Sivu 1/1

Vierteen jäähdytys

Lähetetty: To Tammi 17, 2008 11:08 am
Kirjoittaja kevnev
Tässä muutamia pienen budjetin ratkaisumalleja vierteenjäähdyttimen hommaamiseen.

1. Auton sisätilan lämmitin. Löytyy sadoittain romuttamoilta. Perustuu siihen, että jäähdydtysneste kiertää putkessa ja lämmittää sen ympärillä olevaa säleikköä. Kylmä ilma virtaa säleikön läpi ja lämpenee samalla. Lämmityspinta-alaa on säleikön ansiosta runsaasti. käyttö vierteen jäähdyttämiseen: Toimii vastakkaisella periaatteella. Kylmä vesi kiertää putkistossa ja jäähdyttää säleikön. Laite upotetaan kiehuvan kuumaan vierteeseen. Lämpö siirtyy kiertoveteen, ja sitä kautta lavuaariin. 20 litraa vierrettä jäähtyy viidessä minuutissa.

Hyviä puolia:

- halpa
- nopea
- kompakti

Huonoja puolia:

- säleikköön tarttuu humalan lehtiä etc. -> vaikea puhdistaa. Desinfiointi onnistuu kuitenkin upottamalla kiehuvaan veteen tai vierteeseen.

2. Maatilan maidonlauhdutin. Alumiiniputkesta tehty kierukka. Löytyy maatiloilta. Ei käytetä enää misään, koska modernimmat lauhduttimet käytössä. Omani sain tutun maatilalta varaston nurkasta. Kierukka on aika leveä. Ei mahdu 16.5 litran teräskattilaan, mutta menee hyvin 30 litran alumiinikattilaan.

Hyviä puolia:

- halpa (ilmainen)
- nopea. 20 litraa jäähtyy noin kymmenessä minuutissa.
- helppo pitää puhtaana.

Huonoja puolia:

- Aika iso. Hankalampi käyttää ku edellinen.


Nopea jäähdytin nopeuttaa panoprosessia huomattavasi. Olutta pääsee siis juomaan aiemmin....teoriassa :)

Lähetetty: To Tammi 17, 2008 11:15 am
Kirjoittaja suorama
Mietinkin miten noin komea jäähdytin on saatu aikaiseksi :) mutta sehän onkin teollinen tuote. :shock:

Oletko tosiaan käyttänyt tai kokeillut auton läppärin kennoa jäähdytykseen? Saitko helposti puhtaaksi? Meinaan ensimmäistä käyttöä varten.

Lähetetty: To Tammi 17, 2008 11:27 am
Kirjoittaja kevnev
Joo se auton lämppäri oli mulla käytössä ainaki neljä vuotta. Hienosti toimi. Se eka puhdistus piti tietysi tehä huolellisesti. Pidin sitä kiehuvassa vedessä, liuotin voimakkaassa pesuaineliuoksessa etc. Otin sen Opel Kadetista. Siinä ei ollu mitään maalia päällä, vaan puhdas messinkipinta. Se osottautuki hyväksi. Jos siinä on maali, niin siitä saatta liueta jotain...

Lähetetty: Ma Tammi 21, 2008 23:03 pm
Kirjoittaja durak
Mmh, vaikuttaa mielenkiintoiselta. Tuo auton lämppäri. En ole oikein autoihmisiä, mutta romuttamolta pitäisi siis löytyä puoli-ilmaiseksi? Vai haluatko vanhastasi luopua. :)

Minkä kokoisia nuo ovat, tuollainen perus kuparikierukka ei oikein taida sopia kokonsa puolesta, kattilan ja liesituulettimen väliin jääpi niin vähän tilaa.. Ja ei houkuta myöskään kiehuvaa vierrekattilaa alkaa siirtelemään välissä.

Lähetetty: Ti Tammi 22, 2008 0:27 am
Kirjoittaja kevnev
Oman annoin jo pois nuoremmalle oluenpano sukupolvelle :)

Lämppärin koko on noin 20 cm x 20 cm x 7 cm. Tosi kompakti. Mahtuu hyvin 10 litran kattilaan.

Re: Vierteen jäähdytys

Lähetetty: Ma Huhti 19, 2010 7:44 am
Kirjoittaja Kaljaasi
Mites nää ? Hakusana saksan ebay: Edelstahl Plattenwärmetauscher
[ http://shop.ebay.de/i.html?_nkw=Edelstahl+Plattenwärmetauscher&_sacat=0&_trksid=p3286.m270.l1313&_odkw=Edelstahl&_osacat=0&bkBtn ]

Re: Vierteen jäähdytys

Lähetetty: Ma Heinä 30, 2018 16:09 pm
Kirjoittaja anon
Mitä jos... käyttäisi maalämpö/ilmalämpöpumpun lämmönvaihdinta.. siis sieltä purettua. Ne on kuitenkin hapokasta.

Re: Vierteen jäähdytys

Lähetetty: Ma Heinä 30, 2018 16:10 pm
Kirjoittaja anon
anon kirjoitti:Mitä jos... käyttäisi maalämpö/ilmalämpöpumpun lämmönvaihdinta.. siis sieltä purettua. Ne on kuitenkin hapokasta.
Mietin tässä vaan, että mitenköhän tuollaisen nyt desinfioisi..

Re: Vierteen jäähdytys

Lähetetty: Ma Heinä 30, 2018 17:33 pm
Kirjoittaja javu
10 metrillä tuollaista jäähtyy 26 litraa kiehuvaa vierrettä alta 10 minuutin hiivauslämpötilaan:

https://www.tori.fi/vi/19131902.htm

Re: Vierteen jäähdytys

Lähetetty: Ma Heinä 30, 2018 22:11 pm
Kirjoittaja miguels
Onko tuo tehokkaampaa kuin kupari?

Re: Vierteen jäähdytys

Lähetetty: Ti Heinä 31, 2018 8:38 am
Kirjoittaja javu
Tuo on niin ohutta että tuskin on eroa samanlaiseen kupariputkeen. (mikäli sellaisia olisi edes tarjolla)

Kuparikierukoihin verrattunahan tuo on isolla halkaisijalla (21.4mm) ja ulkopinta-alaa lisää vielä huomattavasti aallotus.

Re: Vierteen jäähdytys

Lähetetty: Ti Heinä 31, 2018 10:27 am
Kirjoittaja anon
javu kirjoitti:Tuo on niin ohutta että tuskin on eroa samanlaiseen kupariputkeen. (mikäli sellaisia olisi edes tarjolla)

Kuparikierukoihin verrattunahan tuo on isolla halkaisijalla (21.4mm) ja ulkopinta-alaa lisää vielä huomattavasti aallotus.

Re: Vierteen jäähdytys

Lähetetty: Ti Heinä 31, 2018 20:53 pm
Kirjoittaja mursu
Kupari samassa muodossa jäähdyttää teoriassa paremmin koska kuparilla on selvästi parempi lämmönjohtavuus. Kupari on kuitenkin arvokkaampaa eikä sitä välttämättä saa työstettynä samoihin muotoihin (pinta-ala on ratkaisevaa jäähdytyksen kannalta ja se kasvaa huomattavasti suuremmassa suhteessa kuin halkaisija joten vähänkin paksumpi putki on yleensä selvästi tehokkaampaa per metri). Ruostumaton teräs on hyvin kestävää (ja samalla vaikeammin työstettävää kotioloissa). Toisaalta jos putkeen on työstetty muotoja voi se olla vaikeampi puhdistaa mikä on aika tärkeää näissä hommissa. Jäähdytysaikoihin vaikuttaa olennaisesti myös se kuinka kylmää vettä putkessa kulkee ja se voi myös vaihdella aika lailla joten sellaiset lauseet että tämä putki jäähdyttää tässä ajassa riippuvat aina jonkin verran oloista joissa niitä käytetään.

Re: Vierteen jäähdytys

Lähetetty: Ke Elo 01, 2018 15:11 pm
Kirjoittaja Nummisoft
Jäähdytyskiepissä lämpö siirtyy nesteestä metalliin ja metallista nesteeseen. Pelkkä metallin lämmönjohtavuuden tuplaantuminen ei tuplaa jäähdytystehoa. Tuollainen aallotettu pinta varmaankin aiheuttaa pyörteilyä jäähdytysputkessa kiertävään veteen ja osin siksi toimii tehokkaammin.
Tässä joku on testannut vastavirtajäähdyttimiä kupari vs. rosteri ja erot aika pieniä https://www.homebrewtalk.com/forum/thre ... ts.584230/

Re: Vierteen jäähdytys

Lähetetty: Ke Elo 01, 2018 19:35 pm
Kirjoittaja javu
Ruttuputken puhdistaminen ei ole sen kummempaa kuin sileän kuparinkaan mikäli sitä käytetään uppojäähdyttimenä eikä vierre kulje sisäpinnan kautta. Vähän hankala tuo on saada nätiksi nipuksi mutta rosterilangalla tai klemmareilla onnistuu. Itse tein neliön muotoon jolloin jyrkemmät taivutukset kulmissa pitävät kokonaisuutta kuosissa, pyöreäksi pyöritellen ei corny kegin ympärille kierrettynä pidä muotoaan, pitäisi olla tosi pienellä halkaisijalla kieppi.