Muinaisolut vai mikä muu kummajainen

Täys- & osittaismäskays tekniikat yms.

Valvojat: suorama, Elmo

Humalisto
Oppilas
Oppilas
Viestit: 190
Liittynyt: Su Marras 23, 2014 14:59 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Muinaisolut vai mikä muu kummajainen

ViestiKirjoittaja Humalisto » Ti Touko 17, 2016 17:47 pm

Selostin tuohon Nyt Mokasin ketjuun eilisiä haavereita keittokattilan kanssa, mutta se mitä vierteelle tapahtui tämän jälkeen onkin melkoinen yllätys.

Keittokattila lakkasi siis toimimasta kesken mäskäyksen ja mäskäyslämpötila jäi ~50C kieppeille. En luonnollisesti saanut vierrettä keitettyä, enkä humaloitua, mutta en raaskinut kaataa sitä viemäristäkään alas, vaan heitin huumorilla pönttöön ja humalat sukkkaan (50g Magnum + 25g Minstrel 13l erään) ja hiivasin aivan liian lämpimänä (~40C) kaapin perältä löytyneellä yli vuoden vanhalla Coopers Lager -alehiivalla.

Nyt töistä kotiin palatessa eteiseen asti tuoksui hyvin voimakas mango. Kun katsoin sammion lämpömittaria se näytti 28C (huonelämpötila 20C). Ja kihisee niin pirusti koeputkessakin. :) Alle vuorokaudessa SG 1.040 -> 1.015.

Ja täytyy sanoa, että lukuunottamatta mäskin pohjaanpalamisesta tullutta vivahdetta ja sahtimaltaan muhjuja, tämä on sangen mainio juoma. Jos yhdellä sanalla pitäisi kuvata, niin ohrapirtelöä. :) Tulee aika vahvasti sellainen siideri tai simaviba, kun varsinainen katkerohumala puuttuu ja on vain aromihumalan (tai oikeammin kuivahumaloinnin) kirpeyttä. (Voi kostautua tämä keskenkäyneen juominen ennenpitkää)

Nyt mietinkin, onko tällaiselle oluttyylille mitään esikuvaa? Maailmalla "muinaisoluet" taitaa olla seuraava trendi kunhan ipat ja nyt vielä nousussa olevat brettat on juotu loppuun. Tässä voisi olla jotain samanlaista twistiä juuri sen tähden, että vierrettä ei ole keitetty ollenkaan.

Ainakaan vuorokauden käyttämisen jälkeen hygieniaongelmat eivät maistu. Toisaalta ajattelinkin, että jos tästä tulee hapanolut, niin saa tulla.

Sitten mietin, että jos tämä tätä tahtia käy, niin tämä on varmaan kegityskunnossa parin päivän päästä. Kokeeksi voisi tietysti kegittää osan ja osan jättää sammioon vielä pariksi viikoksi.

Ja vielä: onkohan tuon sahtimuhjun suodattamiseen mitään järkevää tekniikkaa? En viitsisi kaikkea laskea tynnyreihin. Toki kirkastunee itsestään hieman kun pääkäyminen loppuu.

laitos
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 65
Liittynyt: Ke Marras 18, 2015 11:24 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Sauvo
18 tai yli: Olen

Re: Muinaisolut vai mikä muu kummajainen

ViestiKirjoittaja laitos » Ti Touko 17, 2016 19:13 pm

Kaupasta gelatiinijauhetta, kiehauta 1dl vettä ja kun se on jäähtynyt n. 60C lämpötilaan, sekoita sekaan teelusikallinen gelatiinia. Anna liueta lasissa rauhassa 15-30min (sekoita välillä) ja sen jälkeen kippaat käymisastiaan.

Edit: sitoo siis kiinteän aineksen käymisastian pohjalle ja kirkastaa oluen. On myös mukava lapota vaikka primääristä kegiin kun pohjalla on gelatiinikakku joka ei pöllyä vaikka lapolla sörkkisi.

Teppo saalasmaa
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 212
Liittynyt: Ke Touko 04, 2016 9:46 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuikkapanta
18 tai yli: Olen

Re: Muinaisolut vai mikä muu kummajainen

ViestiKirjoittaja Teppo saalasmaa » Ma Touko 30, 2016 15:35 pm

Tuo gelatiini toimii vissiin myös ihan huoneenlämpöiseen olueeseen sekoitettuna?

Humalisto
Oppilas
Oppilas
Viestit: 190
Liittynyt: Su Marras 23, 2014 14:59 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Muinaisolut vai mikä muu kummajainen

ViestiKirjoittaja Humalisto » Ma Touko 30, 2016 19:39 pm

Aikani kypsyteltyä lopputulos muistuttaa eniten sahtia, vaikka sahdiksi saisi olla vähän tukevampaa. Kuivahumalointi hävisi kyllä melkein kokonaan sen parin viikon aikana, kun tuo oli sammiossa. Mitään kovin kummallista virhemakua tähän ei tullut ja kävi kuivemmaksi kuin olueni yleensä, vaikka mäskäyslämpötila oli aivan liian alhainen, jos teoriaa entsyymitoiminnasta on uskominen. Jos olisin malttanut jäähdyttää satsin ja hiivata ~20C-asteisena, olisi varmaan tullut ihan kelpo pseudosahtia. Nyt tuo ~40C-asteen hiivaus ja 28C-käyminen pari vuorokautta (käyminen oli erittäin villiä ja tuotti paljon lämpöä) aiheutti suhteellisen dominoivan voin maun, jonka tosin vähän odotan häviävän säilytyksessä. Erittäin voimakas mangon haju, joka leijaili aluksi koko kämpässä tuosta kuitenkin hävisi. No, oppia ikä kaikki. Ilmeisesti laitteeni ja tilani ovat sen verran puhtaita, että kovin pahaa kontaminaatiota ei tullut, vaikka vierre jäi keittämättä ja mäskäyslämpötila oli sellainen, jossa eliöt vielä saattavat selvitä. Ehkäpä tästä oppia ottaneena teen joskus yhden satsin ihan perinteistä sahtia.

En sitten loppuviimeksi laittanut gelatiinia joukkoon, kun muhju näytti laskeutuvan pohjalle itsestään ihan nätisti.


Palaa sivulle “Mäskäten”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa