Valkuaiset/pils maltaat

Täys- & osittaismäskays tekniikat yms.

Valvojat: suorama, Elmo

tiribeer
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 95
Liittynyt: Ke Touko 21, 2008 8:36 am

Valkuaiset/pils maltaat

ViestiKirjoittaja tiribeer » Ma Maalis 16, 2009 14:00 pm

Eli olen kahteen otteeseen tehnyt (lue: yrittänyt tehdä..:)) laageria, toisella kerralla tummaa ja nyt vaalea. Ensimmäisellä kerralla mäskäys tunti single infusion 65 astetta ja nyt sitten asteittain 30 min 50 asteessa ja 40 min 65 astetta, jonka jälkeen 75 varttitunti. Molemmilla kerroilla vierteen pohjalla on usean sentin kerros vierrettä, jossa leijuu valkoista tavaraa eli mitä ilmeisimmin valkuaisaineita.

1. Eepoksista luin, että sen voi aiheuttaa esim. se,huuhtelee mäskin yli 76 asteisella vedellä. Näin ei kuitenkaan tehty.
2. Toisakseen herää kysymys, että onko yksinkertaisesti se pils -mallas, jota käytettiin tullut tiensä päähän?
3. Mietittiin, että käymisen yhteydessä nuo ehkä hiivan mukana häipyy itse satsista?

Onko kellään vastaavia kokemuksia ja kenties vastausta ongelmaan?

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2811
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Valkuaiset/pils maltaat

ViestiKirjoittaja suorama » Ma Maalis 16, 2009 14:12 pm

Kysymys, oletko kierrättänyt vierrettä takasin siilausastiaan, niin kauan, että vierre on kirkasta. Vai lasketko suoraan kattilaan ja keität? Onko tuo valkoinen siis ennen keittoa vai keiton jälkeen?

1. En osaa sanoa, varmaakin näin jos kerran niin olet lukenut.
2. Oletko saanut oluen onnistumaan vai eikö olutta ole tullut ollenkaan valmiikisi asti?
3. Näin uskon minäkin.

Oleko siis koittanut tehdä muistakin maltaista samalla menetelmällä ja näissä ei ole ollut tuota ominaisuutta?
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

tiribeer
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 95
Liittynyt: Ke Touko 21, 2008 8:36 am

Re: Valkuaiset/pils maltaat

ViestiKirjoittaja tiribeer » Ma Maalis 16, 2009 14:52 pm

Ei suoriteta kierrätystä vaan keittokattilassa olevasta siivilästä lasketaan aina erilliseen astiaan muutama kerta ja todetaan, että kirkasta on ja sen jälkeen otetaan vierrettä talteen. Tässä vaiheessa valkuaisia ei huomattu.

Keiton yhteydessä sitten otettiin keittokattilasta desi, jotta voidaan tarkastaa OG, jotta pitääkö vielä keittää kokoon ja tällöin huomattiin, että mittalasi oli aivan täynnä valkoista sakkaa. Sitten keiton päätyttyä alettiin laskemaan suoraan levyjäähdyttimen läpi vierrettä käymisastiaan ja tavara oli erinomaisen kirkasta. Loppua kohden mentäessä nähtiin putkesta, että tulee joko ilmakuplia tai sakkaa ja keskeytettiin. Kurkkaus keittoastian pohjalle osoitti, että siellä oli vielä n. litra vierrettä, jossa runsaasti tätä valkoista sakkaa.

2. Ensimmäinen satsi, jossa vastaavaa huomattiin oli oikeastaan ensimmäinen epäonnistunut olut. Olut oli sameaa ja maussa oli liuotinmaisuutta.

Kaikki muut oluet on onnistuneet ja valkoista sakkaa ei olla huomattu. Niin ja nämä muut oluet on olleet alea, stouttia, esb kloonia etc. Eli ei laageria.

epe
Oppilas
Oppilas
Viestit: 161
Liittynyt: To Tammi 17, 2008 14:33 pm
Paikkakunta: Rauma

Re: Valkuaiset/pils maltaat

ViestiKirjoittaja epe » Ma Maalis 16, 2009 15:06 pm

Kyllähän kylmä- ja kuumasaostumaa on jäähdytetyn vierreattilan pohjalla reippaasti. Kuumasaostumaa voi kuoria poi kiehuvan vierteen pinnalta. Nuhjuista proteiinisakkaa on hankala siivilöidä pois, koska se menee harvasta sihdistä läpi ja tukkii herkästi kankaan. Saostumia voi dekantoida pois, mutta siinä menettää hyvää vierrettäkin vähän.

Periaatteessa rupa ei ole hyvästä käymisastiassa. Itse olen kuitenkin antanut ruvan mennä käymisastiaan jossa se painuu pohjalle ja tiivistyy sedimentoituvan hiivan alle. Rupakerros näyttää aluksi huolestuttavan paksulta, mutta painuu yllättävän paljon kasaan. En usko, että ruvasta juuri mitään haittaa, jos käytetään kakkosastiaa, koska silloin oluen ei tarvitse antaa olla rupaisen sakan päällä kauaa. Jos ei käytä kakkosta ei olutta kannata pitää ruvan ja hiivan päällä turhaan sen kypsyttyä pullokuntoon.
Kalipott pöyttän golatt gon toop täytten solatt.

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2811
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Valkuaiset/pils maltaat

ViestiKirjoittaja suorama » Ma Maalis 16, 2009 19:14 pm

Jeps jee.
epe vastasikin hyvin jo, mutta siihen liuotinmaisuuteen. Oliko kyseessä lagerhiiva? Mikä oli käymislämpötila entä tehtiinkö kaikki varastoiminen ja kypsyttely jonka lagerhiiva vaatii? (esim. 7pv primääri (10-15C), ~4-5vko lagerointi (5-10C), päivä pari diasetyylitaukoa (15-18C), 3-5 vko pullovarastointi lämpöisessä(15-18C) ja jäähdytys(~7C)) Olihan hiivaa tarpeeksi?
Liuotinmaiset maut ja tuoksut tulevat käymisteitse joko hiivasta tai kontaminaatoista. Tosin yleisimmin kontaminaatio tuo viemärin mieleen :? Jos kyseessä oli lagerhiiva ja olut oli sameaa oli olut todennäköisesti vielä pahasti kesken, tai sitten jokin kontaminaatio vaivasi sitä. Ainakin päätellen välineistökuvauksestasi, vierteen jäähdytys tapahtuu nopeasti joten kylmäsaostumakin on hoidossa (aiheutaa sameutta kun olut on kylmää, mutta ei vaikuta makuun).
Ehkä mielenkiintoisinta keitoksissasi on se ettet ole ennen rupaa huomannut :?:
Liitteet
WortSamples.jpg
Mitä enemmän rupaa "tuubissa", sen parempi keitto.
WortSamples.jpg (17.75 KiB) Katsottu 2458 kertaa
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

tiribeer
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 95
Liittynyt: Ke Touko 21, 2008 8:36 am

Re: Valkuaiset/pils maltaat

ViestiKirjoittaja tiribeer » Ma Maalis 16, 2009 21:59 pm

Kyllä alko nyt naurattamaan eli rupaahan se tietenkin on. Varmaan johtuu stouttimieltymyksistä, että rupaa ei liiemmälti ole näkyny. Täytyypä alkaa virittelemään whirlpool..:)

Kyllä sen edellisen lagerin kanssa varmastikkin liian nopsaan kävi pullot kaupaksi. Onko tosi, että lagereiden kohdalla tarvitaan noinkin lämmintä pullovarastointia ja noin pitkä aika?


Palaa sivulle “Mäskäten”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa