Guiness

Täys- & osittaismäskays tekniikat yms.

Valvojat: suorama, Elmo

masafi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 569
Liittynyt: La Heinä 25, 2015 15:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Pirkanmaa
18 tai yli: Olen

Guiness

ViestiKirjoittaja masafi » Su Tammi 24, 2016 19:19 pm

Olisko vinkkii reseptistä millä pääsisi lähelle guinessia pussi mäskäämällä? :jano:
RDWHAHB

PekkaPeitsi
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 32
Liittynyt: To Maalis 12, 2015 13:07 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Saksa
18 tai yli: Olen

Re: Guiness

ViestiKirjoittaja PekkaPeitsi » Ma Tammi 25, 2016 8:28 am

Kirjassa "Pane olutta" on seuraava ohje Guinness-kloonille:

Eräkoko 10 litraa
OG: 1.041
FG: 1.010
Alkoholia 4.2% vol.
IBU: 42

Maltaat:
1.45 kg pale ale
350 g paahdettua ohraa
100g ohrahiutaleita
50g kaurahiutaleita
50g Thomas Fawcett Crystal Malt (tai vastaava)
40g hapanmallasta

Mäskäys 75 min 65.5 asteessa

Humalat:
10g Target 60 min
15g East Kent Goldings 60 min

Hiiva:
Wyeast 1084 Irish Ale
Pääkäyminen 20 astetta 3 viikkoa. Pullokypsytys 4 viikkoa.


Ei kun kokeilemaan. Kerro sitten millaista tuli!

masafi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 569
Liittynyt: La Heinä 25, 2015 15:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Pirkanmaa
18 tai yli: Olen

Re: Guiness

ViestiKirjoittaja masafi » Ma Tammi 25, 2016 21:19 pm

|:) Ok,kiitti
RDWHAHB

petedad
Oppilas
Oppilas
Viestit: 121
Liittynyt: Ti Huhti 14, 2015 0:33 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kaustinen
18 tai yli: Olen

Re: Guiness

ViestiKirjoittaja petedad » Ti Tammi 26, 2016 14:08 pm

Sitten vielä typetys, niin voi alkaa vertailla. Hiilidioksidiko ei oikein toimi Guinnesissa

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Guiness

ViestiKirjoittaja suorama » Pe Maalis 11, 2016 17:13 pm

Tässä oma viritelmä lähes 10 vuoden takaa.
Vierteen lasku oli muistaakseni kohtalaisen hidasta. Mutta lopputulos palkitsi.
Matala hiilihappoisuus eduksi sitten kun pulloja aukoo.
Kegin kanssa toki typpikin onnistuu. =)

Stoutin resepti mäskäyksen osalta on seuraava.

1,70kg Pale Malt (7 EBC) 70,2%
0,47kg Ohra hiutaleita (nalle) 19,5% (Guinness 25-30% ?)
0,25kg Black Malt (1400 EBC) 10,3% (Guinness ~10% ?)

12,0g Target [10%] (60min) 23,5 IBU
4,88g E.K Goldings [6,5%] (30min) 4,8 IBU
4,88g E.K Goldings (15min) 3,1 IBU
4,88g E.K Goldings (5min) 1,2 IBU

Mäskäys:
Maltaiden päälle 6,3litraa 74,4 C vettä joten lämpötila pitäisi olla 67,8 C tämä pidetään 60 min
Lisätään 3,6litraa 91,5 C vettä joten lämpö nousee 75,6 C tämä pidetään 10 min

Laskennalliset Strategiset mitat:

OG 1,044
FG 1,011
Väri 82,1 EBC (Guinness 115 ?)
Katkerot 32,6 (Guinness 33 ?) IBU
AAU 2,0
4,3 Vol%
n.204 kcal/tuoppi

Tuosta siis saaliina reilu 13litraa olutta aikoinaan.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

masafi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 569
Liittynyt: La Heinä 25, 2015 15:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Pirkanmaa
18 tai yli: Olen

Re: Guiness

ViestiKirjoittaja masafi » Pe Maalis 11, 2016 21:08 pm

=) Ja hyvää oli kuin laitoit reseptin.Tuli Kiinasta tynnyrin lämmitin matto ja stc-tonniset .Kokeilen kun saan caterin portalin mäskäykseen ja klarsteinin keittoon.stc-1000 anturi pitäs saada mäskin sekaan.Ehkä laitan cu putken umpeen ja anturi sisään.Sitten mäskin sekaan mäskäytymisen ajaksi.
RDWHAHB

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Guiness

ViestiKirjoittaja suorama » La Maalis 12, 2016 2:06 am

Aikaahan tuosta on. Mutta erittäin hyvä siitä tuli. Nyt käyttäisin ehkä vähemmän mallasta ja mäskäisin matalammassa lämmössä. Sillä jos oikein muistan, oli tuo makeampaa kuin Guinness. Ei siis ollut aivan Dry Stout meininkiä. Vaikkakin maku oli muuten hyvin lähellä. Kehuttu juoma se oli.
Pussimäskäyksessä en usko olevan ongelmia vierteen erilleen saamisessa. Tuo oli sellaista aikaa kun käytin kylmälaukkua mäskäimenä.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Matts
Kisälli
Kisälli
Viestit: 635
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: Guiness

ViestiKirjoittaja Matts » La Maalis 12, 2016 12:59 pm

https://www.youtube.com/watch?v=7ADJoeKFMqk

Tuosson kans hyvä episodi Brewing TV:ltä irish stoutista. Tekevät sekä modernin version että origgis guinness kloonin.

Avatar
timox
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 43
Liittynyt: La Loka 17, 2015 20:49 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Jokioinen
18 tai yli: Olen

Re: Guiness

ViestiKirjoittaja timox » Ti Huhti 26, 2016 12:39 pm

Laitoin viikonloppuna tulemaan tuon Pane Olutta -kirjan ohjeella Guinness-kloonin. Pakko oli maistaa miltä tällä hetkellä maistuu ja pakko sanoa että maun perusteella olisi ollut sokkona vaikeaa sanoa onko kyseessä aito tavara vai klooni. Tosin sitä aitoa olisi pitänyt seisottaa vuorokauden verran pöydällä ensin mutta maun perusteella mennään kyllä toistaiseksi aika lähellä...

Kissala
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 26
Liittynyt: To Marras 05, 2015 21:58 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lappeenranta
18 tai yli: Olen

Re: Guiness

ViestiKirjoittaja Kissala » Su Touko 08, 2016 13:44 pm

Tilasin tänään tuon Pane Olutta kirjan reseptin guinesskloonin tarvikkeet ja olisi tarkoitus tehdä ensimmäinen olut mäskäämällä. Mitenhän tuon jälkikäymissokerin kanssa? Ohjeessa ei ainakaan ollut mitään suosituksia määriin että saisi hiilihappomäärän suht lähelle otollista tämäntyyliselle oluelle.

Avatar
BrewZealot
Kisälli
Kisälli
Viestit: 682
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Guiness

ViestiKirjoittaja BrewZealot » La Touko 14, 2016 0:31 am

Pikaisella googletuksella 1.2 volssia olisi sopiva.
Tuon laskurin avulla saa arvioitua sokerimäärät:
http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

Edit. lisätty linkki

Kissala
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 26
Liittynyt: To Marras 05, 2015 21:58 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lappeenranta
18 tai yli: Olen

Re: Guiness

ViestiKirjoittaja Kissala » Ma Touko 16, 2016 14:37 pm

Kiitos suuresti! Pönttö pulputtaa jo kivasti ja kaikki meni ensimmäisessä täysmäskäyksessä yllättävänkin hyvin! Nyt odotellaan pitkiä viikkoja.

Panimo Ruukki
Jäsen
Jäsen
Viestit: 2
Liittynyt: Pe Kesä 24, 2016 14:12 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Maalahti
18 tai yli: Olen
Viesti:

Re: Guiness

ViestiKirjoittaja Panimo Ruukki » Pe Kesä 24, 2016 14:18 pm

Tämä kiinnostaisi. Pitää ottaa projektiksi ja laittaa raportia tuleeko hommasta yhtään mitään.

lehtinel
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 56
Liittynyt: To Elo 04, 2016 15:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Loviisa
18 tai yli: Olen

Re: Guiness

ViestiKirjoittaja lehtinel » Pe Syys 09, 2016 10:24 am

Itsellä myös tämä kirjasen (on muuten mainio kirja) Guinness klooni suunitteilla. Wyeastin 1084 oli putiikista loppu niin laittelen Safale S-04:lla menemään. Tulee olemaan mielenkiintoista ja antoisaa, varmasti ;)

lehtinel
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 56
Liittynyt: To Elo 04, 2016 15:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Loviisa
18 tai yli: Olen

Re: Guiness

ViestiKirjoittaja lehtinel » Ma Syys 19, 2016 8:09 am

Eilen pistin panien Guiness-kloonin mokoman. Tuplasin röyhkeästi ja rohkeasti tuon Pane Olutta kirjan reseptin, mahtu justiisa panovehkeisiin. Spargen hoidin vierrettä kierrättämällä, arviolta noin 3-4l liruttelin uudelleen maltaiden lävitse. Käymisastiaan sain vajaa 20l.

Ei täysin putkeen mennyt kun OG osu johonkin 1.035 paikkeille (1.041 oli targetti), tosin tuo ominiaispainomittari on pirun hankala lukea tarkasti ja voi helposti heittää.

Rocco
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 30
Liittynyt: Ke Maalis 23, 2016 9:09 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Guiness

ViestiKirjoittaja Rocco » Ma Syys 19, 2016 16:20 pm

Raportoitko sitten millaista tuli.

Koitin suoraman reseptillä ja ihan hyvää tuli, tosin sellainen "kermaisuus" puuttui, ja vähän liian paahteista omaan makuun. Johtui ehkä hiivasta, S-04.

lehtinel
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 56
Liittynyt: To Elo 04, 2016 15:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Loviisa
18 tai yli: Olen

Re: Guiness

ViestiKirjoittaja lehtinel » Ma Syys 19, 2016 19:17 pm

Juu, koitan muistaa palata aiheeseen kun tuo on juomakelpoista. Otin myös talteen litran pari vierrettä jonka pakastin, ajattelin skipata erillisen sokeroinnin ja lisätä nuo sitten sulateltuna & keitettynä pullotusvaiheessa. Nyt olis myös mahdollisuus ottaa se tuopilinen tjsp. vierrettä jonka antais hapantua ja lisätä lopussa samalla tapaa.

En vain hirveästi viittis lähteä säätämään kun kyseessä vasta toinen panokerta ;) Melkonen Holy Grail koko Guinness jos googlen hakuja kahtelloo, kaikenmoisia säätömahdollisuuksia.

Pirun iloisesti läks poriseen, käymislämpötila siinä 19.5-20.5c paikkeilla. Kyljen mittari näyttää 24c:tä - hyvin lämmittää käyminen.

Tunnelmakuvia:

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

lehtinel
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 56
Liittynyt: To Elo 04, 2016 15:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Loviisa
18 tai yli: Olen

Re: Guiness

ViestiKirjoittaja lehtinel » La Syys 24, 2016 21:03 pm

Ohops, tulipas reilun kokoset noista viimesistä kuvista.. prkl.

Noh, melkeen viikon käyny, pulputtelee vielä satunnaisesti, ominaispaino n. 1.010. Kalibroin tuota mittariani veden avulla tänään ja katoin että siinä olis aina korjattavaa aika reilusti. Tämän vierteen mittasin 1.035 kun reseptin mukaan piti olla 1.041 ja taisinkin olla lähempänä sitä kuin aluksi luulin. Olin myös tästä pytyn ekasta mittauksesta huolissani kun n. 1.005 näytti, rupes jo pelottamaan että tulee kotikalja Guinnessiä. ;)

Nooh, pelko pois. Koemaistiaiset tiistaina ja tänään lupaa oikein hyvää. Tiistaina laiha, sokerinen, paahteinen, todella nuori (ylläri), tänään paljon kypsempi, edelleen paahteinen, guinnesmainen selkeästi. Tulee jännät viikot ku pitää odotella.

lehtinel
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 56
Liittynyt: To Elo 04, 2016 15:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Loviisa
18 tai yli: Olen

Re: Guiness

ViestiKirjoittaja lehtinel » Ti Loka 11, 2016 23:57 pm

42 pulloa anto satsi, erittäin hyvä maku pulloon mennessö. Ei sivumakuja nimeksikään, pitkään viipyvä, paahteinen jälkimaku.

Sitten vielä 4 viikkoa odottelua... :super:

lehtinel
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 56
Liittynyt: To Elo 04, 2016 15:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Loviisa
18 tai yli: Olen

Re: Guiness

ViestiKirjoittaja lehtinel » Pe Loka 21, 2016 10:31 am

Kaksi viikkoa pullossa takana. Kaataessa saa mukavasti vaahtoa. Maku hyvin tasapainoinen, paahto tulee hyvin esille, kiva paahteisuus. Se mitä jään vielä tässä vaiheessa kaipaamaan on Guinnessin "mouthfeel" eli tietty tukevuus runkoon. Nyt on hyvin laihahtava suutuntuma. En tiedä tuoko aika sitäkään tähän...


Palaa sivulle “Mäskäten”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa