeroK
Oppilas
Oppilas
Viestit: 132
Liittynyt: To Huhti 30, 2015 17:49 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Tampere

Mäskäystekniikoiden vaikutukset

ViestiKirjoittaja EeroK » Ke Kesä 01, 2016 19:11 pm

Minkälaisia mielipiteitä monivaiheinfuusio vs yksivaiheinfuusio?

Lähinnä monivaiheisen mahdolliset hyödyt...
Monivaiheisessa Beta-glukanaasi n. 40-45°C, proteolyysitauko n. 50-54°C
ilmeisesti beta-glukanaasitauon tarkoitus on helpottaa siivilöintiä,
kuitenkin tarpeellista vain käytettäessä vehnähiutaleita, ruista tai kauraa

Proteolyysitauosta onko kokemuksia, onko parantanut oluen kirkkautta?
Ja kuinka pitkä tauko kannattaa pitää?

How to brew- sivustolta löytyi tällainen kaava, 40C- 60C- 70C- puoli tuntia kussakin lämpötilassa.
Yleisimmin ohjeissa sokeroitumistauko taitaa olla 64-67C tunnin verran tai
täyteläisempää ja maltaisempaa olutta tavoitellessa 68-70C

jasenpee
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 62
Liittynyt: Ke Elo 28, 2013 14:39 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Susiraja
18 tai yli: Olen

Re: Mäskäystekniikoiden vaikutukset

ViestiKirjoittaja jasenpee » To Kesä 02, 2016 9:33 am

Tuolla hyvää tietoa mäskäyksestä.
http://www.pcuf.fi/~jarmala/0kkmaska.html

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2981
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Mäskäystekniikoiden vaikutukset

ViestiKirjoittaja äyni » To Kesä 02, 2016 9:59 am

jasenpee kirjoitti:Tuolla hyvää tietoa mäskäyksestä.
http://www.pcuf.fi/~jarmala/0kkmaska.html



Periaateessa joo, mutta onhan tuo hieman vanhentunutta tietoa osin.

Modernilla pitkälle modifioituneella maltaalla muut kuin sokeroitumistauot ovat saannon kannalta huomattavasti vähemmän merkityksellisiä kuin perinteisimmillä mallaslaaduilla.

Kaiken lisäksi eri tauot toimii hieman eri tavalla maltaasta, prosessista ja laitteistosta riippuen. Kannattaa testata ihan itse, niin voi päästä vähän jyvälle siitä, miten merkityksellisiä vaivaan nähden noi itselle on.

Mustola
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 375
Liittynyt: To Elo 08, 2013 20:20 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Suomesta
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Viinikka ja Merijärvi

Re: Mäskäystekniikoiden vaikutukset

ViestiKirjoittaja Mustola » To Kesä 02, 2016 15:49 pm

äyni kirjoitti:
jasenpee kirjoitti:Tuolla hyvää tietoa mäskäyksestä.
http://www.pcuf.fi/~jarmala/0kkmaska.html



Periaateessa joo, mutta onhan tuo hieman vanhentunutta tietoa osin.

Modernilla pitkälle modifioituneella maltaalla muut kuin sokeroitumistauot ovat saannon kannalta huomattavasti vähemmän merkityksellisiä kuin perinteisimmillä mallaslaaduilla.

Kaiken lisäksi eri tauot toimii hieman eri tavalla maltaasta, prosessista ja laitteistosta riippuen. Kannattaa testata ihan itse, niin voi päästä vähän jyvälle siitä, miten merkityksellisiä vaivaan nähden noi itselle on.

Oma kokemukseni on, että ei maksa vaivaa yrittää turhan monimutkaisia sydeemeitä. Mäskäystehokkuus pysyy nykymaltailla hyvänä vaikkei niin mahdottomasti steppaile.
Oma jo varsin vakiintunut kaavani on
Sokeroitumistauko 60-80min
Ulosmäskäys 15min
Joskus mietin pitäisikö tuo ulosmäskäyskin unohtaa pois ohjelmasta, mutta toistaiseksi se on ohjelmassa.
Vehnäolut taitaapi olla ainoa poikkeus ... Varmuuden vuoksi steppaisin heti tuolta 30 asteen tuntumista alkaen... Tai ainakin kylvettäisin maltaita pikkuhiljaa lämpimämmiksi kuumaa vettä sekaan "löylyksi" lisäämällä...

Avatar
BrewZealot
Kisälli
Kisälli
Viestit: 707
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Mäskäystekniikoiden vaikutukset

ViestiKirjoittaja BrewZealot » To Kesä 02, 2016 16:53 pm

Minulla on vakiona noin 60 min mäskäys sokeroitumisessa ja ulosmäskäys=erähuuhtelu noin vartin tai 20 minuuttia. Hyvin pelittää!

kanerjus
Oppilas
Oppilas
Viestit: 193
Liittynyt: La Loka 04, 2014 0:12 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: orimattila
18 tai yli: Olen

Re: Mäskäystekniikoiden vaikutukset

ViestiKirjoittaja kanerjus » To Kesä 02, 2016 18:23 pm

itsellä ulosmäskäys parantaa vierteen juoksevuutta silmin nähden ja kun vierre pitää kuitenkin jossain vaiheessa lämmittää kiehuvaksi niin ulosmäskäyksestä ei ole ylimääräistä vaivaakaan.

EeroK
Oppilas
Oppilas
Viestit: 132
Liittynyt: To Huhti 30, 2015 17:49 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Tampere

Re: Mäskäystekniikoiden vaikutukset

ViestiKirjoittaja EeroK » To Kesä 02, 2016 22:48 pm

Entäs huuhteluvaiheessa oletteko tarkkailleet ominaispainoa (mäskikattilasta tulevan vierteen)?
Alle 1,010 ei ilmeisesti sais mennä, alkaa irtoon tanniineja ja virhemakuja.
Ei saisi siis ylihuuhdella, tämä oli ihan uutta tietoa mulle.

Matts
Kisälli
Kisälli
Viestit: 679
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: Mäskäystekniikoiden vaikutukset

ViestiKirjoittaja Matts » Pe Kesä 03, 2016 10:29 am

Joskus ite vielasen, mutta käytännössä esmes yhellä batchillä huuhdottaessa ei moisesta ole paljoa vaaraa.

Ei liity varasinaisesti asiaan, mutta sellanen "Don't Panic"-tyylinen juttu pitäs kyllä olla FAQ:na foorumilla.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 392
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Mäskäystekniikoiden vaikutukset

ViestiKirjoittaja cob » To Marras 17, 2016 18:56 pm

Ulosmäskäyksestä: varsinkin vahvempia oluita BIABina tehdessä ainoa huuhtelukierros on samalla ulosmäskäys. Mäskäyksen vesi-viljasuhteen jos säätää sopivaksi, jää huuhteluvedelle kiintiötä kohtalaisen vähän - yleensä niin vähän että se pitää laskurin mukaan olla 100C jotta mäskin sekaan kaadettaessa lopputulos on ulosmäskäysalueella.

Vaikuttaakohan kiehuvan veden kaataminen kuivaksi puristellun mäskin sekaan haitallisesti makuun? Seoksen lämpötila varmaankin putoaa aika äkkiä 70-80C väliin eli maltaat jäähdyttävät huuhteluveden, mutta ehtiiköhän tuota ennen maltaista irrota jotain sivumakua?
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

EeroK
Oppilas
Oppilas
Viestit: 132
Liittynyt: To Huhti 30, 2015 17:49 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Tampere

Re: Mäskäystekniikoiden vaikutukset

ViestiKirjoittaja EeroK » To Marras 17, 2016 22:40 pm

Liian kuumalla vedellä (85+) huuhdeltaessa saattaa syntyä tanniinisia sivumakuja
ilmeisesti.

Dipadude
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 43
Liittynyt: Su Elo 28, 2016 15:44 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Mäskäystekniikoiden vaikutukset

ViestiKirjoittaja Dipadude » Su Joulu 18, 2016 23:29 pm

Heitän tähän jatkoksi mielenkiintoisen kokemuksen. Siirryin pussimäskäämisestä Grainfatherin käyttäjäksi ja eka vehnäsatsi 50% vehnä / 50% pale ale tuli n. 97 % tehoilla mäskättyä. Tein reseptin ihan normaalilla 75 tehoilla, mutta jostain kumman syystä tuo eka satsi antoi aikahyvän vierteen aikaiseksi. Sinänsä harmittaa kun kerrankin yritin tähdätä semmoiseen kivaan 4.5 % abv tasoon.

No täytyy kattoo mitä jatkossa tulee vai oliko tässä vain jokin vahinko takana.

petedad
Oppilas
Oppilas
Viestit: 139
Liittynyt: Ti Huhti 14, 2015 0:33 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kaustinen
18 tai yli: Olen

Re: Mäskäystekniikoiden vaikutukset

ViestiKirjoittaja petedad » Ma Joulu 19, 2016 7:07 am

Onko tuollainen 97% edes mahdollista?

Dipadude
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 43
Liittynyt: Su Elo 28, 2016 15:44 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Mäskäystekniikoiden vaikutukset

ViestiKirjoittaja Dipadude » Ma Joulu 19, 2016 8:09 am

No sitä mietin itsekkin ja tutkin asiaa netistä, vaikuttaisi että se on mahdollista, mutta lähinnä kait kaupallisilla panimoilla. Mutta oli jenkkifoorumeilla jotain vastaavia kokemuksia. Ehkä tähdet oli kohdallaan.

EeroK
Oppilas
Oppilas
Viestit: 132
Liittynyt: To Huhti 30, 2015 17:49 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Tampere

Re: Mäskäystekniikoiden vaikutukset

ViestiKirjoittaja EeroK » Su Tammi 29, 2017 11:29 am

Tuli tuossa vastaan saison-resepti, jossa roasted barley-maltaita uitetaan yön yli litrassa kylmää vettä.
Sitten panopäivänä filtteröidään kahvisuodattimen läpi ja lisätään keittovaiheessa. Mikä idea tällä mahtaa olla?
Pehmeämpi maku?

https://www.homebrewersassociation.org/ ... recipe-iv/

Avatar
BrewZealot
Kisälli
Kisälli
Viestit: 707
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Mäskäystekniikoiden vaikutukset

ViestiKirjoittaja BrewZealot » La Helmi 04, 2017 22:59 pm

Rosted barleylla en ole koittanut, mutta mustamaltaita olen liottanut yön yli huoneenlämpöisessä vedesä. Niistä irtosi sopivasti paahdetta ja väriä, mutta ei tullut lainkaan kitkeryyttä tai tuhkaisuutta. Varmaan sama funktio. Maku ja väri irti ilman sivuoireita.


Palaa sivulle “Mäskäten”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa